Geluiddemping en geluidsisolatie in hallen

Geluiddemping en geluidsisolatie in hallen

Ten gevolge van het niet bestendig zijn tegen weersomstandigheden zijn machines, apparatuur en installaties meestal in productiehallen ondergebracht. Daarbij kan dit machinepark een aanzienlijk geluidsniveau genereren, die de gezondheid, de productiviteit en de motivatie van de werknemers negatief beïnvloedt. Bovendien worden, om gezondheidsredenen, voor het aantal toegestane decibels specifieke grenswaarden wettelijk vastgelegd, die in geen geval overschreden mogen worden. Op deze grenswaarden wijzen onder andere beroepsverenigingen en niet in het minst de Arbowet verordeningen.  

Opdat de werknemers niet in hun gezondheid getroffen worden, noch de aangrenzende industriële of residentiële complexen last zullen ondervinden, moet bij de planning van een hal de vereiste geluidsisolatie inbegrepen zijn.   

Alle aixFOAM geluidsabsorptie moet uitgebreid getest worden door het Instituut voor Technische Akoestiek (ITA) van de RWTH (=Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) Aken en wat betreft hun enorme geluidsabsorberende eigenschappen geoptimaliseerd worden. Met deze waarden -en dankzij onze jarenlange ervaring- kunnen wij voor ieder probleem een optimale geluidsisolerende oplossing aanraden en aanbieden.

Bij het gebruik van geluidsabsorbers, dient de aard van de geluidsabsorptie altijd perfect op het beoogde doel afgestemd te worden. Dit moet zorgvuldig en met de nodige voorzichtigheid worden gedaan, omdat niet elke geluidsabsorber geschikt is voor elke toepassing.

Er zijn twee mogelijkheden waarmee hallen akoestisch geïsoleerd kunnen worden. De eerste is  de hal akoestisch naar buiten te isoleren, de tweede is de akoestiek in de hal binnen te verbeteren.

aixFOAM heeft voor beide doeleinden speciale geluidsabsorbers ontwikkeld. In principe is gladde geluidsabsorptie zoals SH001 of SH004 uiterst geschikt voor akoestische isolatie en visueel neutrale nagalmverkorting.
 
Welke oplossing voor uw specifieke toepassing het beste werkt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de hoogte van de hal, het type en de grootte van de inrichting en de vloerbedekking enz.
 
aixFOAM fabriceert technische geluidsabsorbers voor de originele uitrusting in de fabriek of voor de bijzondere specificaties met en zonder zelfklevende uitvoering en in kleine, middelgrote en grote series.

Daarnaast biedt aixFOAM ook speciale, zeer brandvertragend technische geluidsabsorptie volgens NEN 4102 B1. Dit materiaal verkoolt bij directe inwerking van vlammen slechts een beetje, zonder brandend na te druppelen of zelf te ontvlammen. Bovendien laat deze geluidsabsorptie een enorm geluidsabsorberend vermogen zien en weegt in vergelijking met ander absorbers slechts een fractie van het gewicht daarvan.  

aixFOAM absorptiematten kunnen zowel via de zelfklevende laag direct op wanden en plafonds geplakt worden of als alternatief zeer waardig met behulp van montage-/ophangcassettes bevestigd worden. Dit zijn geanodiseerd aluminium frames, die de betreffende absorptie niet alleen een bijzondere look verlenen, maar ook praktisch nut hebben. Geluidsabsorbers werken effectiever naarmate deze zich dichter bij de geluidsbron bevinden. Bij hoge plafonds van hallen zijn de absorbers vaak zo ver van de geluidsbron verwijderd, dat het te bedekken oppervlak aanzienlijk moet worden vergroot. Montage-/ophangcassettes kunnen door een ophangsysteem van het plafond naar beneden worden gehangen, waardoor de afstand van de geluidsbron en daarmee de verstrooiing van het geluid in de ruimte aanzienlijk geminimaliseerd kan worden. Daarnaast genereren de ophangcassettes een zogenaamd "tegentrillingseffect (resonantie)", dat de geluidsabsorberende werking van de absorptie verbetert.

Ons ervaren team adviseert u graag over alle technische vragen en stelt vrijblijvend een offerte voor u op.

Spreek ons aan!