Geluidsisolatie of geluidsreductie van industriële installaties

Industriële installaties vormen het hart van iedere industrie, omdat zij bijna alle segmenten van de productie, van opslag tot beheer, met elkaar verbinden. Op grond van de vele werksegmenten zijn ook de machines, apparatuur en soorten installaties, onderling zeer verschillend. Door de bank genomen hebben alle machines toch iets gemeen: ze produceren behoorlijk veel lawaai. Dit wordt afhankelijk van de soort machine, de plaats van opstelling en toepassing, op verschillende manieren aan de omgeving afgegeven. Soms wordt luchtgeluid gegenereerd, soms contactgeluid via de objecten.

Beide soorten geluiden beïnvloeden echter de medewerkers van het bedrijf op dezelfde negatieve aard en wijze. Te hard of  te veel lawaai doet een ernstige aanslag op het concentratieniveau en leidt tot lagere productiviteit en meer risico op ongevallen.

Om deze reden schrijven de beroepsverenigingen en de Arbowet, bepaalde normen voor die niet overschreden mogen worden.

Voor effectieve geluidsisolatie biedt aixFOAM innovatieve modulair opgebouwde productoplossingen, die aan bijna elk akoestisch probleem kunnen worden aangepast.

Bij het bestrijden van luchtlawaai kan men niet om het gebruik van geluidsabsorptie heen. Geluid is fysisch gezien een mechanische trilling. Deze wordt door de meeste oppervlakken, bijv. steen, glas, metaal etc. gereflecteerd. Speciaal akoestiekschuimmateriaal daarentegen, neemt het geluid in zich op en zet de mechanische vibraties om in warmte. Dit heeft een sterke vermindering van het geluidsdrukniveau en de nagalmtijd ten gevolge.

Door specificaties van het geluidsabsorptiemateriaal kunnen de eigenschappen  aanvullend op de individuele problemen aangepast worden. Gladde aixFOAM SH0011 geluidsabsorbtiematten absorberen geluid zeer effectief in een breed frequentiespectrum, waardoor zij uitermate geschikt zijn voor geluiddemping van afzonderlijk machineonderdelen, machineruimtes of zelfs hele industriële installaties.

Daarentegen wordt een aixFOAM SH0051 trapezevormige absorber eerder gebruikt voor de vermindering van nagalm en geluidsreductie in grote ruimtes. Bovendien kunnen de eigenschappen van gladde geluidsabsorberende matten door speciale coatingprocedures verbeterd worden. Zo beschermt de laminering van oppervlaktes van een SH0061 met vilt de eigenlijke absorptiemat effectief tegen vuil en verleent het de mat een uitgelezen look.

Wij vervaardigen een veelheid aan geluidsabsorptiemateriaal op het hoogste niveau van effectiviteit in verschillende uitvoeringen, aanzichten en brandklassen. Zelfs aan de hoogst gestelde eisen in de vorm van de norm DIN4102 B1 worden al naar gelang de materiaalkeuze, vanzelfsprekend voldaan.

In tegenstelling tot luchtgeluid, zet geluid dat wordt voortgebracht door objecten zich duidelijk sneller en over langere afstand voort. Dit kan tot een probleem leiden in industriële installaties, zeker wanneer de vibraties van een machine door een pijpleiding wordt voortgezet waardoor werknemers in heel andere delen van het bedrijf er last van krijgen.

Geluid van objecten moet zo mogelijk direct aan de bron van de vibraties weggenomen worden. Daartoe moet het trillingsniveau van de constructie door een zwaardere oppervlaktemassa verbeterd worden. aixFOAM akoestiek zwaarfolie SH0131 bezit bij een dunnere materiaalsterkte een bovengemiddeld zware oppervlaktemassa. Dit kan met een zelfklevende laag direct op het vibrerende materiaal worden opgebracht en verbetert de vibratieverhouding enorm.

Zwaarschuim absorptiematten SH0071 versterken dit effect en worden daarom vaak in combinatie met akoestiek zwaarfolie gebruikt.

Bij de keuze van het geschikte absorptiemateriaal voor uw specifieke probleem staat ons deskundige team u graag ter zijde.

Neem vrijblijvend contact met ons op!