Geluiddempend drumstellen en slagwerk podium

Geluiddempend drumstellen en slagwerk podium

Slagwerk podium zelf bouwen!

In dit artikel vindt u basisinformatie over "slagwerk- en objectgeluiden".

Elke drummer en percussionist kent het probleem van ‘objectgeluid’, dat automatisch ontstaan bij het spelen. Er is nauwelijks een instrumentgroep dat vanuit fysisch oogpunt meer kinetische energie genereert als slagwerk. Bij de meeste instrumenten, worden voornamelijk luchttrillingen gegenereerd in de midden- en hoge frequenties. Echt lage frequenties en bijbehorende objecttrillingen treden meestal in vrij geringe mate op. Bij slagwerk is dat fundamenteel anders.
Naast de opgewekte luchttrillingen (luchtgeluid) wordt door de drummer die stokken gebruikt, grote trilling energie overgebracht naar de grond. Deze energie laat de vloer en de omringende muren mee vibreren. De trillingen van de constructiestructuur worden dan onherroepelijk in andere delen van het gebouw weer omgezet in luchttrillingen.

Massieve geluidsvibraties laten het geluid vele kamers of zelfs etages doorlopen. Niet zelden wordt objectgeluid bij rijtjeshuizen door meerdere huizen heen gedragen. Hoezeer slagwerkers ook van de kracht van hun muziek genieten – zozeer kan dit ook de basis voor vele buurtruzies worden. De enige mogelijkheid om dit te voorkomen is het nemen van geluiddempende maatregelen.   Geluiddemping die een efficiënte absorptie van de geluidsenergie van objecten mogelijk maakt, voordat deze in de constructie van het gebouw geraakt. Een effectieve ontkoppeling van het slagwerk wordt bereikt door het bouwen van een slagwerkpodium met behulp van professionele objectgeluidabsorptie. Hiervoor is de geluidsabsorber aixFOAM SH 007 op grond van zijn eigenschappen onder slagwerkers erg populair.

 

Effectieve absorptieplaten van zwaarschuim (SH007)

 

Bij de bouw van het podium is de eerste stap het goed letten op de juiste positionering. Het is essentieel dat het uiteindelijke podium niet in contact komt met wanden. Daarom moet de afmeting worden bepaald door de grootte van de volledige opbouw van de percussie-instrumenten. Het is raadzaam om de afmeting royaal te kiezen, zodat de muzikant in de latere toepassing niet beperkt wordt. De hoogte van het podium wordt gebaseerd op de opbouw en gelaagdheid van de materialen. Het is raadzaam om SH 007 te gebruiken met de materiaaldikte 50 mm.  Dit zeer elastische en toch zeer draagkrachtige materiaal wordt naadloos over het hele podium uitgelegd. Indien u dat wenst voorzien wij alle geluidabsorptie met een  eenzijdig zelfklevende achterkant, die gemakkelijke bevestiging mogelijk maakt.

Voor de gewichtsverdeling wordt nu een draagkrachtige laag, eventueel in de vorm van een spaanplaat of multiplex plaat op de absorptieplaten gelegd.  Als er voor een zelfklevende achterkant gekozen is worden, na het lostrekken van het linerpapier, de gewichtsverdelende platen verbonden met de absorbers. Het is absoluut noodzakelijk dat de dragende platen niet vastgeschroefd worden aan de constructie van het gebouw, aangezien dan de elasticiteit aan de vibrerende totale constructie ontnomen wordt en er een geluidsbrug ontstaat. Voor het visuele aspect wordt het podium meestal bekleed met tapijt, waardoor zeer aantrekkelijke accenten in de vormgeving van de ruimte gezet kunnen worden.

Naast de nu beschreven oplossing van het probleem van geluiden door objecten, raden wij ook de gerichte plaatsing van geluidsabsorberende elementen in combinatie met aixFOAM montage- en ophangcassettes met elastische vibratiedeuvels aan.  Deze andere maatregelen voorkomen het naar buiten komen van massieve luchttrillingen op metselwerk.

SH003 met montage– en ophangcassette                                   Vibratiedeuvels - trillingsdempers

                     

 

Als u vragen heeft, staan wij u altijd terzijde.

Spreek ons aan!