Zoeken

Geluidsisolatie op het water

Geluidsabsorptie in de scheepsbouw / jachtbouw

  • Geluidsisolatie voor schepen, boten en jachten
  • Absorptieplaten met een oppervlak met een speciale laminering, voor gebruik in de motorruimte
  • Minder lawaai door motor- en rijgeluiden
  • Meer rust en ontspanning en een aangenamer verblijf op het water
  • Ideaal ook om achteraf aan te brengen

Hier meer over het thema geluidsabsorptie voor boten, schepen en jachten.
Individuele geluidsisolatie met aixFOAM

Individuele serviceverzoeken

Bent u een grootafnemer? Hebt u andere leveringshoeveelheden nodig dan in de shop beschikbaar? Hebt u speciale wensen ten aanzien van verpakking of speciale verzend- en leveringsvoorwaarden? Neem gewoon even contact met ons op!

Naar de contactpagina

Classic Line

Professional Line

Nog meer keuze?

Viltgelamineerde akoestische elementen, klassieke akoestische schuimen en nog veel meer zijn te vinden in onze CLASSIC LINE.

Nog meer keuze?

Hogere brandbeveiliging, meer ontwerp, bedrukbare elementen en nog veel meer zijn te vinden in onze PROFESSIONAL LINE.

Geluidsabsorptie voor boten, schepen en jachten

De droom van veel eigenaren van boten en jachten om ontspannen en vrijwel geruisloos over het water te scheren, wordt al te vaak verstoord door de luidruchtige dreunende realiteit van onder het dek. Motorlawaai vanuit de machineruimte van het schip wil het ontspannen gevoel van de meevarenden nog wel eens verstoren. Achteraf aangebrachte geluidsabsorptie aan boord van een boot of jacht dringt het lawaai terug en zorgt voor meer vaarplezier.
Rust en ontspanning op het water: door de toepassing van effectieve geluidsabsorberende matten en absorptieplaten kan het motorlawaai van de boot of het jacht worden gedempt en gaat het geluidsniveau omlaag.
Een boot ligt stil op het water: in de scheepsbouw is geluidsabsorptie heel belangrijk om het lawaai op de boot of het jacht te vermijden.

Wat zijn de oorzaken van lawaai op een schip?

De machtige motoren en generatoren van schepen, boten of jachten veroorzaken vaak al bij een gering toerental voor heel wat lawaai. Dat is direct waarneembaar, als luchtgeluid in het midden- en hoogfrequentiebereik. Verder veroorzaken scheepsmotoren meestal sterke trillingen, die zonder voldoende geluidsisolatie worden overgedragen op het casco van het schip. Deze vibraties – ook wel bekend als contactgeluid – zoeken zich een weg door de scheepsromp (casco) en worden dan als luchtgeluid weer afgegeven aan de omgeving. Het resultaat is lawaai. Een verbeterde demping van de motorruimte is dus iets waar je als booteigenaar eigenlijk niet zonder kunt. Dat geldt niet alleen voor particuliere boten en jachten, maar ook voor cruiseschepen voor op zee of de rivier, onderzoeksschepen, containerschepen en tankers.

Om ruimte en gewicht te besparen wordt bij jachten, boten en schepen vaak beknibbeld op de akoestische isolatie, en dat terwijl dit toch van het grootste belang is voor een goede demping van het geluid van de motor, met het oog op een prettig vaarcomfort.

Bovendien wordt in de moderne boten- en jachtbouw meestal gebruik gemaakt van een combinatie van materialen als glasvezelversterkte kunststof (gfk), staal, aluminium, hout en, in een enkel zeldzaam, ferrocement. Alles bij elkaar dus een groot geheel van materialen met een harde schaal en een oppervlak dat geluid weerkaatst. Dat er lawaai ontstaat en het zich ook uitbreidt, is dan voorgeprogrammeerd. Om dit te vermijden is de toepassing van geluiddempende absorptieplaten een goede maatregel.

De machineruimte van een jacht
Sterke motoren in de machineruimte van een schip veroorzaken reeds bij een gering toerental heftige trillingen en lawaai. Geluidsabsorptie in de machineruimte isoleert het geluid en zorgt voor een rustiger loop van de motoren.

Hoe is geluiddemping op een boot te realiseren?

Voor een effectieve en complete bestrijding van het lawaai en een zo laag mogelijk geluidsniveau op een boot, is het noodzakelijk het lawaai te benaderen in zijn totaliteit. Dat betekent dat er gekeken moet worden naar het dempen van zowel het contactgeluid als het luchtgeluid.

Geluidsabsorptie: zwaargewichten tegen lawaai in de machineruimte

Om de overdracht van contactgeluid te kunnen stoppen, moet het materiaal van de „slingerende“ onderdelen aan boord van het schip of het jacht worden versterkt. Dat betekent dat bijv. het gedeelte rondom de motor, de schutborden, de wanden van de machineruimte en het dek daarvan over het gehele oppervlak en zonder dat er kieren tussen zitten met dempend materiaal moet worden bekleed.

Voor het isoleren van het geluid in een machineruimte zijn geluidsabsorberende matten met een hoge materiaaldichtheid en een hoog oppervlaktegewicht of soortelijk gewicht bij uitstek geschikt, zoals ons zwaar akoestisch schuim en onze membraanabsorbers. Deze absorptieplaten zijn vanwege hun hoge massa ideaal voor het dempen van lage frequenties, zoals het lawaai van een motor, en dringen contactgeluid en trillingen terug.

Bovendien zijn deze absorptieplaten leverbaar in een praktische zelfklevende uitvoering, waardoor het aanbrengen ervan zelfs op de lastigst bereikbare plekken op het schip een stuk makkelijker gaat. Alle absorptieplaten van aixFOAM kunnen met normaal in de handel verkrijgbaar gereedschap verwerkt en op maat gesneden worden, bijv. met een scherp stanleymes of een lintzaag. Dat is vooral handig in machineruimten met hun vele krochten en bochten, waar ook nog eens veel leidingen en kabels doorheen lopen.

De membraanabsorber heeft bovendien een oppervlak dat is afgewerkt met een speciale folie. Dit membraan beschermt de geluidsabsorberende kern tegen olie, vuil en spatwater en heeft vanwege de slingerende beweging bovendien een positieve uitwerking op de geluidsabsorptie in het laagfrequente bereik.

De membraanabsorber SILVER Silence is een van onze meest verkochte producten in de scheeps- en jachtbouw. Het aluminium membraan helpt bij het absorberen van geluiden met een laagfrequent en maakt het materiaal bovendien bestand tegen opspattende vloeistoffen, olie en vuil.
De aixFOAM membraanabsorber met een oppervlak van aluminium is de beste keus voor het dempen van geluid op een boot of jacht.
Omdat de trillingen die veroorzaakt worden door de motor van een schip of jacht zo sterk zijn, adviseren wij de bovengenoemde absorptiematerialen van zwaar schuim te gebruiken in combinatie met onze anti-dreunmatten van zware akoestische folie. De dunne en zeer flexibele zware folie verbetert de stabiliteit van constructiedelen met een dunne wand en is optimaal geschikt voor de dreundemping en het minimaliseren van materiaaltrillingen in het schip.

Voor de technische akoestiek kunnen alle geluidsabsorberende materialen van aixFOAM desgewenst reeds af fabriek worden voorzien van een laminering van zware akoestische folie. Kies daarvoor in de productconfigurator gewoon de desbetreffende optie. Op die manier creëert u zeer effectieve sandwichelementen, voor de dreundemping en de geluidsisolatie in de scheeps- en jachtbouw.

Geluidsabsorptie: akoestische elementen met open poriën tegen luchtgeluid

Voor het dempen van geluid met een hoge frequentie (luchtgeluid) dat zich niet voortplant via het casco van het schip, adviseren wij geluidsabsorberende matten van zware akoestische schuimstof, zoals onze absorptieplaten met een glad oppervlak of de klassieke noppenschuimstof voor technische demping. Geluid kan vanwege de open poriën bijzonder goed in dit materiaal binnendringen en wordt daar dan door wrijving omgezet in (niet-waarneembare) warmte-energie en aldus geabsorbeerd. De absorptieplaten kunnen bijv. tegen de schutborden van de motorruimte in de boot of het jacht worden aangebracht, om zo het geluidsniveau omlaag te brengen.

Van eerste ontwerp tot de tewaterlating: geluidsisolatie in de scheeps- en jachtbouw

Tussen het eerste ontwerp en de tewaterlating van een boot of jacht zitten vaak jaren van overleg en planning. De sierlijke constructies moeten uiteindelijk niet alleen snel zijn en zeewaardig, maar ook een minimum aan comfort kunnen bieden voor de bemanning en de meevarenden. Vandaar dat wij van aixFOAM de scheepsbouwers ondersteunen met onze oplossingen voor geluidsisolatie. Als gekwalificeerde partner van botenbouwers en scheepswerven kunnen wij u al in de constructiefase van advies dienen, waarvoor we kunnen verwijzen naar onze jarenlange ervaring met geluidsisolatie van scheepsmotoren.
Een schip ligt op de werf: geluidsabsorptie speelt al tijdens de bouw van een schip een belangrijke rol.
Geluidsabsorptie in de scheepsbouw met aixFOAM: tot onze klanten in deze sector behoren gerenommeerde scheepswerven, en booteigenaren die achteraf iets wilden doen aan de geluidsoverlast van hun schip.

Waarom is geluidsisolatie van aixFOAM de beste keus voor de geluidsabsorptie bij boten en jachten?

Dankzij 60 jaar ervaring en doordat wij onze absorptieplaten continu zijn blijven doorontwikkelen, zijn wij erin geslaagd flexibele en tegelijk stijlvolle geluidsabsorberende elementen te ontwikkelen met een hoge absorptiewaarde.

Als modern productiebedrijf zijn wij in staat, u niet alleen te voorzien van gestandaardiseerde geluidsisolatiepanelen, maar kunnen wij ook artikelen op maat maken, zodat alles exact in te passen is op uw boot of jacht. Bespreek uw wensen gewoon eens met ons serviceteam.

aixFOAM absorptieplaten dringen het lawaai terug, verbeteren de ruimteakoestiek en zijn verkrijgbaar in diverse brandveiligheidsklassen en dikten. Kies uw favoriet uit de vele kleuren en soorten oppervlak. Verschillende soorten speciale laminering maken de aixFOAM geluidsabsorberende matten bestand tegen vloeistoffen en vuil, terwijl de praktische zelfklevende uitvoering het monteren vergemakkelijkt, zelfs op moeilijk bereikbare plekken op het schip. Onze absorptieplaten zijn gemakkelijk te bewerken en kunnen daardoor precies op maat worden gemaakt, bijv. voor toepassing in benauwde machineruimten.

Icoon geluidsabsorber op maat gemaakt
Productie
gestandaardiseerd
of op maat
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Oppervlakken
profielen
naar keus
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Hoogten
verschillende
mogelijk
Icon Montage geluidsabsorbers
Montage
meerdere
opties
Pictogram brandbeveiligingsschuim
Brandveiligheid
verschillende
klassen
Icoon weerstand geluidsabsorbers
Bescherming
tegen vuil &
vloeistoffen

Nu is het aan u: bezorg uzelf de optimale geluidsisolatie voor in uw boot!

Maak nu voor de scheeps- en jachtbouw een keuze uit onze aixFOAM geluidswerende producten of maak gebruik van onze gratis adviesservice. Onze gespecialiseerde planners zullen u assisteren bij uw projecten, om de passende oplossing te vinden voor wat u nodig hebt voor uw boot of jacht.
Gratis akoestisch advies van aixFOAM

De gespecialiseerde planners van aixFOAM zijn per telefoon of per e-mail te bereiken.

Gratis advies
aixFOAM Geluidsabsorber voor schepen, jachten en boten

Hier vindt u de geschikte geluidsisolatie voor toepassing in de scheeps- en jachtbouw.

Naar de producten
Callcenter user-circle logout