Veroudering door licht - UV-bescherming tegen vergeling

Veroudering door licht

Wij houden ons al sinds 1958 intensief bezig met geluidsisolatie en geluiddemping.  Om te kunnen voldoen aan de steeds strengere eisen op het gebied van akoestiek, hebben we onze producten dan ook in de loop van de afgelopen decennia steeds verder verfijnd en ontwikkeld.

Vooral wat betreft kleurvaste eigenschappen (vergeling) stellen producenten van akoestische PUR (polyurethaan)-schuimstoffen ons voor schier onoplosbare problemen. Op basis van onze tests en onderzoeken hebben wij, als ervaren producent van hoogwaardige, akoestische producten, een oplossing gevonden door UV-blokkers met sterk werkzame kleureigenschappen toe te voegen.

Het basisprocedé is een zeer complex schuimingsprocedé, speciaal ontwikkeld voor de productie van hoogwaardige, akoestische schuimen. Dit procedé werd én wordt in uitvoerige proefprocedés getest en steeds verder ontwikkeld.

De bekendste proefmethode is de zogenaamde “xenontest”. De geverfde materialen worden onderworpen aan een weerbestendigheidsproef, waarbij de grondstoffen op zeer verschillende manieren versneld verouderd worden. Als stralingsbron wordt een xenonbooglamp gebruikt. Het gefilterde spectrum evenals de bestralingssterkte hiervan is bijna identiek aan zonlicht. De bestralingstijd kan variabel gekozen worden afhankelijk van het soort materiaal. Deze xenontest is geschikt voor alle laksoorten, textielmaterialen, kunststoffen en schuimstoffen. In DIN 54 04 zijn de precieze voorschriften voor het uitvoeren van deze test, waarbij veroudering door licht en UV-bescherming tegen vergeling centraal staat, vastgelegd.

Als producent zijn wij in staat een zeer breed assortiment akoestische producten aan te bieden in zeer verschillende kleuren. Wij maken producten van speciaal akoestisch schuim dat bij een xenontest wezenlijk beter kleur behoudt en veel langzamer vergeelt dan de gebruikelijke akoestische schuimstoffen en dus aanzienlijk betere kleureigenschappen bezit.