Akoestische schuimstoffen voor testruimtes

Vierkante geluidsabsorbers met afgeschuinde randen (SH004)            Geluidsabsorber met driehoekig oppervlak (SH015)

                                        

 

De klassieker: schuimstof met piramidestructuur (SH003)                    Efficiënte absorptieplaten van zwaar schuim (SH007)

                                      

 

Om een succesvolle geluidsaanpassing te realiseren, is het heel belangrijk om te weten wat het uiteindelijke doel is. Wat willen we precies bereiken?

Testruimtes moeten beschikken over een excellente akoestiek en een uitstekende geluiddemping en deze twee factoren moeten ook nog eens met elkaar in evenwicht gebracht worden.

Een verbetering van de ruimteakoestiek wordt door het stapsgewijs bekleden van plafond- en wandoppervlakken gerealiseerd. Met deze methode wordt de nagalm in de meeste gevallen verkort waardoor al snel en heel eenvoudig een uitstekende akoestiek gerealiseerd kan worden.

Hiervoor kan gekozen worden uit twee verschillende producten. Onze SH003 is zeer populair. Wij bieden deze absorbers aan in de kleuren lichtgrijs, oranje, framboosrood en antraciet. Hiermee kunt u zeer decoratieve kleurenpatronen creëren.
Voor de demping van plafondgeluiden is de SH004 zeer geschikt, een vervolgproduct op de SH001.

De absorbers worden geproduceerd met behulp van de allermodernste CNC-snijapparatuur. Door het breken van de randen ziet het product er nog mooier uit en het voldoet uiteraard aan de hoogste en strengste eisen.

De absorbers kunnen naadloos en zonder tussenvoegen gemonteerd worden. Bij de verbetering van de ruimteakoestiek is het belangrijk om de akoestiek na elke bekledingsstap met een extra soundcheck te controleren.

Als de reeds getroffen maatregelen nog niet voldoen, worden in de volgende stappen nog meer deelvlakken bekleed. Een breed absorptiespectrum wordt afgedekt door de SH015. Een karakteristiek klankbeeld komt op deze manier steeds dichterbij. Om een zo hoog mogelijke absorptiegraad te realiseren, adviseren wij een materiaaldikte van ten minste 70 cm.

Wanneer het echter om geluidsisolatie van de testruimte gaat (d.w.z. dat het geluid niet buiten de testruimte mag komen)  adviseren wij een volledige bekleding van de ruimte. Het plafond moet dan bekleed worden met aixFOAM SH003 in een dikte van 100 mm omdat dit product nog een bepaald klankvolume mogelijk maakt. De zijwanden kunnen dan met SH001 met een materiaalsterkte van min. 50 mm bekleed worden. Hierbij wordt dan wel een schaduwvoeg toegepast. Op deze manier worden de middenfrequenties en de diepe frequenties gereduceerd. U zult merken dat als er meer absorbers gemonteerd worden, de geluidsdemping ook sterker is.

Om de absorbers naadloos in de ruimte te verwerken, is een muurbekleding met stof mogelijk. Deze linnengewoven, effen akoestische stoffen zijn nauwelijks te onderscheiden van tapijten en bieden een zeer efficiënte ondersteuning van de geluidsdemping. Er dient nog vermeld te worden dat bij een eventuele bekleding van geluiddempersmet muurbekleding, de schaduwvoeg weggelaten kan worden.

Om de genaaide stoffen stroken eenvoudig te bevestigen wordt aan de wand een houten frame aangebracht (die in de randen van de wand geplaatst wordt). Deze dient als basis voor de bevestiging van de stof. Binnen dit frame worden de absorbers gemonteerd. Zie ook artikel "Muurbekleding/wandtextiel"

Het dempen van contactgeluid van drumstellen vergt speciale aandacht bij de vormgeving van akoestische schuimstoffen.  Want hier moet de vloer op een zeer efficiënte wijze ontkoppeld worden. Met behulp van SH007 kan dit echter ook snel en effectief opgelost worden. U legt dit product gewoon op het vloeroppervlak en dekt het af met een houten plaat.  Het is hierbij heel belangrijk om deze platen zwevend te installeren. Wij adviseren een materiaaldikte van 20 mm.