Zoeken

Wanneer de machine fluistert

Effectieve geluidsisolatie in de apparatenbouw

  • Minder lawaai van mobiele en stationaire apparaten
  • Verbeterde arbeidsomstandigheden en veiligheid
  • Geluidsisolatie conform de wet inzake de geluidhinder van machines en de brandveiligheid
  • Geluidsisolatie met CNC-technologie voor u op maat gemaakt

Hier meer over het thema geluidswering voor apparaten en apparatenbouw.
Individuele geluidsisolatie met aixFOAM

Individuele serviceverzoeken

Bent u een grootafnemer? Hebt u andere leveringshoeveelheden nodig dan in de shop beschikbaar? Hebt u speciale wensen ten aanzien van verpakking of speciale verzend- en leveringsvoorwaarden? Neem gewoon even contact met ons op!

Naar de contactpagina

Product Finder

Optiek

Gestructureerd oppervlak

Glad oppervlak

Vilt oppervlak

Geluidsbron

Luchtgeluid, hoge frequentie

Luchtgeluid, middenfrequentie

Contactgeluid

Luchtgeluid, lage frequentie

Matching products: Herstel filter

Classic Line

Professional Line

Nog meer keuze?

Viltgelamineerde akoestische elementen, klassieke akoestische schuimen en nog veel meer zijn te vinden in onze CLASSIC LINE.

Nog meer keuze?

Hogere brandbeveiliging, meer ontwerp, bedrukbare elementen en nog veel meer zijn te vinden in onze PROFESSIONAL LINE.

Effectieve geluidsisolatie in de apparatenbouw

Vanwege hun constructie en techniek brengen veel apparaten – voor een deel zelfs eenvoudige huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine – behoorlijk veel geluid voort, waardoor een effectieve geluidswerende voor apparaten soms regelrecht onmisbaar wordt. Medische apparatuur, apparatuur zoals die wordt gebruikt op bouwplaatsen en andere elektrische apparaten behoren eveneens tot de bronnen van dagelijks terugkerend lawaai.

Waardoor eigenlijk ontstaat het lawaai van apparaten of in de apparatenbouw?

Naast de gebruikelijke motorgeluiden en mechanische geluiden, waarneembaar als direct geluid (luchtgeluid), is bij veel apparaten ook de constructie ervan de oorzaak van het lawaai. Vaak is de behuizing van deze apparaten gemaakt van grote platen van staal of kunststof die als de motor eenmaal loopt gemakkelijk in trilling worden gebracht en op die manier het geluid (contactgeluid) doorgeven. Wordt het contactgeluid vervolgens weer omgezet in lucht, dan zal er een luid gedreun weerklinken.
Apparaten als wasmachines veroorzaken sterke trillingen, die zonder voldoende geluidsisolatie worden overgedragen op de structuur van de woning of het gebouw. In de aixFOAM kennisbank (Duits) kunt u daar meer over lezen.

Meer informatie (Duits)

Trillende en luidruchtige apparaten in het huishouden

Waarom is bescherming tegen geluidsoverlast in de apparatenbouw zo belangrijk?

Dagelijks terugkerend lawaai is een van de grootste risicofactoren voor de menselijke gezondheid. Een geluidsniveau dat steeds maar hoog blijft kan leiden tot gehoorbeschadiging en ook stress veroorzaken, met hart- en vaataandoeningen als mogelijke gevolgen. Daarom gelden er voor veel situaties nauwgezet omschreven regelingen voor geluidshinder veroorzaakt door apparaten en installaties, zoals de wetgeving inzake de geluidhinder door machines, de Arbowet of de verordeningen m.b.t. de geluidsoverlast in een woonomgeving. Om aan al deze regelingen te kunnen voldoen en de gezondheid te ontzien, is geluidsisolatie bij veel apparaten onontbeerlijk.

Hoe is geluidswering voor uiteenlopende apparaten te realiseren?

Over het algemeen zijn er ook bij de geluidsisolatie voor apparaten twee verschillende maatregelen om het lawaai te verminderen – geluidsabsorptie (geluidsisolatie) en geluiddemping.

Maatregelen voor geluidsabsorptie zijn geschikt voor het ontdreunen van apparaten, waardoor er geen contactgeluid meer wordt overgebracht. Hiervoor moeten geluidsabsorberende matten met een hoge massa en dito soortelijk gewicht worden gebruikt, en dan het liefst absorptieplaten van zware akoestische schuim, zoals de HEAVY Duty Tec of de membraanabsorber SILVER Silence. Ook de zeer flexibele zware akoestische folie FLEXO is ideaal om het materiaal van apparaten en behuizingen te versterken en aldus de hoeveelheid materiaaltrillingen te reduceren.

Lichter absorberend materiaal, zoals het klassieke noppenschuim, is niet geschikt voor het blokkeren van intact gelaten maar heeft wel zin voor het dempen van geluiden. Om direct geluid (luchtgeluid) te dempen, zijn de absorptie platen van akoestische schuimstof met open poriën zeer aan te bevelen. Hier dringen de geluidsgolven diep door in het materiaal en wordt het geluid zo geabsorbeerd.

Het verschil tussen zware akoestische schuim, voor het isoleren van contactgeluid, en noppenschuimstof voor het dempen van luchtgeluid.
Zwaargewichten van zwaar akoestisch schuim zijn de beste keus tegen contactgeluid bij apparaten. Poreuze absorptieplaten van bijv. noppenschuimstof of platte geluidsabsorberende matten zoals de absorptieplaat SH0011 daarentegen zijn effectief in het dempen van luchtgeluid.

Geluidsisolatie in de bouw van elektrische apparatuur en apparatuur voor op de bouwplaats

Moderne elektrische apparatuur is vaak af fabriek al voorzien van een behoorlijke geluidsisolatie. Bij oudere elektromotoren daarentegen kan de geluidsemissie toch nog aanzienlijk zijn en is het soms nodig achteraf iets aan geluiddemping te doen. Al naargelang de aard en de oorsprong van het lawaai (luchtgeluid of contactgeluid?) zijn er zeker geschikte akoestische elementen – zoals beschreven in het stuk hiervoor – die daar voor kunnen worden gebruikt.

Voor apparatuur op de bouwplaats is de wet inzake de geluidhinder van kracht, waarmee het toelaatbare geluidsniveau daarvan is geregeld. Weliswaar bestaan er ook geluidsarme apparaten die de relatief bewerkelijke uitrusting achteraf van geluiddemping overbodig maken, maar speciaal bij de wat oudere machines kan dit de enige mogelijkheid zijn om op de bouwplaats te kunnen blijven voldoen aan de vereiste waarden.

Wanneer de geluidsemissie van machines en apparatuur die op de bouwplaats worden gebruikt boven de grens ligt die op grond van de wet inzake de geluidhinder nog toelaatbaar wordt geacht, moet het lawaai dat van deze apparaten komt met effectieve maatregelen worden geminimaliseerd.
Apparaten op de bouw maken herrie – geluiddemping zorgt weer voor rust.

Geluidsisolatie voor medische apparatuur

Vanwege hun formaat en de vaak grote lappen kunststof waarmee ze zijn afgewerkt, willen medische apparaten zoals MRI-scanners nogal eens trillen. Om dit te dempen en de geluidsisolatie bij pneumatische, diagnostische en andere medische apparatuur te verbeteren, is het nodig om het oppervlaktegewicht van de behuizing van machines te verhogen. Anti-dreunmatten FLEXO van zware akoestische folie zijn daar zeer geschikt voor, omdat ze heel flexibel en gemakkelijk te verwerken zijn.

Voor een nog effectievere geluidsabsorptie zijn er verder nog de membraanabsorbers SILVER Silence. Vanwege de beschermende folie van aluminium die eroverheen zit, zijn die bovendien afwasbaar en goed bestand tegen opspattend water en vuil. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor gebruik in ziekenhuizen en andere medische instanties, gezien de hoge hygiënische eisen die men daar stelt.

Geluidsisolatie en geluidsabsorptie voor medische apparatuur
Bij al hetgeen zich afspeelt in de medische sfeer is het van belang, zo weinig mogelijk geluidsoverlast te hebben voor de patiënten. Geluidsisolatie brengt het geluid van medische apparatuur hoorbaar terug.

Waarom is geluidsisolatie van aixFOAM de beste keus voor de geluidsabsorptie van uw apparaten?

Dankzij 60 jaar ervaring en doordat wij onze productieprocessen continu zijn blijven doorontwikkelen, zijn wij erin geslaagd flexibele, degelijke en tegelijk zeer effectieve geluidsabsorberende materialen te ontwikkelen.

Als modern productiebedrijf zijn wij in staat, u niet alleen te voorzien van gestandaardiseerde geluidsisolatiepanelen, maar kunnen wij ook artikelen op maat maken, zodat alles exact in te passen is in uw apparatuur. Bespreek uw wensen gewoon eens met ons serviceteam.

Met behulp van precieze CNC-techniek maken wij bij aixFOAM artikelen voor geluidsabsorptie volledig op maat voor inbouw in uw apparatuur.
Op maat gemaakte akoestische set voor de geluidsabsorptie van een technisch apparaat.
aixFOAM absorptieplaten dringen het lawaai en de materiaaltrillingen terug. Ze zijn verkrijgbaar in diverse brandveiligheidsklassen en dikten. Kies uw favoriet uit de vele kleuren en soorten oppervlak. Verschillende soorten speciale laminering maken de aixFOAM geluidsabsorberende matten bestand tegen vloeistoffen en vuil, terwijl de praktische zelfklevende uitvoering het monteren vergemakkelijkt, zelfs op moeilijk bereikbare plekken.
Icoon geluidsabsorber op maat gemaakt
Productie
gestandaardiseerd
of op maat
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Oppervlakken
profielen
naar keus
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Hoogten
verschillende
mogelijk
Icon Montage geluidsabsorbers
Montage
meerdere
opties
Pictogram brandbeveiligingsschuim
Brandveiligheid
verschillende
klassen
Icoon weerstand geluidsabsorbers
Bescherming
tegen vuil &
vloeistoffen

Nu is het aan u: haal de optimale geluidsisolatie in huis!

Maak nu voor uw apparatenbouw een keuze uit onze aixFOAM geluidswerende producten of maak gebruik van onze gratis adviesservice. Onze gespecialiseerde planners zullen u assisteren bij uw projecten, om de passende oplossing te vinden voor wat u nodig hebt.
Gratis akoestisch advies van aixFOAM

De gespecialiseerde planners van aixFOAM zijn per telefoon of per e-mail te bereiken.

Gratis advies
aixFOAM Geluidsabsorbers voor apparaten en apparatenbouw

Hier vindt u de geschikte geluidsisolatie voor toepassing in de apparatenbouw.

Naar de producten
Callcenter user-circle logout