Zoeken

Regeltechniek zonder lawaai

Geluidsisolatie in schakelkasten en behuizingen

  • Minder lawaai van bijv. ventilatoren, processoren of koelsystemen
  • Verbeterde arbeidsomstandigheden en veiligheid
  • Geluidsisolatie die voldoet aan alle brandweerverordeningen
  • Geluidsisolatie met CNC-technologie voor u op maat gemaakt

Hier meer over het thema geluidsabsorptie voor schakelkasten en behuizingen.
Individuele geluidsisolatie met aixFOAM

Individuele serviceverzoeken

Bent u een grootafnemer? Hebt u andere leveringshoeveelheden nodig dan in de shop beschikbaar? Hebt u speciale wensen ten aanzien van verpakking of speciale verzend- en leveringsvoorwaarden? Neem gewoon even contact met ons op!

Naar de contactpagina

Classic Line

Professional Line

Nog meer keuze?

Viltgelamineerde akoestische elementen, klassieke akoestische schuimen en nog veel meer zijn te vinden in onze CLASSIC LINE.

Nog meer keuze?

Hogere brandbeveiliging, meer ontwerp, bedrukbare elementen en nog veel meer zijn te vinden in onze PROFESSIONAL LINE.

Geluidsabsorptie in de schakelkast en behuizing

Schakelkasten en andere installaties met elektrische componenten maken als ze in bedrijf zijn een geruis dat vaak als nogal opvallend of zelfs storend wordt ervaren. De behuizing ervan, meestal van dunne metaalplaat of lichte kunststof, slaat nogal snel aan het trillen, wat uiteindelijk overkomt als een vervelend gedreun. Als de geluidsoverlast te groot wordt, lijkt het moment gekomen om de schakelkast achteraf te voorzien van geluidsabsorptie.

Vooral bij industriële toepassingen, waar veel machines en apparaten met elkaar het geluidsniveau omhoog stuwen, gelden vaak allerlei wettelijke regelingen (bijv. de Arbo, de wet op de geluidhinder) in het kader van allerlei geluidswerende maatregelen zijn vereist.

Geratel, gebrom, geruis. Zodra de geluiden die van de schakelkast komen een storende factor beginnen te worden, is het een goede overweging de behuizing te isoleren, om zo het geluid weg te krijgen.
Geluidsabsorptie in de schakelkast brengt het geluidsniveau omlaag.

Hoe kun je schakelkasten en hun behuizing op de juiste manier dempen?

Om een goede methode te vinden om het geluid van schakelkasten te isoleren, moet eerst worden uitgezocht waar het geluid door veroorzaakt wordt. Wanneer het geluid veroorzaakt wordt door componenten als ventilatoren of processoren, kunnen het beste geluidsabsorberende matten worden ingezet die de directe geluidsgolven (luchtgeluid) kunnen absorberen. Komt het lawaai daarentegen van trillingen, bijvoorbeeld van het materiaal van de behuizing (contactgeluid), dan is het slim om de schakelkast te voorzien van dreundemping.

Absorptieplaten tegen direct geluid/ luchtgeluid

Om direct geluid te absorberen, moet de behuizing van de schakelkast worden bekleed met geluidsabsorberende matten, zoals de akoestische matten met een glad oppervlak, of met noppenschuimstof voor technische demping. Het geluid dat daar dan tegen aankomt, tot diep in de absorptieplaten geleid en daar geneutraliseerd.

Absorptieplaten met een speciaal afgewerkt oppervlak, zoals de akoestische plaat met een oppervlak van robuust textiel, beschermen de kwetsbare componenten nog eens extra tegen vuil en de opeenhoping van stof, wat vooral belangrijk is in een industriële omgeving.

Om het aanbrengen ook in een smalle behuizing en op lastige plekken te vergemakkelijken, zijn alle absorptieplaten van aixFOAM verkrijgbaar in een praktische zelfklevende uitvoering.

Dreundemping van de behuizing, wegwerken van materiaaltrillingen

Om materiaaltrillingen van een schakelkast te reduceren, moet het materiaal van de behuizing daarvan worden versterkt. Men spreekt dan wel van „dreundemping“. Voor de dreundemping van een schakelkast is het aan te bevelen elementen te gebruiken met een hoog soortelijk gewicht, en dan in de eerste plaats onze antidreun-matten van zware akoestische folie.

De zware akoestische folie heeft een bovengemiddeld oppervlaktegewicht, is flinterdun en uiterst flexibel. Een behuizing met dunne wanden zou in het ideale geval volledig bekleed moeten worden met de zelfklevende folie.

Om niet alleen materiaaltrillingen te reduceren, maar tegelijk ook het directe geluid te dempen, kan de zware folie gecombineerd worden met poreuze absorptieplaten van akoestische schuimstof.

In de aixFOAM product configurator hebt u bovendien de mogelijkheid uw geluidsabsorberende matten direct af fabriek te bestellen, voorzien van een laminering van zware akoestische folie. Kies daarvoor in de productconfigurator gewoon de desbetreffende optie.

Zelfklevende zware akoestische folie voor dreundemping
Dreundemping bij schakelkasten op zijn eenvoudigst: met de flexibele, zelfklevende antidreunmat van zware akoestische folie kunnen vibraties en materiaaltrillingen snel en eenvoudig ongedaan worden gemaakt.

Hitte-ontwikkeling en brandbeveiliging bij geluidsabsorptie van een schakelkast – waar moet je op letten?

Bij het aanbrengen geluidsabsorptie in een schakelkast speelt hitte-ontwikkeling een grote rol. De vele technische componenten in de behuizing verhogen samen met de hoge dichtheid van het hele pakket het gevaar van kortsluiting en oververhitting.

Om de hitte-ontwikkeling en het brandgevaar zo gering mogelijk te houden, moeten de absorptieplaten in de schakelkast zo worden aangebracht dat er ruim voldoende afstand blijft ten opzichte van de diverse componenten. Let er bij het isoleren van de schakelkast op dat er voldoende ventilatie blijft, maar ook dat de warme lucht die toch ontstaat goed kan worden afgevoerd. Anders komt het alsnog tot oververhitting in de behuizing. Alles bij elkaar is het verstandig om in de behuizing behalve de geluidsisolatie ook een apart ventilatie- of koelkanaal te installeren.

Om ook in het ernstigste geval te zorgen voor de nodige veiligheid, zijn er van aixFOAM geluidsabsorberende matten voor verschillende brandveiligheidsklassen. Vooral de absorptieplaten uit de „Engineer Line“ met de hoogste brandveiligheidsklasse DIN 4102 B1 zijn aan te bevelen voor toepassing in schakelkasten en de behuizing daarvan. U kunt zich daarom het beste al bij de planning van uw schakelkast laten informeren over de mogelijk geldende brandweerverordeningen.

aixFOAM absorptieplaten van de verhoogde brandveiligheidsklasse zijn bijzonder geschikt voor toepassing in de schakelkast, in behuizingen en voor componenten met hitte-ontwikkeling.
Absorptieplaten met verhoogde brandveiligheidsklasse zorgen voor veiligheid bij brand.

Waarom zijn de absorptieplaten van aixFOAM de beste oplossing voor het isoleren van uw schakelkast of behuizing?

Als fabrikant van geluidabsorberende elementen van hoge kwaliteit weten wij waar het om draait bij de geluidsabsorptie in de schakelkast of behuizing. Om aan deze eisen te kunnen voldoen, hebben wij absorptieplaten ontwikkeld die speciaal voor deze toepassing bedoeld zijn.
Icoon geluidsabsorber op maat gemaakt
Productie
gestandaardiseerd
of op maat
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Oppervlakken
profielen
naar keus
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Hoogten
verschillende
mogelijk
Icon Montage geluidsabsorbers
Montage
meerdere
opties
Pictogram brandbeveiligingsschuim
Brandveiligheid
verschillende
klassen
Icoon weerstand geluidsabsorbers
Bescherming
tegen vuil &
vloeistoffen
Dankzij 60 jaar ervaring en doordat wij onze akoestische materialen continu zijn blijven doorontwikkelen, zijn wij erin geslaagd effectieve en flexibele geluidsabsorberende elementen te ontwikkelen die ideaal zijn voor toepassing in schakelkasten en behuizingen. Deze reduceren het lawaai en zijn verkrijgbaar in verschillende brandveiligheidsklassen en materiaaldiktes . Kies uw favoriet uit diverse profielen. De verschillende opties voor de montage, zoals de praktische zelfklevende uitvoering, maken het aanbrengen van de absorptieplaten in schakelkasten en behuizingen erg gemakkelijk.

Nu is het aan u: breng de geschikte geluidswering naar uw schakelkast of behuizing!

Of het nu gaat om het achteraf aanbrengen of direct bij de bouw van een schakelkast, er is altijd keus uit onze aixFOAM geluidswerende producten voor schakelkasten en de behuizing daarvan. En anders maakt u gewoon gebruik van onze gratis adviesservice. Onze gespecialiseerde planners zullen u assisteren bij uw projecten, om de passende oplossing te vinden voor wat u nodig hebt.
Gratis akoestisch advies van aixFOAM

De gespecialiseerde planners van aixFOAM zijn per telefoon of per e-mail te bereiken.

Gratis advies
aixFOAM Geluidsabsorbers voor schakelkasten en behuizingen

Hier vindt u de geschikte geluidsisolatie voor uw schakelkast.

Naar de producten
Callcenter user-circle logout