Ruimteakoestiek – poreuze absorbers dempen verschillende frequenties

Ruimteakoestiek – poreuze absorbers dempen verschillende frequenties

Hoge frequenties worden vooral door de zogenaamde verticale geluiddempers  geabsorbeerd. Dergelijke absorbers zijn in principe poreuze absorbers die in eerste instantie uit vezelstoffen bestaan. Iedereen heeft ze in huis:bijv. gordijnen, behang, gepolsterde meubels, platen van steen- en glaswol, etc.
In de ontelbare poriën en kanalen van dergelijke materialen stroomt de lucht tijdens de trilbeweging heen en weer. De hierbij (door wrijving) ontstane warmte-energie wordt aan de geluidsenergie ontnomen. Wanneer de verticale absorbers constructief aangepast worden, kunnen deze ook gebruikt worden in het middenfrequente bereik, dus al bij ca. 500 Hz.

De volgende maatregelen zijn mogelijk: het vergroten van de afstand tot de wand , de laagdikte groter maken of de absorber voorzien van een geperforeerde bekleding. De op een lattenframe aangebrachte multiplexplaten werken als lagetoonabsorbers en moeten luchtdicht voor een wand gemonteerd worden. Hierbij wordt de ruimte tussen het multiplex en de wand met geluiddempende vezelstoffen opgevuld. Daarbij geldt dat basabsorbers, net als middentoonabsorbers, resonantiesystemen zijn. De resonantiefrequentie bij lagetoonabsorbers ligt tussen 70 en 300 Hz. Dit is natuurlijk afhankelijk van de desbetreffende situatie. Bij een correcte ontwerpdikte en de juiste afmetingen kunnen vanzelfsprekend ook helmholtz-resonatoren gebruikt worden voor het absorberen van lage tonen.
Maar ook andere belangrijke factoren kunnen de akoestiek in een ruimte beïnvloeden, zowel positief als negatief. Zo zorgt het publiek bijv. voor een sterk absorberende werking. Wanneer de ruimte ingericht is met gepolsterde stoelen, wordt het verschil tussen een volle en een lege zaal veel minder groot. Wanneer houten of plastic stoelen gebruikt worden, kan de ruimteakoestiek wezenlijk anders zijn als er publiek aanwezig is.