Zoeken

Rijplezier zonder lawaai

Geluidsabsorptie voor auto's

  • Geluidsisolatie om achteraf aan te brengen in auto's, oldtimers en zware land- en bosbouwmachines
  • Minder lawaai door motor- en rijgeluiden
  • Verminderde hoeveelheid trillingen van carrosseriesecties, zoals de bodemgroep, de portieren of het dak
  • Meer rust voor een aangenamer verblijf binnenin het voertuig

Hier meer over het thema geluidsabsorptie/geluidsabsorptie voor auto's.
Individuele geluidsisolatie met aixFOAM

Individuele serviceverzoeken

Bent u een grootafnemer? Hebt u andere leveringshoeveelheden nodig dan in de shop beschikbaar? Hebt u speciale wensen ten aanzien van verpakking of speciale verzend- en leveringsvoorwaarden? Neem gewoon even contact met ons op!

Naar de contactpagina

Classic Line

Professional Line

Nog meer keuze?

Viltgelamineerde akoestische elementen, klassieke akoestische schuimen en nog veel meer zijn te vinden in onze CLASSIC LINE.

Nog meer keuze?

Hogere brandbeveiliging, meer ontwerp, bedrukbare elementen en nog veel meer zijn te vinden in onze PROFESSIONAL LINE.

Geluidsabsorptie voor auto's, voertuigen en de fabricage daarvan

Een luid gedreun, geruis, trillingen. Lawaai in auto's, in de caravan, in oldtimers, in bedrijfswagens of landbouwmachines kan op den duur bij sommigen op de zenuwen gaan werken, en zelfs een gezondheidsrisico worden. Maar waarom gaat het er met name in oudere auto's of zware voertuigen vaak zo luidruchtig aan toe, en wat valt er tegen te doen?

Wat zijn de oorzaken van lawaai in een voertuig?

Omgevingsgeluiden, motorgeluid of rolgeluiden van de banden zijn allemaal debet aan een steeds hoger geluidsniveau in een voertuig. Om dit lawaai in te dammen, investeren fabrikanten veel in maatregelen voor het absorberen van geluid en in nieuwe technieken voor geruisonderdrukking. Maar met name in oudere voertuigen of grote bedrijfswagens is de geluidsisolatie dikwijls onder de maat.

De reden daarvoor is meestal gelegen in de constructie van het voertuig als zodanig. Het dreunen van de motor zorgt voor vibraties die zich voortplanten via de grote stukken plaatwerk en de rest van het casco van de carrosserie (bijv. de portieren, de bodemsectie, het dak). Dat wordt dan allemaal aan het trillen gebracht. Wanneer deze structuurelementen niet afdoende zijn gedempt, dwalen de trillingen in de vorm van „contactgeluid“ door het hele voertuig, om vervolgens weer als een luid gedreun aan de omgeving te worden afgegeven.

De grote stukken plaatwerk bij auto's, zoals de portieren, het dak en de bodemsectie worden onder het rijden aan het trillen gebracht en planten zo het contactgeluid voort. Dit wordt later als luchtgeluid afgegeven aan de omgeving, met als gevolg lawaai.
Bij de fabricage van een automobiel is de geluidsabsorptie van de portieren en andere stukken plaatwerk heel belangrijk bij het bestrijden van lawaai.

Waarom is bescherming tegen geluidsoverlast in de automobielproductie en de carrosseriebouw zo belangrijk?

Aanhoudend lawaai in een voertuig betekent niet alleen een aantasting van het comfort, maar is ook funest voor de concentratie en het reactievermogen van de bestuurder. In het ernstigste geval kan dat zelfs een veiligheidsrisico worden. Een geluidsniveau dat voortdurend boven de 85 dB ligt, verhoogt de stress, kan mede hart- en vaataandoeningen veroorzaken en leidt tot een mogelijk permanente gehoorbeschadiging.

Ook met het oog op de Arbowet en om aantasting van de gezondheid te voorkomen, kan geluidsisolatie in bedrijfswagens, land- of bosbouwmachines relevant zijn.

Een vrouw probeert zich te beschermen tegen het lawaai in de auto.
Geluidsabsorptie bij voertuigen helpt lawaai te verminderen. Vooral mensen die veel tijd in de auto over het voertuig doorbrengen, moeten voor hun gezondheid toch in de gaten houden of hun wagen wel voldoende geluiddemping heeft.

Welke mogelijkheden zijn er om achteraf geluidsisolatie aan te brengen in een auto?

Om te beginnen is het heel belangrijk de bron van het geluid op te sporen. Bepaalde constructiedelen, zoals de bodemsectie, of gedeelten zoals de motorruimte, kunnen gericht geluidswerend worden gemaakt.

Geluidsabsorptie in de motorruimte

Voor een geluidsabsorptie in de motorruimte moet de keus in eerste instantie vallen op geluidsisolatiepanelen met membraanabsorbers. De speciale, geluiddoorlatende folie aan het oppervlak is bedoeld om het materiaal te beschermen tegen opspattende vloeistoffen en olie. Aan de rugzijde kunnen de platen bovendien op wens voorzien zijn van een zelfklevende uitrusting, om ze zonder enig probleem tegen de motorkap vast te plakken. Om de kieren tussen de verschillende platen perfect te overbruggen, adviseren wij bovendien onze speciale aluminium tape.

Besef wel: de producten van aixFOAM voor geluidsisolatie in voertuigen voldoen aan de vereisten van de in de autoproductie gebruikelijke brandveiligheidsklasse FMVSS 302 (DIN 75200). Niettemin moet wel voldoende afstand worden gehouden ten opzichte van de motor zelf. Ter hoogte van de uitlaat en het uitlaatspruitstuk is het aanbrengen van een geluidsabsorberende plaat in de auto niet aan te raden.

Dreundemping van de carrosserie en de bodemsectie

Om materiaaltrillingen en vibraties van plaatwerk te verminderen is het noodzakelijk het materiaal te versterken, zodat dit allemaal niet meer zo snel gaat trillen. Anti-dreunmatten van zware akoestische folie zijn daar bijzonder goed geschikt voor. Deze hebben een hoog soortelijk gewicht en zijn zeer buigzaam en flexibel. Deze zware folie is standaard bovendien voorzien van een praktisch zelfklevend gedeelte, waardoor het materiaal snel en eenvoudig aan de binnenzijde van de carrosserie vastgeplakt kan worden. Verder kan de bodemsectie nog worden gedempt met onze geluidsisolatiepanelen van zwaar akoestisch schuim.

Geluidsisolatie voor oldtimers

Voor de geluidsabsorptie bij oldtimers adviseren wij de aixFOAM akoestische producten voor het isoleren van de bodem. De akoestische matten kunnen flexibel in vorm worden gesneden en zorgen voor meer rust en comfort in de wagen.
Rijplezier zonder lawaai: geluidsisolatiepanelen dempen het gedreun van de carrosserie en isoleren de bronnen van lawaai in de auto. Daardoor brengen ze rust in oude auto's en oldtimers.
Geluidsabsorptie zorgt voor minder lawaai in oldtimers en youngtimers.

Hoe is geluidsabsorptie in andere voertuigen te realiseren?

Hieronder hebben wij wat informatie en tips voor u bij elkaar gezet over geluidswering voor specifieke voertuigen en machines.

Geluidsisolatie voor campers en caravans

In de caravan of de camper houdt geluiddemping veel geluid tegen, niet alleen dat van trillingen en het dreunen van de motor, maar ook geluiden uit de omgeving. Regen of hagel die tegen het dak klettert, of burengerucht op de camping kunnen bij een slechte geluidsisolatie op de zenuwen gaan werken en de vakantiestemming volledig bederven. Met onze zelfklevende absorptieplaten kunt u het dak van uw rijdend onderkomen snel en simpel geluidsgeïsoleerd maken. Tegen de overdracht van contactgeluid via de wanden of het dak adviseren wij absorptieplaten met een hoog oppervlaktegewicht, bijv. zwaar akoestisch schuim. Voor een maximaal effect van de demping adviseren wij om dan zwaar schuim te nemen dat bekleed is met een zware akoestische folie. Deze optie kunt u eenvoudig selecteren in de productconfigurator.
Geluidsabsorptie voor campers en caravans zorgt voor rust en ontspanning als u op reis bent.
Geluidsabsorptie voor campers, caravans en stacaravans helpt om het lawaai uit de omgeving te isoleren – voor een rustige en ontspannen vakantie.

Geluiddemping voor vrachtwagens en speciale voertuigen

Om het gedreun in de cabine te dempen, adviseren wij zware akoestische folie die het materiaal van de cabine zelf versterkt en op die manier trillingen en de overdracht van contactgeluid stopt.

Voor het absorberen van geluid binnen de cabine zijn aixFOAM absorptieplaten met een laminering van akoestisch vilt of geluidsisolatiematten met een oppervlak van geperforeerd kunstleer goed geschikt. Het ziet er netjes uit, is zeer effectief in het absorberen van geluid en is afwasbaar. Omdat de cabine voor de bestuurder vaak meer is dan alleen maar een werkplek, maar ook fungeert als rijdend huis, komt dit absorberende materiaal als geroepen voor het dempen van geluid in vrachtwagens.

Voor de geluidsabsorptie in speciale voertuigen, aanhangers, bouwmachines of bussen zijn onze absorptieplaten zeer geschikt, evenals voor het isoleren van geluid in railwagons. Voor de dreundemping is de aanpak hier min of meer hetzelfde als bij het dempen van gedreun van de carrosserie van een auto.

Meer rust op de weg: geschikte geluidswering voor vrachtwagens en speciale voertuigen isoleert het lawaai van het voertuig zelf en van de omgeving. Dat maakt het werken voor chauffeurs toch wat lichter.
Geluiddemping voor vrachtwagens zorgt voor meer rust op de weg.

Geluidsisolatie voor landbouwmachines, bosbouwmachines en bedrijfswagens

Ze zijn groot, hebben allerlei opzetstukken die heen en weer gaan, machtige motoren en zware aandrijflijnen. Geen wonder dat trekkers en landbouwmachines zoveel lawaai en trillingen veroorzaken.

Naast de klassieke zware akoestische folie voor de dreundemping van de carrosserie zijn vooral geluidsisolerende matten met een gelamineerd oppervlak geschikt voor het dempen van geluid van land- en bosbouwmachines en soortgelijke voertuigen. Het membraan van aluminium is olie- en waterafstotend en goed bestand tegen het vuil dat zich zo makkelijk opeenhoopt bij machines in de land- en bosbouw.

Minder lawaai in de landbouw – een boer in een geluidsgedempte maaidorser.
Voor minder lawaai tijdens het werk is het verstandig om land- en bosbouwmachines achteraf te voorzien van geluiddemping. aixFOAM absorptieplaten zijn verkrijgbaar met een oppervlak met een speciale coating die goed bestand is tegen vuil.

Beveiliging tegen brand en geluidsoverlast bij voertuigen – brandveiligheidsklasse FMVSS 302 (DIN 75200)

De absorptieplaten voor de technische geluiddemping zijn bij ons verkrijgbaar in een uitvoering die conform is aan brandklasse FMVSS 302 (DIN 75200) voor auto's en voertuigen. Let u bij het kiezen van uw geluidsisolatiepanelen wel even op de technische gegevens voor de temperatuurbestendigheid zoals wij die op de pagina's van de desbetreffende artikelen bij elkaar hebben gezet. Voor uitgebreidere informatie sturen wij u op aanvraag ook graag de specificatiebladen op van ons absorptiemateriaal. Neemt u daarvoor gewoon even contact op met onze klantenservice.

Om het veiligheidsrisico bij het dempen van geluid van voertuigen zo klein mogelijk te houden, moet er wel voldoende afstand worden aangehouden ten opzichte van de motor en andere onderdelen die heel heet kunnen worden, zoals het uitlaatspruitstuk of de uitlaat zelf.

Waarom is geluidsisolatie van aixFOAM de beste keus voor de geluidsabsorptie bij voertuigen?

Dankzij 60 jaar ervaring en doordat wij onze absorptieplaten continu zijn blijven doorontwikkelen, zijn wij erin geslaagd flexibele en tegelijk stijlvolle geluidsabsorberende elementen te ontwikkelen met een hoge absorptiewaarde.

Als modern productiebedrijf zijn wij in staat, u niet alleen te voorzien van gestandaardiseerde geluidsisolatiepanelen, maar kunnen wij ook artikelen op maat maken, zodat alles exact in te passen is voor voertuigen en motoren. Bespreek uw wensen gewoon eens met ons serviceteam.

Uw individueel op maat gemaakte akoestische set voor het dempen van rijgeluiden van aixFOAM: dankzij de moderne en uiterst precies werkende CNC-techniek kunnen wij geluidswering op maat maken voor uw voertuigen en motoren.
Op maat gemaakte akoestische set voor de geluidsabsorptie van de motor van een auto.
aixFOAM absorptieplaten dringen het lawaai terug, verbeteren de ruimteakoestiek en zijn verkrijgbaar in diverse brandveiligheidsklassen en dikten. Kies uw favoriet uit de vele kleuren en soorten oppervlak. Verschillende soorten speciale laminering maken de aixFOAM geluidsabsorberende matten bestand tegen vloeistoffen en vuil, terwijl de praktische zelfklevende uitvoering het monteren vergemakkelijkt, zelfs op moeilijk bereikbare plekken.
Icoon geluidsabsorber op maat gemaakt
Productie
gestandaardiseerd
of op maat
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Oppervlakken
profielen
naar keus
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Hoogten
verschillende
mogelijk
Icon Montage geluidsabsorbers
Montage
meerdere
opties
Pictogram brandbeveiligingsschuim
Brandveiligheid
verschillende
klassen
Icoon weerstand geluidsabsorbers
Bescherming
tegen vuil &
vloeistoffen

Nu is het aan u: bezorg uzelf de optimale geluidsisolatie voor in uw auto!

Maak nu voor de automotive sector een keuze uit onze aixFOAM geluidswerende producten of maak gebruik van onze gratis adviesservice. Onze gespecialiseerde planners zullen u assisteren bij uw projecten, om de passende oplossing te vinden voor wat u nodig hebt.
Gratis akoestisch advies van aixFOAM

De gespecialiseerde planners van aixFOAM zijn per telefoon of per e-mail te bereiken.

Gratis advies
aixFOAM Geluidsabsorber voor voertuigen en voertuigbouw

Hier vindt u de geschikte geluidsisolatie voor toepassing in de automobielindustrie.

Naar de producten
Callcenter user-circle logout