Drumstellen / e-drums geluidswering – geluidsisolatie met professionele geluiddemping

Drumstellen / e-drums geluidswering – geluidsisolatie met professionele geluiddemping

 

Efficiënte absorptieplaten van zwaar schuim (SH007)       Geluidsabsorber met driehoekig oppervlak (SH015)

                

 


Klassieker: schuimstof met piramidestructuur (SH003)   Designabsorber met modern oppervlak (SH005) 

               

 

Geluidsabsorber met glad oppervlak (SH001)                    Werkzaam, professioneel schuim met noppenprofiel (SH002) 

              

 

Vierkante geluidsabsorbers met afgeschuinde randen (SH004)

              

 

 

Drumstellen geluidswering – geluidsisolatie met professionele geluiddemping – ook voor e-drums

In tegenstelling tot instrumenten zoals een gitaar of een trompet, stelt een drumstel een paar bijzondere eisen bij professionele geluiddemping. Een drumstel geeft twee soorten geluid af. Een eerste soort geluid is, net als bij een gitaar of een trompet, luchtgeluid en een tweede soort is contactgeluid. Dit contactgeluid wordt door de trillingen van de trommels via het onderstel overgedragen op de vloer. In tegenstelling tot luchtgeluid bezit contactgeluid een grote reikwijdte en een sterke intensiteit.

Om contactgeluid tegen te gaan, wordt bij de bouw van een geluidsstudio of een testruimte een verhoging voor een drumstel geïnstalleerd. Hiervoor wordt ons product SH007 gewoon  op de vloer rond het drumstel gelegd en daarna met een stabiele houten plaat afgedekt. Het is hierbij essentieel dat de houten plaat zwevend (dus zonder contact met de muur of de vloer) gelegd wordt. Alle trillingen die ontstaan in het onderstel van het drumstel worden door de absorber SH007 ontkoppeld en bij een voldoende materiaaldikte niet meer doorgegeven aan de vloer. Een natuurkundig proces zorgt er hierbij voor dat de kinetische energie van de contactgeluidtrilling omgezet wordt in warmte-energie. Wij adviseren een materiaaldikte van ten minste 40 mm.

Voor extra absorptie van het luchtgeluid bieden wij professionele akoestische elementen aan. Zeer populair hiervoor zijn de absorbers SH003 en SH015. Wij bieden deze hoogwaardige absorbers aan in de kleuren lichtgrijs, oranje, framboosrood en antraciet. Door twee of meerdere kleuren te combineren kunnen aantrekkelijke, optische effecten gecreëerd worden.  Nog meer inspiratie vindt u in onze trendgalerie ruimteakoestiek

Het driehoekprofiel van SH015 zorgt voor een bijzonder, karaktervol klankbeeld. Deze absorber heeft niet alleen een indrukwekkend akoestisch effect, maar ook een zeer mooi design.

Zowel onze “klassieker”  piramideschuim SH003 als ook het driehoeksprofiel SH015 beschikken over een zeer breed absorptiespectrum. De materiaaldiktes van 70 of 100 mm in een professionele uitvoering (polyester met extra vlamwerend materiaal) kunnen probleemloos voldoen aan de eisen voor high endproducten.  

Het is het vermelden waard dat voor de verkorting van de nagalmtijd in de ruimte slechts 33% van de hele wandoppervlak met aixFOAM bekleed hoeft te worden. Wanneer volledige geluidsisolatie het uiteindelijke doel is, moet echter een groter oppervlak bekleed worden. Ook hier kan natuurlijk stap voor stap gewerkt worden om zo uiteindelijk tot een perfecte oplossing te komen. Vaak is het al voldoende om het hele oppervlak van het plafond te bekleden met door u gekozen absorbers. Het extra bekleden van de wanden verhoogt het effect.   

Wanneer een ruim oppervlak bekleed wordt met professionele absorbers worden de nagalmtijden zeer sterk verkort.

Wanneer echter een te groot oppervlak bekleed wordt, bestaat het risico dat  de nagalmtijd te kort is. Hierdoor kan de klank in de ruimte onnatuurlijk klinken. Daarom adviseren wij een stapsgewijze bekleding van de oppervlakken. Voor professionele toepassingen in geluidsstudio´s mag niet van de richtwaardes afgeweken worden. Voor alleen spraakopnames dient de nagalmtijd tussen 0,4 en 0,5 sec. te liggen. Bij muziekopnames wordt een nagalmtijd tussen 0,7 en 1 sec. geadviseerd. Natuurlijk zijn deze laatste waardes slechts richtwaardes, die ook bepaald worden door de muzieksoort.

Een verhoogde geluidsabsorptie in het diepfrequente bereik wordt gerealiseerd als de geluidsabsorbers met aixFOAM montage-/ophangcassettes met trilpluggen opgehangen worden. Eventueel voorkomende tegentrillingen (resonantie) verminderen de akoestische trillingen nog verder.

De aixFOAM montage-/ophangcassettes bieden ook de zeer populaire mogelijkheid om met ophangsysteem Style of ophangsysteem Basic, een aantal geluidsabsorbers rond de verhoging van het drumstel aan het plafond zwevend boven het drumstel op te hangen. Dit oppervlak moet dan iets groter zijn dan het oppervlak van de verhoging voor het drumstel. Deze oplossing is gebaseerd op het feit dat de efficiëntie van elke absorber het hoogste is als deze heel dicht bij de geluidsbron geplaatst wordt.  Een dergelijke, zeer gerichte installatie vervangt vaak het bekleden van een groot oppervlak op de wand of het plafond. Vooral in woonruimtes is deze, optisch zeer mooie, oplossing erg populair.

Een "ruimte in de ruimte” is wel de meest hoogwaardige oplossing. Bij dit systeem wordt de ruimte compleet (dus alle wanden, het plafond en de vloer) bekleed met onze SH007 (met een materiaalsterkte van ten minste 50 mm). In deze compleet beklede ruimte wordt dan een nieuwe ruimte gemaakt met houten of gipsen platen. Het is hierbij heel belangrijk dat de buiten liggende draagconstructie van de bekledingsplaten geen contact heeft met de muur. Zo koppelt de SH007 alle trillingen die in de binnenste ruimte ontstaan los van de buitenste ruimte.  Lucht- en contactgeluid worden op deze manier perfect gedempt. In dit systeem is een speciale verhoging voor het drumstel niet meer nodig.

Het in de binnenste ruimte aanwezige ruimtegeluid kan daarna met gedeeltelijke bekleding met SH003, SH015, SH005 of SH004 geoptimaliseerd worden.

Ook hier wordt het gebruik van montage-/ophangcassettes geadviseerd.

Wanneer u nog verder vragen heeft over de hier uitvoerig beschreven mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op.

Wij helpen u graag!