Zoeken

Puur genieten van de sound

Geluidsabsorptie bij zelfbouwboxen

  • Een mooiere klank en een verbeterde akoestiek
  • Verminderde hoeveelheid trillingen in de luidsprekerbox, voor een heldere sound
  • De luidspreker losmaken van de vloer, om geluidsoverlast te voorkomen
  • Snelle levering en gemakkelijke montage

Hier meer over het thema geluidsabsorptie voor luidsprekers, boxen en zelfbouwboxen.
Individuele geluidsisolatie met aixFOAM

Individuele serviceverzoeken

Bent u een grootafnemer? Hebt u andere leveringshoeveelheden nodig dan in de shop beschikbaar? Hebt u speciale wensen ten aanzien van verpakking of speciale verzend- en leveringsvoorwaarden? Neem gewoon even contact met ons op!

Naar de contactpagina

Product Finder

Optiek

Glad oppervlak

Gestructureerd oppervlak

Vilt oppervlak

Geluidsbron

Luchtgeluid, hoge frequentie

Luchtgeluid, middenfrequentie

Contactgeluid

Luchtgeluid, lage frequentie

Matching products: Herstel filter

Classic Line

Professional Line

Nog meer keuze?

Viltgelamineerde akoestische elementen, klassieke akoestische schuimen en nog veel meer zijn te vinden in onze CLASSIC LINE.

Nog meer keuze?

Hogere brandbeveiliging, meer ontwerp, bedrukbare elementen en nog veel meer zijn te vinden in onze PROFESSIONAL LINE.

Geluidsabsorptie voor luidsprekers, boxen en zelfbouwboxen

Fabrikanten van luidsprekers weten, evenals techniekfreaks en zelfbouwers, hoe belangrijk een evenwichtige geluidsabsorptie is voor een optimale klank van je luidsprekers. Ze investeren heel veel in het verfijnen van hun modellen en eisen bij de keus voor het dempen van de luidsprekers materialen van een hoge kwaliteit.

Absorptieplaten aan de binnenzijde van de luidsprekerbox brengen de hoeveelheid trillingen terug en gaan de ongewenste weerkaatsing van het geluid tegen, net als de rumble. Het resultaat is een luidspreker met een betere klank. Vooral bij zelfbouwboxen moet het dempen van de luidspreker van tevoren worden ingepland. Achteraf nog geluidsabsorptie moeten aanbrengen is relatief bewerkelijk en moet daarom worden vermeden.

Maar of het nu een kant-en-klare luidspreker is of een zelfbouwbox, alle boxen hebben vanwege hun constructie de neiging hun behuizing te laten trillen. En zonder voldoende demping zal dat altijd een negatieve invloed hebben op de klank. Absorptieplaten verbeteren de sound uit de luidsprekers.
Met geluidsabsorptie gaat de klank van een luidspreker erop vooruit.

Hoe moet je luidsprekers en boxen op de juiste manier dempen?

Bij het dempen van geluidsboxen gaat het in de regel om twee dingen waar je rekening mee moet houden: ten eerste moet het klankbeeld worden verbeterd, moet vervorming worden tegengegaan en de rumble worden gestopt, en ten tweede moeten de trillingen van de behuizing van de luidspreker worden geminimaliseerd.

De klank verbeteren en rumble vermijden

Vooral hoogfrequente geluidsgolven worden niet alleen afgegeven aan de voorzijde van de luidspreker, zoals ook de bedoeling is, maar ontstaan eveneens aan de achterzijde van het membraan, om dan naar buiten te komen via de zijwanden van de box. Bovendien wordt het geluid vanbinnen weerkaatst tegen de behuizing van de luidspreker. Daardoor komen in de behuizing van de luidspreker de tonen als het ware over elkaar heen te liggen en ontstaat er een vervormd klankbeeld.

Om dit weerkaatsen en de rumble naar buiten toe te vermijden, moet de behuizing worden opgevuld met akoestische watten of vlokken van schuimstof, of bekleed worden met geluidsabsorberende matten met open poriën, waar de geluidsgolven door worden geabsorbeerd. Ideaal hiervoor zijn absorptieplaten als de akoestische geluidsabsorberende matten met een glad oppervlak, akoestische platen met een oppervlak van stevig textiel of vGeluidsabsorberende matten zijn vooral goed voor luidsprekers met basreflectorbuizen, omdat deze tegenstelling tot vlokken of wol niet na verloop van tijd naar buiten toe gedrukt worden.

Om de aixFOAM absorptieplaten zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, zijn ze voorzien van een praktische zelfklevende uitvoering waardoor ze er gemakkelijk in de luidsprekers zijn aan te brengen.

Zelfklevende aixFOAM absorptieplaten
Montage is kinderspel: met de zelfklevende aixFOAM absorptieplaten kunt u uw luidsprekers en boxen heel eenvoudig dempen. Het stabiliserende kruis op het lijmvlak zorgt in combinatie met de zeer goede kwaliteit lijm voor een perfecte hechting.

Vibraties/ trillingen van de behuizing van de luidspreker opheffen

De dunwandige en relatief lichte behuizing van luidsprekers en boxen raakt vooral aan het trillen bij sterke frequenties met veel bas. Dergelijke eigen trillingen van het materiaal en resonanties zijn te vermijden door het materiaal van de behuizing te versterken.

Hiervoor is onze dunne en flexibele zware akoestische folie ideaal. De zware folie heeft een meer dan gemiddeld hoog oppervlaktegewicht en kan dankzij de zelfklevende rugzijde heel eenvoudig aan de binnenkant van de luidspreker of box worden vastgeplakt.

Zo nodig kan de zware akoestische folie ook gecombineerd worden met poreuze absorptieplaten, waardoor een voor het dempen van de luidspreker uiterst effectief sandwichelement ontstaat. Daarmee heb je dan een goede dreundemping van de behuizing en voorkom je klankvervorming en rumble.

In de aixFOAM product configurator hebt u bovendien de mogelijkheid uw absorptieplaten direct af fabriek te bestellen voorzien van een laminering van zware akoestische folie. Kies daarvoor in de productconfigurator gewoon de desbetreffende optie.

Hoe kun je luidsprekers en boxen los houden van de vloer?

Een ander probleem dat veel hifi-fans en eigenaren van een installatie plaagt, is dat er trillingen op de vloer worden overgebracht. Vooral luidsprekers met veel bastonen, zoals subwoofers, voor zaken sterk trillingen die vooral in de eventueel daaronder gelegen vertrekken worden ervaren als een dof gedreun. Om onnodige ergernis met andere huisbewoners of de buren te vermijden, moet de box daarom losgekoppeld worden van de vloer.

De eenvoudigste manier om dat te doen is onder de box een stuk zware akoestische schuim te leggen, waardoor er geen contactgeluid via de vloer meer kan lopen. Dit geluidsisolatiepaneel zou dan moeten worden afgedekt met een plaat van steen (graniet of leisteen) of van hout, zodat de luidsprekerbox niet wegzinkt in het stuk schuim. Het geluidsisolatiepaneel absorbeert de trillingen van de box, met als gevolg dat er in de andere vertrekken geen lawaai meer te horen is.

Een alternatieve oplossing voor grote luidsprekersystemen is dat er een apart podium wordt gemaakt, dat dan eveneens als het ware los van de vloer moet komen te staan. In dat geval moet u er beslist voor zorgen dat de starre elementen van uw constructie niet in direct contact met de vloer komen te staan.

Nu alweer herrie met de buren? Vooral basluidsprekers en subwoofers moeten los van de vloer komen te staan, om te voorkomen dat er geluid wordt doorgegeven naar andere vertrekken. Een geluidsisolatiepaneel als onderlegger of een podium waar de luidspreker verhoogd op komt te staan, zorgt voor rust.
Basluidsprekers en subwoofers wekken sterke trillingen op en moeten daarom afdoende worden geïsoleerd.

Waarom zijn de absorptieplaten van aixFOAM de beste oplossing voor het isoleren van uw luidsprekers en boxen?

Als fabrikant van geluidabsorberende elementen van hoge kwaliteit weten wij hoe belangrijk evenwichtige geluidsabsorptie is bij luidsprekers, want dit is meer dan eens doorslaggevend voor de uiteindelijke klank ervan. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, hebben wij absorptieplaten ontwikkeld die speciaal voor deze toepassing bedoeld zijn.
Icoon geluidsabsorber op maat gemaakt
Productie
gestandaardiseerd
of op maat
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Oppervlakken
profielen
naar keus
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Hoogten
verschillende
mogelijk
Icon Montage geluidsabsorbers
Montage
meerdere
opties
Pictogram brandbeveiligingsschuim
Brandveiligheid
verschillende
klassen
Icoon weerstand geluidsabsorbers
Bescherming
tegen vuil &
vloeistoffen
Dankzij 60 jaar ervaring en doordat wij onze akoestische materialen continu zijn blijven doorontwikkelen, zijn wij erin geslaagd effectieve en flexibele geluidsabsorberende elementen te ontwikkelen die ideaal zijn voor toepassing in de behuizing van luidsprekers. Deze reduceren de resonanties en het weerkaatsen van het geluid en zijn verkrijgbaar in verschillende brandveiligheidsklassen en materiaaldiktes. Kies uw favoriet uit diverse profielen. De verschillende opties voor de montage, zoals de praktische zelfklevende uitvoering, maken het aanbrengen van de absorptieplaten in de behuizing van uw luidsprekers erg gemakkelijk.

Nu is het aan u: Hier vindt u de geschikte geluidsisolatie voor uw luidsprekers en geluidsboxen!

Of het nu gaat om een luidspreker uit de fabriek of een zelfbouwbox: Maak nu voor de automotive sector een keuze uit onze aixFOAM geluidswerende producten of maak gebruik van onze gratis adviesservice. Onze gespecialiseerde planners zullen u assisteren bij uw projecten, om de passende oplossing te vinden voor wat u nodig hebt.
Gratis akoestisch advies van aixFOAM

De gespecialiseerde planners van aixFOAM zijn per telefoon of per e-mail te bereiken.

Gratis advies
aixFOAM Geluidsabsorbers voor luidsprekers en boxen

Hier vindt u de geschikte geluidsisolatie voor uw luidsprekers en geluidsboxen.

Naar de producten
Wat onze klanten zeggen:
»Voor mijn bestelling van de antidreun-folie had ik een intensief en zeer leerzaam gesprek met één van uw technici. Dit gesprek was zelfs doorslaggevend voor mijn uiteindelijke keus. Met de folie heb ik de binnenkant van een grote basluidspreker bekleed. Het product voldoet volledig aan mijn verwachtingen en was bovendien heel goed te verwerken.«
Reinhold K., Altmünster
Callcenter user-circle logout