Geluidsisolatie en geluiddemping

Met geluidsisolatie (sound proofing) kan de akoestische scheiding tussen ruimtes verbeterd worden. De uitbreiding van het geluid wordt met gepaste maatregelen onderbroken of verminderd. Zo kan het bij geluids- of televisiestudio’s gaan om het wederzijds van elkaar scheiden van studio's. Het kan ook gaan om het isoleren van een oefencabine voor musici of het verbeteren van de geluidsdemping in een gehorig huis, datwilzeggen voorkomen dat geluid naar een aangrenzende ruimte gaat.

Typische voorbeelden van geluidsisolerende maatregelen zijn bijv. zwevende vloeren, contactgeluidisolatie of verlaagde plafonds.

Bij geluiddemping (acoustic treatment) wordt het ruimtegeluid gericht aangepast aan de behoeftes (bijv. het geluid droger maken). Met deze maatregelen wordt de ruimteakoestiek verbeterd. Natuurkundig uitgedrukt: Geluiddemping is het verhinderen van de geluidsuitbreiding door het absorberen van luchtgeluid. De absorptie van luchtgeluid gebeurt zeer efficiënt in poreuze materialen met een groot oppervlak. Door het gericht toepassen van maatregelen kan de ruimteakoestiek sterk verbeterd worden.

Typische voorbeelden van geluiddempende maatregelen zijn bijv. bas traps- ofabsorbers voor het verminderen van basreflecties of een akoestisch paneel aan de wand of het plafond voor het verminderen van de nagalmtijd.

aixFOAM akoestische schuimstoffen zijn speciaal ontworpen voor een efficiënte absorptie van luchtgeluid. Omdat deze schuimstoffen in zeer diverse vormen verkrijgbaar zijn, bieden ze geluiddempende oplossingen in elk bereik. De aixFOAM zware schuimen en de aixFOAM zwaar akoestisch folie maken ons assortiment voor geluidsisolerende oplossingen (bijv. isolatie van contactgeluid) compleet.