Zelf Hi-Fi luidspreker bouwen

Zelf Hi-Fi luidspreker bouwen

Het summum voor iedere hifiliefhebber is het zelf bouwen van een luidspreker, of beter nog: van de hele hifiinstallatie. Toch kunnen bij het bouwen van luidsprekers een aantal problemen ontstaan.

Door de resonantie van de luidsprekerkast zelf kunnen bij verschillende frequenties onaangename trillingen in optreden.

Bovendien worden uitsluitend de tonen met hoge frequenties, die door de voorzijde van het membraan worden afgegeven, ook gebruikt. Toch geeft in werkelijkheid ook de achterzijde hoogfrequente tonen af, die in de kast van de luidspreker trillingen genereren en zo de klank kunnen vervormen.

Er zijn echter verschillende mogelijkheden om dit probleem tegen te gaan.

Als de luidspreker meer basgeoriënteerd is, dan wordt hoogstwaarschijnlijk ook het probleem van de vibrerende kast voorkomen. Om de trillingen in de kast te minimaliseren moet het oppervlaktegewicht hiervan verhoogd worden. Om dit te bereiken is het gebruik van akoestisch zwaarfolie een uitstekende oplossing. Dit folie wordt gekenmerkt door een bovengemiddeld hoog oppervlaktegewicht en kan eenvoudig aan de binnenkant van de kast, met behulp van zelfklevend materiaal, aangebracht worden.    

Als het probleem van klankvervorming door geluidsreflectie in het gebied van de hoge frequenties ontstaat, is het gebruik van professionele luidsprekerreductie de enige echte oplossing. Daarbij zijn en twee mogelijkheden. Ofwel de hele luidsprekerkast wordt met schuimstofvlokken/akoestiekwatten gevuld of er wordt een poreus absorptiemateriaal aan de binnenkant van de kast geplakt.

Beide mogelijkheden functioneren volgens hetzelfde principe. Akoestische trillingen worden in de gemodificeerde poriënstructuur van het akoestiekschuimmateriaal in warmte omgezet.

Bij het gebruik van basreflectiebuizen is het vastplakken van akoestiekplaten onontkomelijk, omdat alternatieve vullingen op den duur naar buiten worden gedrukt.  

Als de kast van de luidsprekers trilt en er tevens klankvervorming optreedt, dan is ook een combinatie van zware akoestische folie en geluidreductieplaten zonder problemen mogelijk.

Deze combinatiemogelijkheid kan ook preventief gebruikt worden, want het beïnvloedt de klank van het hifi-systeem absoluut niet negatief. Zo kan een lastige, latere verbetering a priori voorkomen worden.                                             

Als u vragen heeft, neem gewoon contact met ons op.