Akoestiekschuimmateriaal bevestigen

                             

 

                             

 

 

Akoestiekschuimmateriaal bevestigen

Er zijn verschillende redenen om de nagalmtijd in een ruimte positief te willen beïnvloeden. Of het nu gaat om het omtoveren van een galmende woonkamer naar een gezellig thuis , of het op de rails zetten van een  levensechte huisbioscoop, of het creëren van een professionele luisterruimte die aan high end eisen dient te voldoen. Akoestiekschuimmateriaal is een zeer geliefd middel om snelle en effectieve aanpassingen door te voeren.

Ons akoestiekschuimmateriaal beschikt over een uitzonderlijk goede werking om galmen tegen te gaan. Het geldt bij kenners al vele jaren  als het high end materiaal voor geluidsabsorptie. Men kan overal akoestiekelementen inzetten en aantreffen: in de woonkamer, in de opnamestudio, maar ook in de thuisbioscoop of in kantoor.

Diverse montageopties

Hieronder laten wij kort zien, welke montage opties en daarmee ook welke visuele mogelijkheden er bestaan, om akoestiekschuimmateriaal op huiselijke en verantwoorde wijze te plaatsen. Vanzelfsprekend geldt dit voor alle absorptieproducten in ons assortiment. Maak kennis met het deskundig - en vooral akoestisch effectief- bevestigen en instaleren van akoestiekschuimmateriaal.Leer alles over onze professionele aixFOAM montage accessoires. Hiermee heeft u alle tools in handen ommet  SH003 (in de uitvoering polyester met extra brandpreventie, 100 mm hoog) een visueel aantrekkelijke breedband absorptie en geluiddemping aan te leggen. Een geluidabsorptie die iedere ruimte omtovert in een akoestische oase.

Vasthechten met Lijm

Vasthechten met een reguliere  contactlijm geldt als de simpelste methode. Hierbij dient echter altijd van te voren een hechtproef gedaan te worden om de effectiviteit en toepassingswijze te testen. Pas nadat de proef geslaagd is, moet het resterende oppervlak verder behandeld worden. In de technische segment worden talrijke producten van  diverse producenten aangeboden, die geschikt zijn om poreus akoestiekschuimmateriaal vast te plakken. Meestal is echter de verwerking van alle hechtmateriaal identiek, omdat het hoofdzakelijk om contactlijmen gaat. De ondergrond dient absoluut stof- en vetvrij én droog te zijn. Om betere hechtresultaten te krijgen kan ondersteunend een primer aangebracht worden.

Het vasthouden aan een bepaalde droogtijd, het tweezijdig aanbrengen en de respectieve aandrukkracht dienen nauwkeurig opgevolgd te worden vanuit de gebruiksaanwijzing van de lijm die gebruikt wordt De hier in beginsel beschreven bevestigingsmethode met lijm is zeker de goedkoopste mogelijkheid om akoestiekplaten aan te brengen – let echter op, dat deze bevestigingsmethode ook nadelen met zich meebrengt , te weten:

 

-          bij de montage treedt een sterke geurontwikkeling op

-          langdurig uitwasemen van de lijm beïnvloedt het welbevinden

-          verandering van brandveiligheid is mogelijk

-          bevestigingsmethode is zeer tijdrovend en arbeidsintensief

 

Zelfklevende uitvoering

In onze aixFOAM online shop bieden wij u een zeer handige en vooral emissievrije oplossing voor het vastplakken van onze akoestiekplaten: onze gemodificeerde aixFOAM zelfklevende uitvoering. Deze optie bieden wij bij bijna elk product in onze shop aan.

Bestel deze comfortabele optie vanaf uw bureaustoel. Onder punt „montagemogelijkheden“ in het configuratiemenu van de afzonderlijke artikelen bieden wij de optie „zelfklevende uitvoering“ aan.. Hierbij wordt per ommegaande bij het geluidsabsorberend product van uw persoonlijke keuze, machinaal een acrylaat lijmsysteem op de achterzijde aangebracht en met linerpapier bedekt. Dit linerpapier verhindert het uitdrogen van de lijm tot het tijdpunt van de montage en zorgt ervoor dat u het product deskundige en zonder problemen aan kunt brengen. Want: de montage is kinderlijk eenvoudig. De ondergrond dient wel stof- en vetvrij en droog te zijn. Zo nodig voor het aanbrengen dus goed reinigen en, indien vereist, een primer aanbrengen. Hierna moet de gewenste positie van de absorpter of het geluiddempende paneel, precies afgetekend te worden. Dan dient alleen nog het Linerpapier weggetrokken te worden en de platen op de aangegeven plaatsen even goed aangedrukt te houden. En voilà, de installatie van uw droomakoestriek is  verwezenlijkt!

Bij de montage met aixFOAM zelfklevende uitvoering moet u erop letten dat er een gelijkmatige drukkracht over het gehele oppervlak plaats vindt. Dat kan middels een aandrukrol – zoals in de bijgevoegde montagehandleiding aanbevolen. Bij de juiste verwerking krijgt u zeer snel een geurvrije en vooral krachtige hechting.

Schaduwvoegen en kleurrijke effecten

Elk element bezit een individueel geprint oppervlak. U heeft de mogelijkheid alle absorptieplaten met of zonder schaduwvoeg op de wand aan te brengen. ‘Schaduwvoeg’ betekent dat de akoestiekelementen niet onderling verbonden zijn, maar dat er een vrij te kiezen afstand (bij voorbeeld 20-50 millimeter), tussen de afzonderlijk platen open gelaten wordt. Hierdoor wordt een mooier en geschakeerd visueel effect gerealiseerd . Bovendien kan het zogenaamde randeffect van het absorptiemateriaal zich volledig ontvouwen. Gelieve hiertoe het menupunt „toepassing“ (= Anwendung) te raadplegen en tevens de onder „Ruimteakoestiek Trends Galerie“ aangebrachte toepassingsvoorbeelden.

Voor individuele opwaardering bieden de verschillende kleuren van onze producten verdere visuele mogelijkheden. Wij bieden ons absorptiemateriaal aan in bijvoorbeeld lichtgrijs, oranje, framboosrood en antraciet. Onze kleuren zijn zo gekozen dat een samenstelling ervan een uitgebalanceerde en harmoniserende werking heeft. Een absorptieoppervlak in de kleur antraciet met een paar oranje accenten kan een saaie ruimte visueel enorm opknappen. Het kleurenspel kan elk oppervlak tot een blikvanger maken. Ook met simpele schaduwvoegen kunnen verschillende designvarianten ontstaan.

Een voorbeeld van toepassing zou kunnen zijn: Verf uw wand donker in bordeauxrood of een andere passende en degelijke tint en installeer hierop bijvoorbeeld ons lichtgrijs absorptiemateriaal. Het effect is verbluffend. Uw vormgevingscreativiteit kent hierbij geen grenzen.

Montage- en ophangcassette

Mag het ook eens iets meer zijn? Werp dan even een blik op onze montage- en hangcassette (= Montage- und Hängekassette). Omdat deze frames uit ieder absorptiemateriaal een driedimensionale akoestische afbeelding maken. Het frame bestaat uit geanodiseerd aluminium en verandert uw woonkamer in een luisterruimte, die zich tegelijkertijd klassiek toont en visueel voldoet aan de hoogste normen op het gebied van design. Het absorptiemateriaal is door deze montagemogelijkheid flexibel te gebruiken. Middels haken in de wand kunnen uw absorptiepanelen –vergelijkbaar met een schilderij- makkelijk opgehangen en weggenomen worden.

Als de ruimte echter als studio gebruikt moet worden en u nog niet weet binnen welk tijdsbestek dit moet gebeuren, dan heeft vast en duurzaam vastplakken van de absorptie-elementen geen zin. Afzien van de perfecte sound is echter ook geen oplossing. In zulke situaties bieden de aixFOAM montage- en ophangcassettes de ideale oplossing voor u.

U heeft de mogelijkheid om de cassettes direct vanaf werk kant-en-klaar inclusief de geluidsisolatie van uw keuze te laten behangen. Hiertoe kunt u in het configuratiemenu van de afzonderlijke artikelen onder menu „montagemogelijkheden“ de optie „ophang-/montagecassette“ selecteren. Als alternatief kunt u de aixFOAM montage-/ophangcassette natuurlijk ook in het accessoiresvenster met afzonderlijke producten in verschillende verpakkingen bestellen. Hierbij bestaat de mogelijkheid, het akoestiekframe ter plekke handmatig te voorzien van het absorptiemateriaal van uw keuze. Ter vereenvoudiging van de montage adviseren wij altijd het absorptiemateriaal van uw keuze van een zelfklevende uitvoering te laten voorzien. Dit maakt een snelle en ongecompliceerde installatie in de cassette mogelijk.

Maak het af met montage accessoires

Onze aixFOAM montage- en ophangcassettes zien er al uitstekend uit – maar u kunt er nog veel meer van maken! Want met de juiste accessoires kan het effect van uw absorptiemateriaal noch indrukwekkender worden. Een professionele wandmontage met behulp van aixFOAM vibratiedeuvels (=aixFOAM Schwingungsdübel) verhoogt de absorptiegraad bij lage frequenties enorm.

De installatie van de montage- en ophangcassette vindt in alle vier de hoeken elastisch op de wand of aan het plafond plaats. In tegenstelling tot de directe wandmontage wordt het zogenaamde akoestiekelement door middel van trillend gelagerde distantiehulzen op een bepaalde afstand van de wand gefixeerd. Want zo wordt een resonantiegebied aan de achterkant van het absorptiemateriaal gevormd. De geluidstrillingen die optreden worden nu aan beide kanten door middel van countervibratie effect akoestisch ontkracht, respectievelijk opgeheven. Het vermogen van het absorptiemateriaal wordt hierbij hoofdzakelijk bij lage frequenties verhoogd. De middel- en hoge absorptie wordt door de kern van het poreuze akoestiekschuimmateriaal geabsorbeerd. De vibratiedeuvel maakt de akoestiekelementen nog extra van de wand los en zwevend. Zo verhindert het hetontstaan van een geluidsbrug. Vanzelfsprekend zijn de vibratiedeuvels ook te gebruiken bij plafondmontage.

Juist bij hoge plafonds en ruimtes, is de horizontale montage van het montage- en ophangframe met ons aixFOAM ophangsysteem aan te bevelen. Want door de verlaging van het absorptiemateriaal in de richting van de geluidsbron – en dit tot tenminste 1 meter – kan het geluid nog effectiever, namelijk nog vóór de verspreiding ervan, geabsorbeerd worden. Dankzij deze installatiemethode kan het aantal vereiste absorptieplaten duidelijk gereduceerd worden. Zinvolle toepassingen zijn bijvoorbeeld te vinden boven elke werkplek in kantoor of  boven het slagwerk in repetitieruimtes.

Een verder voordeel is dat door het ophangen van het absorptiemateriaal aan het plafond de lastige standaards op de grond of staande constructies, die uitsluitend als struikelblokken dienen, verdwijnen.

In het venster „accessoires“ vindt u twee variaties van ons ophangsysteem. Ons ophangsysteem Basic fungeert als spaarzame ophang-oplossing, terwijl de klant die hoge eisen stelt aan  binnenhuisarchitectuur, meer gediend zal zijn met ophangsysteem Style.

Wij hopen u met onze toelichtingen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze van een passend geluid absorptiesysteem. En de vele toepassingen en montagemogelijkheden inzichtelijk hebben kunnen maken.Graag staan wij u natuurlijk ook met diepgaander advies via onze helpdesk ter zijde..