Plafondzeil in de desktopstudio– een heldere klank dankzij een plafondzeil (deel 4)

In het vierde en laatste deel van de workshop worden basabsorbers, randgeluiddempers en achterpanelen besproken en worden er tips gegeven voor een voordelige installatie. In het laatste deel werd een plafondzeil aangebracht die reflecties direct boven de speakers tegen moet gaan. In de praktijk is gebleken dat een oppervlak van 1 tot 2 m2 voldoende is om het klankbeeld aanzienlijk te verbeteren. Een plafondzeil wordt idealiter in het midden, boven de speakers gepositioneerd. Ons aixFOAM driehoeksprofiel SH015 is hiervoor zeer geschikt omdat het de trillingen van luchtdeeltjes door het spievormige oppervlak en de speciale poriënstructuur in warmte-energie kan omzetten. Door het verkorten van de nagalmtijd wordt het dus mogelijk om een werkelijk briljante akoestiek te realiseren met goede transparantie een geringe lokalisatie. Het verminderen van flutterecho’s en reflecties is natuurlijk ook een belangrijk doel.

En ook bij de betaling valt het resultaat heel positief uit: de prijs voor alle absorbermodules, basabsorbers, driehoeksprofielen, back panel, boxstaanders en de benodigde accessoires bedroeg slechts 487,00. De doelstelling werd ook hier duidelijk gehaald. Voor minder dan 500,00 euro kan een buitengewoon goede akoestiek gerealiseerd worden.

Aan het einde van de vierdelige workshop gunden de deelnemers zich een kleine luxe: de aixFOAM-ophangcassetten voor het ophangen van het plafondzeil. De van geëloxeerd aluminium gemaakte cassettes hebben als voordeel dat de absorber zowel dwars op, als ook zwevend ten opzichte van het plafond gemonteerd kan worden. Een ander pluspunt is dat ze op elk moment heel gemakkelijk gedemonteerd en meegenomen kan worden. De ophangcassettes kunnen, net zoals bij de reeds bekende hardboardplaten, direct bekleed worden met de absorbermodules. Met behulp met de talrijke gestanste indrukken en de montagepunten kunnen de ophangcassettes heel gemakkelijk als schilderijen opgehangen worden. Natuurlijk kunnen de ophangcassettes ook al in de fabriek bekleed worden.

Piramideschuim - Absorptieplaten Piramide Schuimstof - SH003                        aixFOAM geluidsisolatie - Ophangsysteem Basic

 

In een laatste stap worden de plafondzeilen zwevend in het midden boven speakers aangebracht. Dit gebeurt met vlakke schroefhaken die op vooraf bepaalde plekken in het plafond geschroefd werden. Natuurlijk is ook een montage met een paar schakelkettingen mogelijk. Met deze kettingen is het mogelijk om de absorbers iets van het plafond af te monteren.

Met alle vier stappen van de workshop konden de deelnemers hun uiteindelijke doel realiseren! Ze konden heel eenvoudig hun desktop studio voor minder dan 500 euro zo inrichten dat de ruimteakoestiek wezenlijk verbeterd werd.