Nagalmtijd verkorten in de desktopstudio (deel 1)

Nagalmtijd verkorten in de desktopstudio (deel 1)

Het thema "Inrichten van desktop studio’s" werd in het bekende tijdschrift voor muziek, productie en dj-ing BEAT in een viertal workshops uitgevoerd besproken.

Desktop studio's hebben zelden ideale condities voor een goede akoestiek, omdat deze ruimtes vaak ook als werk- en slaapkamer gebruikt worden. Tijdens de workshop worden simpele, maar doeltreffende maatregelen getoond, die allemaal voor minder dan 500,00 euro gerealiseerd kunnen worden. Alle ideeën en tips hebben één ding gemeenschappelijk: ze kunnen heel gemakkelijk gemonteerd en net zo gemakkelijk gedemonteerd worden. Dus ook bij een verhuizing kan alles weer eenvoudig meegenomen worden.

In het eerste deel van de workshop wordt de uitgangssituatie gedefinieerd. Als voorbeeld werd een standaard werkkamer gekozen van ca. 14 vierkante meter, die als multifunctionele ruimte (zoals dat meestal het geval is) voor een beginnersstudio gebruikt wordt.
Van uit akoestisch oogpunt is de huidige situatie natuurlijk niet echt ideaal. De afstand tussen de boxen en de wand is klein, de opbouw zelf is asymmetrisch en in de ruimte werd geen enkele akoestische maatregel genomen. Als gevolg hiervan ontstaan golven, flutterecho’s en een te lange nagalmtijd.
Het is altijd handig om even de technische informatie van de fabrikant door te nemen. In deze gegevens wordt al informatie gegeven over het absorptiegedrag van de geplande of de gewenste modules. Hierbij moet dan zo veel mogelijk op de meetgegevens gelet worden, die door een onafhankelijk, gerenommeerd instituut verstrekt werden. Voor geselecteerde frequenties geeft de vermelde absorptiegraad de mate van geluidsabsorptie vrij precies weer. Voor de zijpanelen kiezen wij hier een breedbandmodule met een hoge absorptie.


En dan gaat het naar het leukste deel van de workshop: winkelen! Omwille van de tijd, maar ook omdat het zo simpel en eenvoudig werkt, doen de deelnemers dit in de online webshop van aixFOAM. Hier wordt een duidelijk overzicht gegeven van de verschillende, akoestische modules. Het is ook mogelijk heel snel de prijzen met elkaar te vergelijken en te onderzoeken welke productcombinaties mogelijk zijn.
Om het bij een verhuizing gemakkelijker te maken om de reeds geïnstalleerde en aanwezige akoestische modules mee te nemen, wordt de absorber niet direct op de wanden, maar op vaste hardboardplaten gelijmd. In een mum van tijd worden hierin twee gaatjes geboord, om ze als schilderijen aan wand op te hangen.
Met het zelfkleefsysteem van aixFOAM kunnen de hardboardplaten heel gemakkelijk aangebracht worden. Gewoon het folie loshalen, de platen plat leggen, vastdrukken en het paneel is klaar! Eventueel kunnen natuurlijk ook universele kleefsystemen gebruikt worden. Hierbij dient dan wel rekening gehouden te worden met de product- en gebruiksaanwijzingen van het kleefsystemen.
Om een perfect klankresultaat te realiseren is een afstand van ca. 25 cm vereist tussen de basabsorbers en de hoeken van de ruimte. De breedbandabsorbers kunnen in het midden op oor- respectievelijk boxhoogte aan de zijwand- en voorwand van de studio gemonteerd worden. Op deze manier kunnen de deelnemers aan de workshop doelgericht de eerste reflecties, klankverkleuringen en frequentiedempingen voorkomen.