Flutterecho’s voorkomen in de desktopstudio (deel 3)

Tijdens het derde deel van de workshop waren de deelnemers actief bezig met het onaangename fenomeen "flutterecho's". Flutterecho’s ontstaan tussen twee parallelle en geluidsharde oppervlakken in thuisstudio’s. Geluidsharde oppervlakken zijn bijvoorbeeld ramen, wanden, plafond en vloer. Om flutterecho’s doeltreffend te voorkomen, zonder de ruimte helemaal dood te isoleren, werd hier voor een breedbandabsorber gekozen. Onze aixFOAM SH003 (70 mm) kan al vanaf 1 Hz een zeer efficiënte demping realiseren. Daarom bekleedden de deelnemers ca. één derde van de achterste wand met dit piramideschuim. Een ander pluspunt van ons aixFOAM-product is dat het verkrijgbaar is in vier verschillende kleuren en in diverse uitvoeringen. Zo kunnen er ook decoratieve accenten gezet worden.

Omdat het budget eerder krap dan ruim was, werd niet gekozen voor de versie met vlamvertraging. Net zoals de randgeluiddempers werden ook deze absorbers op hardboardplaten geplaatst. Ze kunnen dus ook weer, net als schilderijen, aan de wand opgehangen worden. En natuurlijk biedt aixFOAM hier een exclusief alternatief voor een eenvoudige montage: een geëloxeerde montageframe dat kinderlijk eenvoudig met trilpluggen gemonteerd kan worden en er ook nog eens heel mooi uitziet.

    

De afgewerkte absorbtiemodules worden met spijkers of schroeven aan de wand vastgemaakt. Uit optische overwegingen dient erop gelet te worden dat het achterpaneel samen met de zijdelingse absorbers één rechte lijn vormt. Er dient in elk geval op gelet te worden dat geen extra ruimte tussen de modules of zelfs ten opzichte van de basabsorber ontstaat. Op verzoek van de eigenaren van de studio werd het achterpaneel in een schaakbordpatroon uitgevoerd. Hierbij werden de individuele absorbers met een zuivere, rechte snede verdeeld in vierkanten en afwisselend met een lang en een kort element opgehangen. Omdat het in principe al voldoende is de wand achter de speakers te dempen, werd ca. één derde van de hele achterwand, ook in een schaakbordpatroon, met absorbers bekleed. De hierbij ontstane tussenruimtes, en dan vooral de hierbij voorkomende reflecties, zorgen voor de gewenste en vereiste levendigheid van de akoestiek. In het dagelijks gebruik zal blijken of er of nog aanpassingen gedaan moeten worden door het eventueel vervangen van elementen. Stap voor stap realiseren we een perfect geluidsresultaat.