Geluidsisolatie op de werkplek in kantoor

Geluidsisolatie op de werkplek in kantoor kan een delicaat onderwerp zijn. Omdat lawaai op den duur niet alleen de motivatie en productiviteit, maar ook de gezondheid van de werknemers beïnvloedt.

Om deze reden schrijven de Arbodiensten bepaalde decibel-waarden voor, die niet overschreden mogen worden. „Decibel (dB)“ is de eenheid van het geluidsdrukniveau, deze beschrijft de sterkte van een geluidsgebeurtenis (geluidsterkte). Toch is het vaak niet voldoende om het geluidsvolume in een kamer naar beneden te brengen, teneinde de hoeveelheid lawaai te verminderen.

Een andere factor, die doorslaggevend is voor de akoestiek in een ruimte, is de nagalm. De nagalm, die vaak wordt verward met de echo, beschrijft de vermindering van een geluidsveld in een kamer na het uitschakelen van de geluidsbron.

aixFOAM geluidsabsorptie bestaat uit uitzonderlijk goede geluidsisolerend en geluiddempend materiaal. Dankzij de speciale poriënstructuur van het materiaal en de daaruit resulterende eigenschappen, vermindert zowel het geluidsdrukniveau als de nagalmtijd in een ruimte.

De variatiemogelijkheden van de akoestiekelementen in vorm, kleur, technische eigenschappen en montagemogelijkheden zijn talrijk en bieden voor haast ieder probleem een passende oplossing op maat. Bij het selecteren van het juiste akoestiekproduct spelen uiteraard ook visuele vereisten een cruciale rol. Maar de selectie moet in de eerste plaats worden bepaald op grond van de technische eisen.

 

Juist kantoorruimtes hebben de neiging, als gevolg van hun vaak geluidsreflecterend inrichting (metaal, hardhout, ramen, grote muurvlakken, enz.), tot lange nagalmtijden. In grote kantoorruimtes komt daar nog een hoge mate van ruis bij als gevolg van de vele (menselijke) bronnen van lawaai.

In het verleden hebben maatregelen tot geluidsisolatie, in de directe nabijheid van de werkplek van elke werknemer, bewezen te werken. Dit omdat de geluidsgolven bij de bron direct worden gestopt of verzwakt.

 

          

 

 

In principe moet als eerste maatregel een akoestische tafelscheiding tussen de afzonderlijke werkplekken worden geplaatst. Dit realiseert men door het bekleden van reeds bestaande tafelscheidingen met  geluiddempend materiaal (bijv. SH006) of door speciale akoestische tafelpartities. Hierbij raden wij het gebruik van een glad, of met akoestisch vilt bekleed akoestiekelement aan, omdat deze een homogeen oppervlak hebben en daarmee voor een rustiger werkomgeving zorgen.

Bovendien moet direct boven de werkplek een zwevende akoestische absorber worden geïnstalleerd, om de geluidsdruk, die in de ruimte wordt verspreid, effectief te verminderen. In dit geval moeten de absorbers zo dicht mogelijk bij de werkplek worden geïnstalleerd om de ruis rechtstreeks "in de kiem smoren".

Ook bij hoge plafonds kan dit met behulp van een aixFOAM montagecassettes zonder problemen worden gerealiseerd. Montagecassettes zijn geanodiseerde aluminium frames van hoogstaande kwaliteit, die met de voor het betreffende gebruik geschikte absorptie bekleed worden. Aan de achterkant van de cassettes zijn meerdere  montagegeleiders gemonteerd, zodat de cassettes in verschillende posities, horizontaal zwevend boven de werkplek of  verticaal hangend aan de wand, met een draadkabelconstructie kunnen worden gemonteerd. Dit maakt in een later stadium een eenvoudige aanpassing van de hoogte en de positie van de akoestische absorptie mogelijk.

 

             

 

Daarnaast genereren de montage-/ophangcassettes  een zogenaamde "tegentrillingseffect (resonantie)", die de geluidsabsorberende werking van de absorptie verbetert.

Bovendien bieden wij ook exclusieve geluidsisolerende designoplossingen. Zo verbindt een aixFOAM SH006 puzzelabsorptie bijvoorbeeld de functionaliteit van het akoestiekschuimmateriaal met een speels, maar exquise design en een breed scala aan kleuren.

Bij ons krijgt u individueel afgestemde akoestiekelementen voor het effectieve gebruik van op de toekomst gerichte ruisonderdrukking op de werkplek. Uitvoerige advisering kan natuurlijk plaatsvinden op elk gewenst moment, door ons competente sales team.