Studioakoestiek een balans tussengeluidsdruk en nagalm

Studioakoestiek  een balans tussengeluidsdruk en nagalm

De belangrijkste eigenschap van iedere opnamestudio, ongeacht of het nu een zang-, spreek- of instrumentale studio betreft, is een uimnuntende ruimteakoestiek. Deze akoestiek dient  zoveel mogelijk op de eisen van de gebruiker afgestemd te zijn. Als de gegeven akoestiek niet past bij de eisen die de gebruiker stelt, dan moet de akoestiek van de ruimte veranderd worden.

 

 

De ruimteakoestiek wordt door meerdere factoren bepaald. Enerzijds speelt de zogenoemde nagalm een belangrijke rol, anderzijds natuurlijk ook de geluidsdruk. De geluidsdruk is het vermogen geproduceerddoor een geluidsbron. De nagalm beschrijft de tijd, die het geluid na het uitschakelen van de geluidsbron nodig heeftom geheel uit te sterven. De nagalm verhoudt zich proportioneel tot de geluidsdruk. Dat betekent, dat hoe groter de geluidsdruk is, des te groter is ook de nagalm. Toch is het meestal niet mogelijk de geluidsdruk te minimaliseren, omdat een krachtige stem nu eenmaal bij een zanger hoort, net als een doordringende bas inherent is aan het slagwerk.   

Als de geluidsdruk niet kan worden geminimaliseerd, moet de ruimteakoestiek aan de hand van geluiddempende en isolerende producten veranderd worden, zodat de nagalm verkort wordt en het geluid niet naar buiten kan doordringen.

De optimale nagalmtijden variëren al naargelang het gebruiksdoel. Zo heeft bijvoorbeeld een spreker die een hoorspel opneemt, behoefte aan een veel kortere nagalmtijd, dan een zanger of gitarist.

In het zoeken naar een balans voor de ruimteakoestiek werkt teveel nagalm werkt net zo negatief als te weinig. Wanneer een ruimte met teveel geluidsreductie wordt uitgerust, kan het gebeuren, dat de ruimte „geluidsdood“ wordt. Dit kan door het menselijk gehoor als zeer onaangenaam worden ervaren.

Breedbandabsorptie

De mogelijkheden tot akoestische optimalisering van de studioruimtes zijn zeer divers.

Als een ruimte tegen de buitenwereld akoestisch geïsoleerd moet worden, dat wil zeggen dat geen geluid uit de ruimte naar buiten doordringt, is een vlakke bekleding van de ruimte met een zogenaamdebreedbandabsorptie een absolute must. Wat maakt absorptiemateriaal tot breedbandabsorptie?

Breedbandabsorptie is de naam voor geluidsabsorptiemateriaal, dat een breed spectrum ven geluidsgolven absorbeert. In principe wordt aanbevolen om elementen met een hoge materiaalsterkte te gebruiken.

Neem bijvoorbeeld aixFOAM SH001 of SH004, deze beschikken over een 80 mm materiaalsterkte (polyester met vlambestendig additief) over een extreem breed absorptiespectrum. Ook het gebruik van trillende montage cassettes in combinatie met vibratiedeuvels schiet boven basisproducten uit zoals Absorber SH003 of  SH015 in 100 mm materiaalsterkte (polyester met vlambestendig additief) in de competitie met de breedbandabsorptie.  

Voor de pure verkorting van de nagalmtijden benut de professionele gebruiker graag geprofileerde akoestiekelementen zoals bsorptieplaten piramideschuimstof SH003 of absorptieplaten met trapezestructuur SH005. Om optimaal resultaat te bereiken heeft aixFOAM  in samenwerking met het akoestische Instituut RWTH Aken uitgebreide metingen uitgevoerd.. Zo is geprofileerd geluidsabsorptiemateriaal ontworpen met unieke eigenschappen ter verkorting van de nagalmtijd. Hetgeen door de hoge effectiviteit van het materiaal bevestigd wordt.

Gericht isoleren

Bij een licht rondzingen van echo’s of te lange nagalmtijden kan het ook al voldoende zijn om alleen een bepaald gedeelte van de ruimte met geprofileerd akoestiekmateriaal te bekleden. Om een merkbaar effect te bereiken, dient ongeveer 30% van het geluidsreflecterend oppervlak van de ruimte gericht met akoestiekmateriaal bekleed te worden. Het geluidsreflecterend oppervlak vlakken van een ruimte bestaat uit alle vrije vlakke oppervlaken van een ruimte (plafonds, wanden, harde bodem etc.). Toch is dit uitsluitend een richtlijn, die sterk van de geometrie en de vormende kenmerken van de ruimte afhankelijk zijn.

Bij de materiaalkeuze en alle andere technische vragen dienen wij u graag van advies.

Neem gerust contact met ons op!