Akoestisch wandtextiel - Het hoeft niet altijd gewoon behang te zijn.

Geluiddempend wandtextiel en akoestische muurbekleding

Editorial

Moet het werkelijk altijd behang zijn? Dit is een zeer terechte vraag als het gaat om moderne interieurinrichting. Want een muurbekleding van textiel met geluiddempende eigenschappen is een zeer interessant alternatief.

Het is allang niet meer zo dat een decoratieve interieurinrichting ophoudt bij de ramen. Er is dan ook geen enkele reden waarom een interieurarchitect, maar ook een hobbydecorateur, zich hier nog beperkingen zou opleggen. Ook niet als niet als het gaat om een optimale akoestiek.

Als het gaat om een akoestische totaaloplossing, biedt wandtextiel hele fantasierijke en creatieve mogelijkheden. Bovendien bieden deze oplossingen heel veel extra functies, die gewoon behang, zelfs in de hoogste prijsklasse, te boven gaan. Geluidsisolatie en warmte-isolatie zijn de belangrijkste extra functies.

Hieronder worden niet alleen de stijlvolle voordelen van met stof beklede wanden en geluiddempers uitvoerig uitgelegd, maar bekijken we ook ook het eenvoudige, snelle en schone montagesysteem. Want ook hier bieden akoestische muurbekleding en geluidisolerend wandtextieleen aantal revolutionaire vernieuwingen. Zonder enige voorkennis is het mogelijk om zowel de geluidsabsorbers alsmede het textiel op of tegen de wanden aan te brengen. Laat u verrassen door de vele mogelijkheden en varianten.

    

 

Algemeen

De stoffen hebben een bijzonder designdat een doorslaggevende invloed heeft op uw visueel en audiovisueel welbevinden in een ruimte. Want is het niet bijzonder dat uw welbevinden nog verbeterd kan worden als onder het textiel een geluidsabsorber verborgen is die de akoestiek in de ruimte optimaliseerd?

Ons geluiddempend wandtextielcombineert de schoonheid van textiel met de unieke werking van de geluiddempende materialen. Een ovetuigende totaaloplossing aan de wand. Met een akoestische muurbekleding beschikt u over een waaier aan mogelijkheden en combinaties om van de ruimte iets bijzonders en geruisloos opvallends te maken.

Met akoestisch wandtextielis ook de bekleding van één enkele wand zonder enige probleem mogelijk. Desgewenst kunnen ook verschillende designs gebruikt worden. Zelfs een bekleding met structuren is mogelijk. Natuurlijk kunnen ook complete ruimtes met het wandtextiel bekleed worden.

Warmte isolatie

In tijden van stijgende olie- en gasprijs heeft wandtextiel, naast het puur decoratieve en akoestische aspect, nog één belangrijke kwaliteit. De mogelijkheid om energie te besparen! De geluidsabsorber die zich tussen het textiel en de wand bevindt, voorkomt dat warmte via de wanden verloren gaat. Bovendien wordt de oppervlaktemperatuur van de wand hoger, waardoor de temperatuur in de ruimte altijd behaaglijk aanvoelt.

Akoestiek

Een groot voordeel van aixFOAM wandtextiel is dat geluid, dankzij de kwalitatief hoogstaande materialen onder het textiel, geisoleerd wordt. Iedereen weet hoe een leegstaand huis of een leegstaande woning klinkt. Elk geluid is hard en elke stap galmt nog lang na. Vaak verandert er weinig nadat  moderne vloerbedekkingen zoals parket, laminaat, tegels, e.d. en gladde oppervlakken de ruimte invulling geven. Het hierdoor veroorzaakte contactgeluid op de vloer wordt als zeer onaangenaam ervaren. Dit contactgeluid kan echter met akoestisch wandtextieldoeltreffend beheerst worden. Bovendien wordt met dit systeem de complete ruimteakoestiek in de ruimte opvallend beter. Dit zorgt dan weer voor comfortabel wonen en leven.

Moderne interpretatie

Ruimteakoestiek en warmte-isolatie zijn slechts twee van de vele aspecten waardoor akoestisch wandtextielde perfecte oplossing is voor een net iets andere interieurinrichting. De combinatie van geluiddemping en wandtextiel wordt al jaren gebruikt in professionele ruimtes die bijzonder eisen stellen aan de akoestiek, bijv. in bioscoopzalen. Met aixFOAM kan nu ook iedereen genieten van deze praktische en esthetische oplossing. Ook zeer creatieve oplossingen, zoals het bekleden van kamerwanden of kastdeuren is met dit systeem probleemloos uit te voeren.

Alle voordelen op een rij

  • optisch neutrale, zeer efficiënte, akoestische oplossing
  • hoogwaardig alternatief voor behang
  • grote keuze aan stoffen en designs
  • doorslaggevende extra voordelen (betere warmte-isolatie)
  • onbeperkte creatieve mogelijkheden door het combineren van verschillende kleuren en opeervlaktes
  • eenvoudige, snelle en schone montage
  • probleemloos vervangen van de vastgeklemde stoffen bekleding blijft altijd mogelijk

Voorbereiding

De wand waar de bekleding aangebracht moet worden, moet schoon, droog en egaal zijn. Zorg dat de wand zich in een goede toestand bevindt; aanwezige scheuren en gaten moeten opgevuld worden zodat later geen vlekken kunnen ontstaan in het wandtextiel. Het wandtextielmag niet voortdurend blootgesteld worden aan vocht omdat de bekleding hierdoor vervormd en geluidsabsorbers vocht kunnen opnemen.

De frames van aixFOAM voor het wandtextielzijn zeer robuust en tegelijk heel flexibel. Hiermee is iedere vorm als muurbekleding mogelijk.

Montage

De montage van het profielsysteem is heel gemakkelijk en maakt meteen alle voordelen duidelijk die deze exclusieve oplossing te bieden heeft. Er hoeft in principe maar één constructie aangebracht te worden die als frame dient (zie onderstaande afb.). Om een egale ondergrond te krijgen, moet erop gelet worden dat de constructie even dik is als de aixFOAM geluiddempende matten, want de stof mag achteraf niet op de absorbers zelf liggen. Hierna wordt het akoestische wandtextielvan aixFOAM aangebracht met behulp van een nietpistool. De profielen worden hier met een kunststofschaar op de juiste maat gesneden. Als alternatief kunnen ook een klemtang of een verstekzaag gebruikt worden.

De profiellatten kunnen aan de wand gespijkerd, geschroefd of geplakt worden. In principe dient de wand resp. de plaat ca. 30-50 mm dik te zijn, afhankelijk van de sterkte van de geluidsabsorber.

 

 

Als de volledige wand bekleed moet worden, adviseren wij een akoestisch wandtextielframe zonder profielrand. Deze dient zo gemonteerd te worden dat de bovenste richel dicht tegen het plafond, de zijwand of het deurkozijn aansluit. Er dient dan vooral op gelet te worden dat de aanslagrand die tegen de profielrand aankomt, helemaal recht is en geen golven heeft, omdat anders de stof niet duurzaam strak gespannen zit.

 

Voor een oneffen aanslagkant en ook voor muurbekleding in patronen adviseren wij akoestisch wandtextiel met profielrand.

  

 

Omdat de stof over de geluidsabsorbers gespannen wordt, moet onder de profielframes een lattenconstructie aangebracht waarop de profielframes weer aangebracht worden, bijv. met een nietpistool.

Na de correcte montage van de onderliggende constructie en het vastnieten van de frames kunnen de geluidsabsorbers aangebracht worden. Met het zelfklevend systeem van aixFOAM kunnen de geluidsabsorbers  eenvoudig en snel op de wand gekleefd worden. Hierbij wordt in de fabriek aan de achterkant van de schuimstof machinaal een geurloos en oplosmiddelvrij kleefsysteem aangebracht dat met linerpapier afgedekt wordt. De klant hoeft dan alleen nog maar het papier los te maken en de geluidsabsorber stevig tegen de wand te drukken om dezeveilig en voor langere tijd vast kleven.

 

Na het plaatsen van de geluidsabsorber wordt de stof aangebracht. Ook dit is dankzij de vooraf verankerde frames voor akoestisch wandtextielkinderlijk eenvoudig. De stof wordt met behulp van spatels in het frame gedrukt. Omdat de stof stap voor stap in het frame gedrukt wordt, kan dezeheel gemakkelijk en heel stevig, zonder plooien, gespannen worden. Deze werkzaamheden kunnen dankzij het uitgekiende systeem, gemakkelijk door één persoon uitgevoerd worden. Ook technische voorkennis is niet nodig.

     

                       

Geluiddempend wandtextiel en akoestische muurbekleding