Geluidsisolering oefenruimte saxofoon, dwarsfluit, trompet

Geluidsisolering oefenruimte saxofoon, dwarsfluit, trompet

 

Krachtige muziekinstrumenten zoals saxofoon, trompet en dwarsfluit zijn erg populair bij musici. Door hun onmiskenbare sound en timbre kan beoefening buitengewoon veel plezier geven. Deze hout- en koperinstrumenten bieden unieke kansen om spelenderwijs te leren musiceren..

Twee veel voorkomende akoestische problemen zijn in de eerste plaats echter de geluidsterkte en de daaruit voortvloeiende "geluidsoverlast" voor de buren en omwonenden. In de tweede plaats belemmerd de reeds aanwezige akoestiek van de ruimte het speel- en luisterplezier.

De specifieke eigenschappen van de instrumenten, die door musici juist gewaardeerd worden, zoals de geluidsterkte en de doordringende toonhoogte, worden in eigen gezin of bij de buren vaak minder hoog ingeschat. En -zeker op de lange termijn- niet getolereerd.

Hoewel er oplossingen bestaan om de geluidsterkte van de instrumenten naar beneden te brengen, beïnvloeden deze niet alleen de geluidsterkte, maar ook de kwaliteit van de klank en timbre van het instrument.

De veruit verstandigere en effectievere oplossing is een geluidsisolatie van de oefenruimte. Voor dit doel zijn onze geluidsabsorbers uiterst geschikt. Geluid bestaat uit mechanische trillingen. De bijzondere eigenschap van geluidsabsorbers is dat de trillingen niet, zoals bij vele andere materialen, gereflecteerd, maar geabsorbeerd worden. In de elastische poriënstructuur van de absorbers worden deze in warmte-energie omgezet. Daardoor wordt het geluid op de meest effectieve wijze verminderd en het geluidsniveau naar beneden gebracht.

 

Kwadratische geluidsabsorbers met afgeschuinde randen (SH004)                                        

              

 

De eigenschappen van de absorptie matten zijn echter niet alleen afhankelijk van het materiaal. Ook de profilering zoals piramide of noppen, oefent een grote invloed op de eigenschappen van de absorptie platen uit.

Bij de inrichting van een "geluiddichte" ruimte moet gelet worden op een vlakmatige bekleding van de wanden en het plafond. Dat betekent dat de absorptie platen naadloos op alle muren en het plafond aangebracht worden. Iedere opening in de akoestische laag vertegenwoordigt een geluidsbrug, waar doorheen het geluid onevenredig sterk naar buiten kan dringen.

Als bijvoorbeeld slechts een wand van de buren het probleem is, kunnen ook alleen de afzonderlijke wanden met absorptie platen bedekt worden. Een kleine ingreep die  een aanzienlijke verbetering in ruimteakoestiek realiseert.

 

De klassieker: piramide schuimmateriaal   (SH003)          Design absorptie materiaal met moderne oppervlakken (SH005) 

               

 

De meest effectieve manier om het geluid te isoleren is een combinatie van twee akoestische elementen. Als basis dient een zo dik mogelijk zwaarschuim SH 007 te worden gebruikt, dat met een dunne gipsplaat of iets vergelijkbaars wordt bekleed. Het is belangrijk dat deze plaat niet wordt vastgeschroefd aan de onderliggende wand. De directe schroef zou namelijk een akoestische brug genereren. Op de bekleding wordt vervolgens een geprofileerde absorber, bijv. SH003 of SH015, aangebracht. Door deze constructie kan het geluid in alle frequentiegebieden effectief verminderd worden en verbetert de ruimteakoestiek per direct. De visuele voordelen van een geprofileerd akoestisch element spreken zonder twijfel voor zichzelf.

Als niet de geluidsisolatie op de voorgrond staat, maar de geluiddemping - nagalmtijden verkorten, flutterecho’s elimineren etc. – moet uitsluitend teruggegrepen worden op geprofileerde absorptie platen.

Geluidsabsorptie met trapezevormig, - piramide- of driehoekig profiel zijn uiterst geschikt voor het optimaliseren van de nagalmtijden.

 

Effectieve absorptieplaten van zwaarschuim (SH007)       Geluidsabsorbers met driehoekig oppervlak (SH015)

                

  

Om de ruimteakoestiek merkbaar te verbeteren, hoeft de ruimte niet per se volledig bekleed worden met geluidsabsorbers. Toch wordt aanbevolen een bepaald percentage van de beschikbare oppervlakte te bekleden om optimale resultaten te bereiken. Omdat dit percentage echter sterk afhankelijk is van de afmetingen van de ruimte, de aanwezige akoestiek en de voorziening, dient ongeveer 33% van het geluidsreflecterende oppervlak van de ruimte met absorbers bekleed te zijn. Als dit is niet het gewenste effect oplevert, kan de bekleding van de ruimte eenvoudig worden uitgebreid.  

Met de optionele zelfklevende absorptie platen wordt de montage van de absorbers kinderlijk eenvoudig. 

Bij de juiste materiaalkeuze en de juiste materiaalsterkte voorzien wij u graag van advies. Neem eenvoudigweg contact met ons op!