Noppenschuim / piramideschuim bevestigen

Noppenschuim / piramideschuim bevestigen

                            

 

 

                                            

 

 Noppenschuimstof is een geliefd product om de nagalmtijd in een ruimte positief te beïnvloeden. Met weinig inspanning wordt de galmende woonkamer omgeturnd in een gezellig thuis. Of wordt het ambitieuze huisbioscoop project een akoestische ervaring die aan de hoogste eisen voldoet. Ookprofessionele luisterruimtes voldoen na het inzetten van onze geluiddempende producten aan uw high end wensen

Wij willen kort aangeven, welke montage- en daarmee ook ontwerpmogelijkheden er zijn om noppenschuim zowel praktisch als esthetisch in te zetten. Natuurlijk geldt deze beschrijving voor alle absorptieproducten in ons assortiment.

Door de uitzonderlijk goede galm onderdrukkende kwaliteiten in combinatie met een gunstige prijsstelling, is dit aixFOAM absorptiemateriaal al jaren lang het meest geliefde akoestiekproduct. Of het nu in de woonkamer, in de opnamestudio, de thuisbioscoop of op kantoor is – overal treft men dit zeer efficiënte geluidsabsorptiemateriaal aan. Ontdek in de onderstaande tekst hoe u noppenschuim deskundig,effectief én eenvoudig kunt bevestigen. Onze professionele aixFOAM montageaccessoires uit SH002 (uitv.  polyester m. vlambestendige accessoires op 60 mm hoogte) maken de installatie van een breedband High End absorber tot een duurzame en aantrekkelijke investering.

Handmatige bevestiging

De eenvoudigste methode om de akoestische schuimstoffen te bevestigen is het handmatig vastplakken. Dit kan gewoon met behulp van een regulier in de handel verkrijgbare contactlijm. Het is hierbij raadzaam altijd van te voren een plaktest uit te voeren. Pas nadat de proef geslaagd is, moet het resterende oppervlak verder behandeld worden. De technische handel biedt voor het deskundig plakken van poreuze akoestiekschuimmaterialen een reeks producten aan in diverse klassen.

Meestal is de verwerking van diverse hechtmaterialen identiek. Daar het meestal om zogenaamde contactlijmen gaat, is het cruciaal dat de ondergrond vetvrij en droog is. Het opbrengen van een primer draagt bij aan de optimalisering van het plakresultaat. De meeste contactlijmen dienen op beide zijden aangebracht te worden en na een bepaalde uitdamptijd op de gewenste plek stevig aangedrukt te worden. Uiteraard raden wij aan de gebruikshandleiding van de betreffende lijm te nauwgezet te volgen. De hierboven in beginsel beschreven bevestigingsmethode van akoestiekplaten met lijm is zeker de goedkoopste mogelijkheid, maar bergt ook verschillende nadelen in zich, die wij hier kort willen aanduiden:

- bij deze montage treedt een sterke geurontwikkeling op
- langdurig uitwasemen van de lijm
- Verandering van de brandveiligheid
- Het is een zeer tijdrovende bevestigingsmethode

Een aanzienlijk comfortabelere en emissievrije mogelijkheid van verlijming biedt onze gemodificeerde aixFOAM zelfklevende uitvoering. Deze bieden wij als vrij te kiezen optie, bij bijna elk product in onze shop aan. In het configuratiemenu van de afzonderlijke artikelen heeft u de mogelijkheid om in onze aixOAM Online shop onder menupunt „montagemogelijkheden“ de optie „zelfklevende uitvoering“ aan te vinken. Het product wordt direct vanuit de fabriek geleverd.

Bij de keuze van deze optie wordt direct bij de productie van uw persoonlijke geluidsabsorptiemateriaal, machinaal een acrylaat lijmsysteem op de achterzijde aangebracht. Daarna wordt deze met linerpapier bedekt, wat het uitdrogen van de lijm tot het moment van montage tegenhoudt.

De montage is zelf is in dit geval  kinderlijk eenvoudig: ondergrond reinigen (vetvrij, stofvrij, droog), zo nodig een primer aanbrengen, de gewenste positie van het absorptiemateriaal precies aftekenen, linerpapier lostrekken, aandrukken enklaar! Let alstublieft erop dat de gelijkmatige aandrukkracht over het gehele oppervlak plaatsvindt middels een aandrukrol – zoals in de bijgevoegde montagehandleiding aanbevolen. Bij de juiste verwerking krijgt u zeer snel een geurvrije en vooral krachtige hechting.   

Doordat  ieder element een afzonderlijk gekenmerkt noppenprofiel bezit, raden wij altijd aan het materiaal met schaduwvoegen aan te brengen. Schaduwvoegen houden in dat de akoestiekelementen niet onderling verbonden aan elkaar geplakt worden, maar dat er een vrij te kiezen afstand (bij voorbeeld 20-50 millimeter), tussen de afzonderlijk platen opengelaten wordt. Naast het visuele effect maakt men ook nog eens gebruik van het zogenaamde randeffect van het absorptiemateriaal. Mogelijke toepassingsvariante vindt u zowel onder het menupunt „Toepassing“ maar tevens ook in de geliefde „Ruimteakoestiek trends galerie“.

Hoe kan deze situatie visueel worden verrijkt? Wij bieden ons absorptiemateriaal in de meest diverse kleuren aan. Bijvoorbeeld SH 002 is zowel in lichtgrijs, oranje, framboosrood als antraciet bij ons verkrijgbaar. Vanzelfsprekend hebben wij onze kleuren  zo gekozen, dat ze moeiteloos met elkaar gecombineerd kunnen worden. Stelt u zich een absorptieoppervlak in de kleur antraciet met een paar oranje accenten voor. Accenten, die u door te spelen met verschillende absorptiematerialen te voorschijn tovert. Zo wordt elk oppervlak tot een moderne blikvanger. Ook met een simpele schaduwvoeg kan hier een designelement ontstaan. Verf uw wand voor de montage van onze lichtgrijs absorptiemateriaal bordeauxrood of in een andere statige tint en plaats uw geluidsabsorberende vlakken in een  strak vormgegeven context. Natuurlijk kent uw vormgevingscreativiteit hierbij geen grenzen.

Nog niet mooi genoeg? Werp dan een blik op onze montage- en ophangcasette. Dit frame van geanodiseerd aluminium benadrukt de visuele aanblik van uw absorptiemateriaal en geeft het die premium look. Het absorptiemateriaal vormt een vooruitstrevend driedimensionele akoestische afbeelding. Maar dat niet alleen - uw absorptiemateriaal kan nu ook flexibel ingezet worden. Gebruikt u de woonkamer als luisterruimte, maar wilt u tegelijkertijd een klassieke inrichting laten zien of aan de wens van uw vrouw tegemoet komen? Met behulp van haken in de wand kunt u nu al uw absorptiepanelen makkelijk ophangen en wegnemen, net als een schilderij. Of als u de ruimte als studio wilt gebruiken en u nog niet weet binnen welk tijdsbestek dit moet gebeuren, hetgeen vast en duurzaam vastplakken van de absorptie-elementen zinloos lijkt te maken, wat dan? Wilt u desondanks  van een perfecte sound afzien?  Ook hier biedt onze montage- en ophangcassette een ideale oplossing. In het configuratiegebied van de afzonderlijke artikelen, heeft u de mogelijkheid onder menupunt „montagemogelijkheden“ de optie „ophang / montagecassette“ te selecteren en dus de cassette direct vanuit de fabriek te selecteren en kant-en-klaar met het geluidsabsorptiemateriaal van uw keuze te laten uitrusten. Als alternatief kunt u de aixFOAM montage-/ophangcassette natuurlijk ook in het gebied accessoires als afzonderlijke product in verschillende verpakkingen vinden. In dit geval heeft u de mogelijkheid, het akoestiekframe ter plekke handmatig van het absorptiemateriaal van uw keuze te voorzien. Voor eenvoudige uitrusting bevelen wij u het noppenschuim van uw keuze in „zelfklevende uitvoering” te bestellen."

Maar aixFOAM montage- en ophangcassettes kunnen nog veel meer! Met de juiste accessoires kan het effect van uw absorptiemateriaal nog indrukwekkender worden. De professionele wandmontage met aixFOAM vibratiedeuvels verhoogt het absorptievermogen bij lage frequenties enorm. Hierbij worden uw montage- en ophangcassettes in alle vier hoeken elastisch op de wand of  het plafond gemonteerd. Het zogenaamde akoestiekelement wordt in tegenstelling tot de directe wandmontage door middel van trillend gelagerde distantiehulzen op een bepaalde afstand van de wand gefixeerd. Op deze wijze wordt aan de achterkant van uw absorptiemateriaal namelijk een resonantiegebied gevormd. Geluidvibraties worden zo aan beide kanten door middel van een countervibratie effect akoestisch ontkracht, respectievelijk opgeheven. Dit countervibratische gedrag verhoogt het absorptievermogen aanzienlijk, voornamelijk bij lage frequenties.  De middel en hoge frequenties worden door de kern van het poreuze noppenschuim geabsorbeerd. Bovendien houdt de vibratiedeuvel de akoestiekelementen van de wand af. Dat maakt het ontstaan van een geluidsbrug onmogelijk. Natuurlijk kunnen vibratiedeuvels ook voor plafondmontage gebruikt worden.

Een bijkomend voordeel van ons ophangsysteem is de horizontale montage van het frame. Door de verlaging van het absorptiemateriaal in de richting van de geluidsbron, tot tenminste 1 meter, kan het geluid nog effectiever, namelijk nog voor de verspreiding ervan, geabsorbeerd worden. Dit is vooral in hoge ruimtes een echt voordeel. In zo'n situatie kan het aantal vereiste absorptieplaten aanzienlijk gereduceerd worden. Dit kan een zeer nuttige toepassing zijn boven elke werkplek in kantoor of boven het slagwerk in repetitieruimtes. Door het ophangen van het absorptiemateriaal aan het plafond verdwijnen ook de lastige standaards op de grond, die uitsluitend als struikelblokken dienen. Wij bieden in het venster „accessoires” twee varianten van ons ophangsysteem. Het ophangsysteem Basic fungeert als voordelige ophangoplossing, de veeleisende klant zal meer gediend zijn met het Style ophangsysteem.

De laatste mogelijkheid die wij u hier willen laten zien kent u zeker uit de bioscoop. Een wandbekleding met akoestiekstof biedt u een op maat te ontwerpen oppervlak -in unikleur vervaardigd- uit hoogstaande stof met daarachter de volle uitwerking van ons noppenschuimmateriaal. Ook hier is de montage kinderlijk eenvoudig. Bevestig rondom de gewenste absorptievlakken een lattenframe. Hierop monteert u het aixFOAM akoestiek wandbekledingsprofiel. De gespannen akoestiekstof kan kinderlijk eenvoudig in dit profiel gedrukt worden. Het aixFOAM akoestiek wandbespanningsprofiel houdt de stof voor het absorptiemateriaal gespannen, zodat de impressie van een gewoon wandvlak ontstaat. Een gedetailleerde beschrijving om een akoestische wandbekleding te maken, vindt u bij de paragraaf ‚Basisbegrippen akoestiek‘ (Akustik Basiswissen). Gelieve er verder op te letten om uitsluitend echte akoestiekstof, zoals u in onze shop vindt, te gebruiken. Alleen bij echte akoestiekstof wordt een blijvend hoge effectiviteit gegarandeerd.

Wij hopen u hierbij een creatief steuntje in de rug en enige ideeën gegeven te hebben. Als u vragen heeft, staan wij u natuurlijk altijd graag terzijde.