Geluiddemping in een hal

Hallen neigen tot een belabberde akoestiek. Het geluid kan zich daar vanwege de hoge plafonds en het grote grondoppervlak ongehinderd verspreiden en weerkaatsen, zodat er al bij zachte tonen vervormde echo's ontstaan. Of het nu manegehal, evenementenhal, magazijn, productie- of sporthal  betreft, alle kampen met hetzelfde probleem. Er zijn niet veel mogelijkheden om de galm uit deze gebouwen te halen. Aangezien het in de meeste gevallen niet mogelijk is de inrichting van een hal te optimaliseren voor betere akoestiek, blijft uitsluitend het gebruik van een akoestische demping over. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres.

aixFOAM heeft voor deze specifieke problematiek speciale akoestische schuimstoffen ontwikkeld. Akoestisch schuim heeft een aantal unieke eigenschappen, die het tot de ideale geluidsabsorber maken. Een geluidsgolf is fysisch gezien een mechanische trilling. Deze trilling wordt door harde oppervlakken gereflecteerd, waardoor de zogenaamde nagalm (in de omgangstaal: echo) ontstaat. Het geluidsdrukniveau is een maat voor de energie van een geluidsgolf. Hoe groter de nagalm is, des te langer heeft het geluid nodig om af te nemen.

aixFOAM geluidsabsorptie voorkomt deze twee problemen van de akoestiek. Door de speciale poriënstructuur van de geluidsabsorbers wordt het geluid niet gereflecteerd maar geabsorbeerd. In het materiaal worden de geluidsgolven vervolgens omgezet in warmte, en de geluidsenergie teniet gedaan. Daardoor wordt de nagalm verminderd en het geluidsdrukniveau verlaagd. Dit alles komt ten goede aan de ervaring van de ruimte.

De absorptie elementen kunnen door hun grote flexibiliteit in vrijwel elke positie in de hal geplaatst worden. Door middel van een zelfklevende uitvoering is de montage kinderlijk eenvoudig en kan door leken worden uitgevoerd. Hiertoe wordt door de klant een linerpapier, dat de in de fabriek aangebrachte lijmlaag bedekt, losgetrokken. Daarna kan de geluidsabsorber makkelijk op de wand of het plafond worden aangedrukt. Als alternatief bestaat ook de mogelijkheid om alle absorptieplaten met behulp van ophangoogjes en spankabels verticaal vanaf het plafond van de hal te monteren. Dit systeem is vanwege de eenvoudige demontage bijzonder geschikt voor gehuurde objecten.

Voor onze visueel veeleisende klant bestaat de mogelijkheid om alle absorbers met behulp van montage-/ophangcassettes of verlaagde plafonds te monteren. Montage-/ophangcassettes worden uit geanodiseerd aluminium vervaardigd. In combinatie met gecoate geluidsabsorbers SH006 kan worden gekozen uit een grote verscheidenheid aan kleuren, zodat een zeer exquise absorptie ontstaat. Technisch gezien versterkt de montage-/ophangcassette het geluidsabsorberend effect door het zogenaamde tegentrillingseffect (resonantie).

Verlaagd plafond SH030 bestaat uit geluidsabsorbers die in aluminium frames gevat zijn en die bovendien worden bekleed met een akoestisch textiel. De voordelen van dit systeem zijn een grote verscheidenheid aan kleuren, een buitengewoon design, de mogelijkheid om het eigen bedrijfslogo's en/of afbeeldingen erop af te drukken eenvoudige reiniging. Door de textielbespanning is het frame niet meer zichtbaar na de montage. Het technische voordeel is dat het geluid zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het akoestische schuim kan geraken, zodat bijna tweemaal zoveel absorptieoppervlak aan het werk is.

Beide systemen kunnen door middel van oogjes aan de wand/het plafond worden bevestigd of door een in hoogte verstelbaar Bowdenkabelsysteem opgehangen worden.

aixFOAM produceert de zeer moeilijk ontvlambare geluidsabsorber volgens de DIN4102 B1 norm (= geluidsabsorptie volgens NEN4102 B1). Deze norm wordt juist in openbare gebouwen, commerciële objecten etc. vereist voor de veiligheid van de mensen binnen en moet strikt worden nageleefd.

Bij technische vragen en de keuze van het juiste materiaal voor uw toepassing voorziet ons team u graag van advies.

Neem per mail of telefoon vandaag nog contact met ons op!