Akoestische schuimstoffen (PUR) - Uitleg

Akoestische schuimstoffen. Wat zijn dat precies?

Akoestische schuimstoffen kunnen het geluid isoleren of dempen en op deze manier de akoestiek in een ruimte beïnvloeden. Bij de akoestische schuimstoffen van aixFOAM gaat het om zogenaamde poreuze geluiddemping. Poreuze geluiddemping omvat alle poreuze en vezelachtige materialen, zoals schuimstof (PUR), textiel, tapijten en speciaal akoestisch pleisterwerk.

Hoe werken onze geluiddempers? De luchtdeeltjes wrijven tegen de structuur van het materiaal aan waardoor de trilling van deze deeltjes (= geluid) geremd en omgezet wordt in warmte-energie.

Bij de productie van aixFOAM akoestische schuimstoffen gaat het om zeer complexe elementen van PUR (polyurethaan)-schuimstoffen.
Al deze schuimstoffen bestaan uit polyurethaan met poriën van verschillende grootte (fijne poriën, heterogene structuur).

Deze verschillende poriënkanalen vormen een wezenlijk onderdeel van het natuurkundig proces dat geluid- naar energie omzet (geluidsenergie in warmte-energie).

Omdat de poriën verschillende vormen en groottes moeten hebben, kan een monochroom kleurbeeld, zoals bij gelakte oppervlaktes, niet gerealiseerd worden. Door lichtreflecties kunnen, afhankelijk van de lichtinval ook lichtschakeringen ontstaan.

Houd ook rekening met het verschil tussen polyether- en polyesterschuimstoffen.