Bootmotor geluidsreductie

Bootmotor geluidsreductie

 

Membraanschuimmateriaal  (SH0081)                                                  Geluidsisolerende zwaar schuimplaten (SH0071)        

                                

 

Bootmotor geluidsreductie

Bijzondere boottochten hebben niet alleen een romantisch, maar ook een ontspannend en rustig karakter. Wat is er bij een dergelijk sfeer hinderlijker dan een lawaaierige motor. Scheepsdiesel is op grond van zijn samenstelling en het meestal geringe onderhoud berucht om het hoge geluidsniveau. Bovendien wordt er bij de constructie van boten vaak om redenen van ruimte en gewicht, bespaard op akoestische isolatie. Niettemin is dit essentieel voor rustig motorgeluid en een hoog vaarcomfort.

aixFOAM biedt om motorgeluiden effectief te verminderen diverse geluidsreductiematten aan. Daarnaast moet verschil tussen geluidsreductie en geluiddemping worden gemaakt. Bij geluiddemping wordt het luchtgeluid in een ruimte veranderend, terwijl een ruimte met behulp van geluidsreductie van de bootmotor naar buiten toe geïsoleerd wordt.

Als het storende geluid alleen een bepaalde hoogte heeft, bijvoorbeeld een hoge toon van een luchtfilter, dan kan het al voldoende zijn met geluiddempend materiaal te werken, omdat dit een gedeelte van het geluid absorbeert en dus de toonsoort verandert. Daardoor kan het storende geruis al geëlimineerd worden. Hiertoe is aixFOAM noppenschuim SH0021 of geluidreducerend trapeze profiel SH0051 geschikt, dat alleen op strategische punten op de romp aangebracht wordt.

Indien echter het motorgeluid op zich het probleem is, dan dient de motor in een behuizing van geluidreducerend materiaal gehuld te worden. Daartoe is het aixFOAM membraanabsorptiemateriaal bijzonder geschikt. Dit onderscheidt zich door uitstekende reducerende eigenschappen en biedt bovendien kenmerken van geluiddempend materiaal. Daarbij is zwaarschuim voorzien van een oppervlakteafdekking. Dit bestaat uit een dunne speciale folie, die de geluidabsorberende kern beschermt tegen vuil, olie etcetera en tevens als trillend membraan fungeert. Bij een vlakke bekleding van de motorruimte kan het absorptiemateriaal naadloos aan elkaar gevoegd worden en kan aixFOAM aluminiumtape over de raakvlakken geplakt worden. Door deskundige toepassing ontstaat ook in de eigenlijke motorruimte van de boot een zeer effectieve geluidsisolerende ruimte. Bovendien kan het membraanabsorptiemateriaal met een akoestisch zwaarfolie gecombineerd worden, wat door het hoge oppervlaktegewicht de frequentieverhouding en dus de gevoeligheid voor trillingen van materialen verbetert.

Alle aixFOAM producten kunnen met een zelfklevende laag uitgerust worden. Omdat klanten alleen maar het linerpapier eraf hoeven te trekken teneinde het geluidsabsorptiemateriaal vast te plakken, wordt de montage kinderlijk eenvoudig.  
Vooral op boten dient gelet te worden op een voldoende luchttoevoer naar de motor en een voldoende motorkoeling. Gelieve er bovendien op te letten, dat alle geluidsabsorptiemateriaal niet voor gebruik in spruitstuk en uitlaat geschikt is. De afzonderlijke temperatuurbestendigheden kunt u in de artikelbeschrijving vinden.