Basotect – geluidsreductie op het hoogste akoestisch niveau

Basotect – geluidsreductie op het hoogste akoestisch niveau

Basotect is een schuimstof op basis van melaminehars, dat zich door unieke eigenschappen sterk van andere schuimmaterialen onderscheidt. Melamine behoort tot de chemische groep Duroplast en kenmerkt zich vooral door de daaruit resulterende langdurige temperatuurbestendigheid.

Bovendien bezit melamineharsschuim zeer fijne, makkelijk vervormbare verbindingen, die een poreuze, sterk vervlochten, ruimtelijke netstructuur vormen. Deze netstructuur heeft een goede geluidsisolatie tot gevolg en tevens een enorm geluidsabsorberend effect.

De fundamentele verschillen met „normale“ geluidsabsorptie zijn de lichtheid van het materiaal, die door de filigraan netstructuur bepaald wordt en de hoge temperatuurbestendigheid van Basotect geluidsabsorptie. Bovendien biedt het in vergelijking een zeer hoge chemische bestendigheid ten opzichte van organische oplosmiddelen.

Basotect voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften volgens DIN 4102 B1 en de belangrijkste internationale brandveiligheidsverordeningen. Het hoge stikstofgehalte van melaminehars vormt de basis voor de buitengewone hitte- en vlambestendigheid van het materiaal. Zelfs bij directe inwerking van vlammen zorgen de duroplastische eigenschappen, dat het schuim niet smelt, noch brandend afdruipt of nagloeit. Er treedt gaandeweg een verkoling op onder zeer zwakke rookontwikkeling.

Om deze reden is Basotect geluidsabsorptie uitstekend geschikt voor toepassingen met hoge brandveiligheidseisen, zoals bij voorbeeld scholen of kinderdagverblijven.

Bovendien blijven de fysische eigenschappen van de Basotect absorptie matten zelfs bij lage en vergelijkenderwijs hoge temperaturen van -200°C bis +240°C grotendeels constant. Dienovereenkomstig vormt ook de akoestische isolatie van thermisch zeer veeleisende constructies geen probleem, omdat de karakteristieken van de absorptie matten zelfs bij sterke temperatuurschommelingen constant blijven.   

Daarnaast wordt door de natuurlijke brandwerende eigenschap van melaminehars volledig van de impregnering met anderen, meestal toxische vlambestendige middelen afgezien. De veiligheid wat betreft gezondheid van het product wordt door de „eco-tex norm 100“ gecertificeerd en staat aldus ook nog eens garant voor een hoge milieuvriendelijkheid.

De mechanische verwerking van Basotect is te vergelijken met de verwerking van andere akoestische materialen, zodat Basotect geluidsabsorptie natuurlijk in verschillende materiaalsterktes, profileringen en ook als vorm, frees- en stansdelen verkrijgbaar is. Door de precies passende uitsnedes en de hoge flexibiliteit van de akoestische elementen, kunnen deze bijna in iedere vorm gebracht worden, waardoor ze ook  gebruikt kunnen worden als geluidsreductie in de fabriek voor OEM-producenten van bij voorbeeld machines.

Melaminehars is uiterst UV-bestendig en vergeelt ook zonder het gebruik van een beschermend middel tegen vergeling door UV licht (UV-Vergilbschutz).

Voor bedrijven, beurzen, scholen, kinderdagverblijven en vele technische toepassingen, waarbij een hoge weerstand tegen vlammen en UV bestendigheid gevraagd wordt, produceren wij een uitgebreid aanbod van geluidsabsorptie producten uit Basotect.

 

Overzicht van toepassingsgebieden voor Basotect geluiddemping:

Publieke gebouwen
Scholen
Peuterspeelzaal
Kinderopvang
Scheepsbouw
Vergaderzalen/conferentiezalen
Industriële ruimtes
Productieruimtes/ bedrijfsruimtes
Industriebouw
Bioscopen
Datacentra
Airconditioning
Ventilatiesystemen
Alle gebouwen waar specifieke brandveiligheidseisen gesteld worden
Railvoertuigen
Vliegtuigbouw
Auto industrie
Zwembaden
Hotels en Horeca
Restaurants en cafés
Geluiddemping van windtunnels
Geluiddemping van rolsystemen zoals deuren, poorten en rolluiken

 

Overzicht van toepassingsgebieden betreft warmte-isolatie

Warmte-isolatie van zonnecollectoren
Isolatie van warmwaterreservoirs
Warmte-isolatie van rolsystemen
Bedekking van LPG pijpen
Warmte-isolatie van zwevende vloeren

 

Kwalitatieve bekledingstoepassingen

Brandwerende matrassen
Brandwerende meubelbekleding

Neem contact met ons op! Wij voorzien u graag van advies!