Akoestiek elementen - een akoestiek element als architectonische, ruimteakoestische oplossing

Het ruimtelijk welbehagen is direct afhankelijk van de aanwezige akoestiek. Door toevoeging van slechts één enkel akoestiek element kan al aanzienlijk bijdragen aan het verhogen van het welzijn. Voor architectonische, ruimteakoestische oplossing bent u bij aixFOAM aan het juiste adres.

Zowel te veel en als te weinig galm worden door het menselijk oor als zeer onaangenaam ervaren. Het vinden van de juiste balans betreft de nagalmtijd is de doorslaggevende factor voor een prettige of niet prettige ruimte.

 

   

 

Nagalmtijd beschrijft hoe lang het geluid -na het uitschakelen van de geluidsbron- nodig heeft om volledig af te nemen. Vooral harde oppervlakken, zoals glas, tegels, parket etc. reflecteren het geluid extreem goed en veroorzaken lange nagalmtijden. Dit is te wijten aan het feit dat geluid door de structuur van het oppervlak veelvuldig gereflecteerd wordt.

Normale gesprekken of telefoontjes hebben een nagalmtijd van ongeveer 0,5 tot 1,0 s nodig. Bij veel langere nagalmtijden kan het echter gebeuren dat de individuele geluidsgolven elkaar kruisen en een gonzend geluidsniveau produceren. Tegengesteld daaraan bestaat bij veel lagere nagalmtijden een zogenaamde "geluidsdode ruimte", waar niemand lang kan blijven. Het geluid wordt daar bijna niet gereflecteerd. In een groot deel van de gevallen speelt de te grote hal en de oorverdovende nagalm de bewoner, klant of werknemer parten.

 

                    

 

Om doelmatig op te treden tegen de lange nagalmtijden, moet de weerkaatsing van de geluidsgolven worden verminderd. Bovendien dient het geluidsdrukniveau naar beneden te worden gebracht.

aixFOAM akoestische elementen bezitten hiervoor buitengewoon nuttige eigenschappen. De zeer effectieve geluidsabsorbers reflecteren het geluid niet, waardoor de nagalmtijden aanmerkelijk verkort worden. Bovendien nemen de absorbers de verschillende geluidsgolven in zich op. Ze zetten deze om in warmte, waardoor het geluidsdrukniveau (in de omgangstaal: de geluidsterkte) aanzienlijk naar beneden wordt gebracht.

Een andere troef van de aixFOAM akoestische absorptie is het brede scala van op maat gesneden architectonische oplossingen. Dankzij de meest geavanceerde CNC-gestuurde snij- en freesmachines, kan het unieke en kwalitatief hoogwaardige akoestisch schuimmateriaal, in bijna alle denkbare vormen gerealiseerd worden. Dit opent geheel nieuwe ontwerpmogelijkheden teneinde een praktische gebruik van geluidsabsorbers te combineren met een visueel aantrekkelijk design.

Naast de eigenlijke absorbers in oneindig veel vormen, biedt aixFOAM bovendien een verscheidenheid aan mogelijkheden om het oppervlak van de akoestische elementen te finetunen. Zo kunnen de geluidsabsorptie matten bijvoorbeeld worden gelamineerd met een speciaal akoestisch vilt. Door deze bijzondere methode kan een brede selectie van kleuren aangeboden worden, die perfect in elke woon- en werkomgeving in te passen zijn.

 

 

                          

 

Deze variëteit zorgt voor indrukwekkende ruimteakoestische oplossingen, zoals bijvoorbeeld  SH006 Designabsorber (= SH006 designabsorptie).

Ook bij de montage kan voor verschillende mogelijkheden gekozen worden. Van zelfklevende absorbers tot geluiddempers in een montagecassette. Van stijlvol verlaagde plafonds, bedrukt met uw eigen ontwerpen tot geluiddempende wolken in de kinderkamer, aixFOAM voor elke smaak en elke akoestische eis de passende oplossing. Materiaalcombinaties van geanodiseerd aluminium, visueel aantrekkelijke akoestische materialen en sterk absorberende akoestische schuimmaterialen vormen het kleine maar fijne verschil met de vele conventionele akoestische oplossingen, die beschikbaar zijn op de markt!