Geluidsisolatie van een hal of bij het bouwen van hallen

Geluidsisolatie van een hal of bij het bouwen van hallen

 

Hallen zijn van essentiële noodzaak voor vele toepassingen. Hierbij laten alle hallen of het nu manege, magazijn, productiehal of sporthal betreft hetzelfde probleem zien: als gevolg van de bouwwijze is de geboden akoestiek zeer slecht. Bij het bouwen van hallen wordt het onderwerp akoestiek vaak verwaarloosd, waardoor een belabberde halakoestiek pas achteraf opgemerkt wordt, waardoor de nodige tegenmaatregelen later aangebracht moeten worden. Vooral de geluidsisolatie in multifunctionele hallen is ingewikkeld, omdat de naar binnen te rijden podia, de verstelbare schijnwerpers en optionele gordijnen enz. de akoestiek van de hal al naar gelang de combinatie veranderen.  

Om een auditieve verbetering te bereiken moet een akoestische geluiddemping plaatsvinden. Dit kan worden geïmplementeerd in de vorm van geluidsabsorptie en geluidsabsorbers. aixFOAM biedt geluidsabsorbers in verschillende uitvoeringen, die allemaal zijn getest op het akoestisch Instituut van RWTH Aachen (Universiteit Aken) en geoptimaliseerd werden aan de hand van deze metingen. Daarbij zijn de absorptiematten zowel bij de eerste uitvoering tijdens de bouw van de hal geschikt als ook om later aan te brengen in bestaande hallen.

Het effect van de geluidsabsorptie is gebaseerd op het fysische principe van energieomzetting. Daarbij neemt het akoestiekschuimmateriaal de geluidsgolven in zich op en zet deze middels het materiaal om in warmte-energie. Daardoor wordt het geluid niet gereflecteerd, waardoor de nagalmtijd in het object aanzienlijk daalt. De geluidsenergie wordt effectief vernietigd, waardoor het geluidsdrukniveau sterk verminderd wordt. De nagalmtijd is de tijd, die het geluid nodig heeft om af te nemen. Het geluidsdrukniveau is een maat voor de energie van een geluidsgolf.   

Bij het bouwen van een hal worden meestal gladde absorptiematten gebruikt. aixFOAM akoestisch schuim laat op het gebied van de „hal of hallenbouw“zeer hoge absorptiewaarden zien en kan dankzij veelzijdige montagemogelijkheden in iedere hal gebruikt worden.     

Een optioneel, fabrieksmatig machinaal aangebrachte hechtlaag maakt de vlakmatige montage van absorptiematten aan de binnenkant van de hal kinderlijk eenvoudig en kan zelfs door leken zonder problemen gerealiseerd worden.

Bij gehuurde objecten bestaat de mogelijkheid aixFOAM geluidsisolatie elementen met behulp van ophangoogjes en spankabels verticaal van het plafond naar beneden te laten hangen. Deze variant heeft de charme van zeer lichte demontage in geval van een verhuizing.

Bovendien produceert aixFOAM montage-/ophangcassettes én verlaagde plafonds. Deze producten werken door hun visuele, maar vooral functionele eigenschappen overtuigend. In beide gevallen is de absorptie in aluminium frames of cassettes ingekapseld, hetgeen de montagemogelijkheden aanzienlijk vergroot. Zo kunnen de absorbers door een Bowdenkabelsysteem horizontaal/zwevend vanaf het plafond of verticaal aan de muur gehangen worden. Daarnaast zijn er aan de achterzijde van het frame montageoogjes, waardoor een bevestiging zonder Bowdenkabel aan een wand/plafond mogelijk wordt. Bijgevolg kunnen de absorbers na een eenmalige montage kinderlijk eenvoudig en snel verplaatst worden, waardoor de nodige flexibiliteit voor multifunctionele hallen gegarandeerd kan worden.

Voor technisch bijstand en alle vragen over de juiste keuze van materialen en de juiste omgeving voor uw project voorzien wij u graag van advies.

Spreek ons aan per mail of telefoon!

Wij bevelen u voor dit onderwerp ook de bijdrage geluidabsorptie van industriële hallen aan.