Geluidsisolering voor gitaar & basgitaar

Geluidsisolering voor gitaar & basgitaar

Alle musici stuiten regelmatig op hetzelfde probleem. De geluidssterkte van de eigen muziekinstrumenten stoort medebewoners en/of buren. Hoewel er oplossingen bestaan om klanken van gitaren en basgitaren op een koptelefoon te laten weerklinken, gaat dit niet alleen ten koste van het ritmegevoel van de speler, maar ook van het muzikaal gevoel. Bovendien kan deze oplossing uitsluitend gebruikt worden bij elektronisch ondersteunde instrumenten.

De meer authentieke en veel effectievere oplossing is een akoestische isolatie met behulp van geluidsabsorbers. Daaronder verstaat men een hermetisch afschotten van een ruimte of een deel van de ruimte waar muziek gemaakt wordt. Zogenaamde poreuze absorbers lenen zich uitstekend voor dit doel en zijn vanwege de prijs-prestatieverhouding zeer in trek. Vanuit fysiek oogpunt hebben ze de eigenschap om de trillingen van luchtdeeltjes - geluidsenergie - om te zetten in warmte-energie.

Omdat het frequentiespectrum van gitaren zeer breed is, moet ook de absorber een overeenkomstig breed absorptiespectrum bereiken. Met de toenemende dikte van het materiaal wordt in principe het absorptiespectrum van elke poreuze absorber verhoogd. Wij raden daarom aan om – ongeacht uw product keuze - de hoogst mogelijke materiaaldikte te kiezen.

    

 

Kwadratische geluidsabsorbers met afgeschuinde randen (SH004)

              

 

Als er een kamer volledig geluiddicht moet worden gemaakt, dan is bekleding van alle beschikbare oppervlakken onvermijdelijk. Voor vlakke en dus volledige isolatie zijn in het bijzonder aixFOAM basisproducten SH004, SH003 en SH015 uitermate geschikt. Alle producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren én brandveiligheidsklassen. Zelfs de brandklasse NEN 4102 B1 voor openbare gebouwen is zonder problemen op aanvraag te leveren.

 

De klassieker: piramide schuimmateriaal  (SH003)           Geluidsabsorbers met driehoekig oppervlak (SH015)

               

 

Basgitaren vormen de ware uitdaging voor elke vorm van akoestische absorbers. Als gevolg van de zeer lage bastonen, is het vaak niet genoeg om de wanden met akoestisch materiaal te bekleden. Er dienen in de hoeken van de rechthoekige ruimte extra basabsorbers SH012, ofwel bastraps, aangebracht te worden. Deze maximaliseren geluidsdruk en minimaliseren de geluidsnelheid in de hoeken van de ruimte. Naast de sterk isolerende eigenschappen biedt akoestisch schuim nog andere belangrijke voordelen. Door het verkorten van de nagalmtijden wordt de gehele ruimteakoestiek enorm verbeterd, hetgeen niet alleen een positief effect op de klank van het instrument heeft, maar ook voor een geheel nieuwe luisterervaring staat. Als alleen een optimalisering van de nagalmtijden en dus een gelijktijdige verbetering van de ruimteakoestiek wordt nagestreefd, dan is het absoluut voldoende een deel van de wanden en plafondoppervlakken met de absorbers van uw keuze te bekleden. Om deze maatregelen uit te voeren, worden de producten SH001 en SH002 vaak gebruikt.

 

Geluidsabsorbers met glad oppervlak (SH001)                 Hoogst effectief professioneel noppenschuimmateriaal (SH002) 

              

 

 

Een extra visuele en niet in het minst ook akoestische opwaardering van bepaalde aixFOAM absorbers, wordt verkregen door bevestiging middels  de aixFOAM montage- en ophangcassette. De verschroeving van de cassettes met behulp van vibratiedeuvels leidt tot een extra verhoging van het absorptievermogen in het lage frequentiebereik.

 

  

                             

 

Wij voorzien u graag van advies. Neem contact met  ons op!