Geluidsisolatie industrieel complex

De industrie wordt gekenmerkt door grote knowhow omtrent het omgaan met machines. Deze produceren echter vaak een te hoog geluidsniveau, hetgeen de focus en motivatie (en daarmee de productiviteit) van een bedrijf negatief beïnvloeden. Afgezien van de ethische redenen tegenover de werknemers, schrijven  wetgevers vanuit de beroepsverenigingen en Arbowetverordeningen, grenswaarden voor. Deze dienen niet overschreden te worden.

Door de plaatstalen bouw en de hoge plafonds zijn productiehallen in een industrieel complex vaak kwetsbaar voor geluidsreflectie. De grootste stoorfactor is de nagalm. Deze beschrijft de tijd, die na het uitschakelen van de geluidsbron nodig is, tot het punt dat het geluid weggestorven is. Als de nagalmtijden zeer lang zijn, dan kan het gebeuren, dat  geluidsgolven van een machine interfereren met de geluidsgolven van een andere machine. Dat heeft in de hal een constant, zeer onaangenaam dreunende ruis tot gevolg.

In een  industrieel complex treft het lawaai vaak  niet alleen de werknemers, maar  ondervinden ook de aangrenzende gebouwen last van de ruis. Daar werkt het lawaai niet alleen op de zenuwen, maar is het ook schadelijk voor de omzet en retabiliteit, gezien de verkoopgesprekken en het telefoneren, niet in alle rust kan plaatsvinden.

Geluidsabsorptie is een uiterst effectief middel, om commerciële gebouwen en fabriekshallen professioneel tegen geluid te isoleren. De variatiemogelijkheden van de geluiddempende modules zijn talrijk en bieden voor bijna ieder akoestisch probleem een hoogste effectieve oplossing op maat.

De geluidsisolatie in industriehallen, promotiehallen of productiehallen van een industrieel complex, kan op verschillende  wijze worden bewerkstelligd. Om de algemene nagalm in een industriehal te verminderen, kan op strategisch gunstige gedeeltes van de wanden of  het plafond, geluidisolatie in de vorm van geluidsabsorptiemateriaal worden aangebracht. Om de nagalmtijden te verkorten zijn akoestiekplaten met gladde oppervlakken geschikt, die voor ieder gewenst gebruik of efficiëntiegraad geprduceerd worden. En dan ook nog in verschillende materiaalsterkte, kleur en brandklasse. Voor het promotionele terrein bevelen wij de brandklasse DIN4102 B1 aan.

Om het lawaai van afzonderlijke machines of werkplekken te minimaliseren moet een zo groot mogelijk oppervlak rondom de machine of werkplek met geluidsisolatie bedekt worden. Daar de effectiviteit van geluidsabsorberende matten direct samenhangt met de afstand tot de geluidsbron, dient de akoestiekmodule zo dicht mogelijk bij de geluidsbron geinstalleerd te worden. Bij hoge plafonds kan dit met behulp van een aixFOAM  ophangcassette, relatief eenvoudig gerealiseerd worden. Daarbij worden de cassettes, waarin de absorptiematten gemonteerd worden, met een touwkabelconstructie vanaf het plafond opgehangen, zodat ze dicht bij de geluidsbron hun werk kunnen doen.

Verder kunnen bestaande wanden of bijvoorbeeld mobiele scheidingswanden bekleed worden, zodat middels een groot oppervlak, een deels mobiele geluidsisolatie ontstaat.

Voor de juiste geluidsisolatie van industriële kantoorruimtes bevelen wij u het volgende artikel aan: “geluidsvermindering door geluidsreductie in kantoor” (= Schallschutz durch Schalldämmung im Büro).  Als alternatief willen wij u voor de exclusieve akoestische vormgeving van uw kantoor, onze productgroep aixFOAM architect line van harte aanbevelen.

Door intensieve metingen bij RWTH Aken heeft aixFOAM, middels tijdrovende experimenten, haar geluidsabsorptiemateriaal getest en geoptimaliseerd. Op grond hiervan kan aixFOAM een –weteschappelijk verantwoorde- hoge effectiviteit aanbieden. En dat binnen een unieke prijs- kwaliteitverhouding.

Bij de keuze van het optimale absorptiemateriaal en de juiste materiaalsterkte voor uw specifieke toepassing, voorziet ons team u graag en zonder verdere verplichting van advies.