Akoestische Noppenschuim – Waar moet u opletten bij uw aankoop?

Noppenschuim Geluidsisolatie SH002

 

De wetenschap van de akoestiek houdt zich grof gesteld bezig met de leer van geluid en de verspreiding van geluid. Dit omvat zowel het ontstaan en het creëren alsook de verspreiding en de beïnvloeding van geluid.

Ruimteakoestiek houdt zich echter bezig met de gevolgen van de bouwkundige gegevens van een ruimte op de geluidsuitingen in deze ruimte. De belangrijkste taak van de ruimteakoestiek is ervoor te zorgen dat de akoestische eigenschappen van de desbetreffende ruimte optimaal aangepast zijn aan de functie van deze ruimte.

Het bekendste middel om dit doel te realiseren is het zogenaamde noppenschuim (schuim met noppenstructuur of ‘eiermatten’). Deze noppenstructuur krijgt vorm door een complexe compressiesnijmethode. Het basismateriaal is PUR (polyurethaan-)schuim.

Let vooral op de dikte van het materiaal. Deze dient ca. 30 kg/m3 te bedragen. Voor veeleisende gebruikers is noppenschuimstof op polyesterbasis absoluut noodzakelijk. Akoestisch schuim op polyesterbasis heeft een wezenlijk efficiëntere (akoestische) poriënstructuur dan het goedkopere polyetherschuim. Doelgerichte vragen bij het kiezen en aankopen van geluiddempende oplossingen helpt de juiste materiaal te vinden om zo een optimale ruimteakoestiek te realiseren. De vraag naar serieuze, akoestische metingen van de absorptiegraad van een bepaald akoestisch product is dan ook van wezenlijk belang. Ontbrekende metingen of zogenaamde “metingen door het bedrijf" scheiden hierbij zeker het kaf van het koren!

Ook de verdeling van het noppenschuimstof speelt een belangrijke rol. Het noppenschuim wordt ingedeeld in een basis- en een noppendeel (zie afb. onder). Om een akoestisch bevredigend resultaat te bereiken, moet de basis ten minste de helft van de totale hoogte uitmaken. Alleen dan kan gegarandeerd worden dat het aandeel van direct geluid aan het geluidsniveau, verminderd wordt en de inzetvertraging en de ruimtelijke verdeling van de nagalm (evenals de nagalmtijd) geoptimaliseerd wordt. Er dient ook vermeld te worden dat de totale materiaaldikte van het noppenschuim niet lager mag zijn dan 30 mm. Dunnere noppenschuimsoorten leveren wel een zeker psychologisch effect, maar niet het daadwekelijk gewenste akoestische effect.

Om het noppenschuim aan te brengen adviseren wij het materiaal vast te lijmen aan de hand van  dezelfkleefvoorziening. Dit omdat bij het gebruik van reguliere lijm de dampen van de lijmsoorten in de poriënstructuur achterblijven. Bovendien kunnen de lijmen nog zeer lang dampen uitwasemen (die een negatief effect hebben op de eigenschappen van noppenschuim.).

aixFOAM adviseert dan ook een speciaal hiervoor ontworpen zelfkleefsysteem dat eenvoudige en probleemloze montage van de geluidsisolatie mogelijk maakt. Met het oplosmiddelvrije en met linerpapier afgedekt kleefsysteem kan zelfs een leek monteren. Als alternatief kunnen akoestiekframes gebruikt worden. Een zeer exclusieve montagemogelijkheid die van elke absorber een exclusief product maakt.

Profiteer van onze ervaringen! Al sinds 1958 houden wij ons intensief bezig met geluidsisolatie en geluidsdemping en creëren we individuele, op maat gemaakte systeemoplossingen. Met de modernste CNC-snijapparatuur is de keuze aan vormen en kleuren onbegrensd.Wat u moet weten:

  • aixFOAM akoestische schuimen op polyesterbasis hebben een akoestisch aangepaste, speciale poriënstructuur.
  • aixFOAM akoestische producten worden standaard in de galmkamer van de RWTH in Aken akoestisch geëvalueerd
  • aixFOAM noppenschuim heeft een perfecte verdeling tussen basis- en noppendeel.
  • aixFOAM zelfkleefsysteem is oplosmiddelvrij en heeft dan ook absoluut geen storende geur

Noppenschuim Akoestische panelen SH002 30 mm hoogte

 

Noppenschuim Akoestische panelen SH002 40 mm hoogte

 

Noppenschuim Akoestische panelen SH002 60 mm hoogte