Ruimteakoestiek – Oplossingen voor speciale plekken: vensters, deuren en plafonds

De ruimteakoestiek in de buurt van vensters, deuren en plafonds verbeteren.

Het probleem is bekend: in zowat alle huizen en woningen zijn er plekken waar gewone maatregelen niet geschikt zijn om geluid of lawaai te isoleren. Dat geldt in het bijzonder voor vensters, deuren, vloeren en plafonds.

Neem als voorbeeld een venster. Voor een doeltreffende geluidsisolatie adviseren wij om gebruik te maken van ons product aixFOAM SH001. Als basis wordt een houten plaat gebruikt die precies in de vensteruitsparing past. Aan één zijde van deze houten plaat worden onze absorbers gekleefd. Voor een doeltreffende isolatie moet echter een materiaaldikte van 80 millimeter gebruikt worden. En omdat het er ook mooi moet uitzien, adviseren wij om deze plaat met één van onze akoestische stoffen te bespannen. Dit ziet er niet alleen erg mooi uit, maar het verhoogt ook de geluidsisolatie. Desgewenst kan de plaat met de geluidsabsorbers van binnen in de venteruitsparing geplaatst worden. Het is hierbij van belang dat de absorberplaten met de stofzijde naar buiten kijken. Op die manier kan het geluid optimaal geabsorbeerd worden.

Voor de geluidsisolatie van deuren moet een systeemoplossing gebruikt worden. Voor de absorptie van diepe frequenties raden wij een materiaal aan  dat vooral in het midden- en diepfrequente bereik zeer actief is. Hiervoor adviseren wij aixFOAM SH0131. Dit product is speciaal voor deze toepassing ontworpen. Hierna moet een tweede laag aangebracht worden. Voor de tweede laag kan aixFOAM SH001 (polyesterkwaliteit) gebruikt worden. Met een dikte van 50 mm is dit materiaal heel efficiënt in het middenfrequente en hoogfrequente bereik. Om alles mooier te maken wordt een akoestische spanstof over het materiaal gespannen en met spijkers of een nietmachine vastgemaakt. Als alternatief kunnen natuurlijk ook geperforeerde stalen of houten platen gebruikt worden. Ten minste 30 % van de plaat moet uit gaten bestaan.

Voor het plafond geldt dat voor een efficiënte beperking van de nagalmtijd op ca. 40 % van de wand- of plafondoppervlak doelgericht geluidsabsorbers geplaatst dienen te worden.
Voor een doeltreffende verkorting van de nagalmtijd wordt in principe eerst het complete plafondoppervlak naadloos bekleed. De nagalmtijd wordt in deze stap het sterkst verkort.

Voor het plafond adviseren wij de absorber aixFOAM SH001 of, als een mooi design gewenst is, de aixFOAM SH004. Deze moet dan wel ten minste 50 mm dik zijn. U kunt natuurlijk ook kleinere diktes gebruiken, maar dan is vanzelfsprekend het effect ook minder.

Als u van plan bent om ook de wanden te bekleden, kunt u hiervoor de absorber aixFOAM SH001 met een dikte van ten minste 40 mm gebruiken. Voor een stijlvol interieur kunnen ook verschillende kleuren gecombineerd worden of kan alles met één van de akoestische stoffen van aixFOAM bekleed worden.