aixFOAM wand- en plafondabsorbers voor geluidsisolatie

Geluidsisolatie/geluidsdemping van muren en plafonds

Bij de geluidsisolatie/geluidsdemping van muren of plafonds gaat het in het algemeen om het volumedrukniveau te verminderen en het lawaai te reduceren. Hiervoor kunnen absorptieplaten van akoestisch schuimstof worden gebruikt. Akoestische elementen van speciaal schuimstof beschikken over een openporeuze structuur, dat de geluidsgolven diep in materiaal laat dringen en het lawaai absorbeert.

U dient bij het uitkiezen van het passende materiaal alsook bij de montage van de geluidsisolatie op de muur of het plafond, rekening te houden met meerdere factoren. Allereerst is het noodzakelijk om uit te zoeken waar de storende geluidsbron zich bevindt. Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt of de geluidsbron zich in dezelfde ruimte of in een aangrenzende ruimte bevindt. Zo is er bijv. een verschil tussen het uitrusten van een repetitieruimte, zodat het muziek niet naar buiten wordt gevoerd, en het isoleren van een wand ter voorkoming van storend lawaai van de buren.

Lawaai door slechte ruimteakoestiek

Is het lawaai te wijten aan een slechte ruimteakoestiek, omdat bijv. het geluid door lange nagalmtijden overlapt of omdat het geluid wordt gereflecteerd door muren en plafonds, dienen er gerichte maatregelen worden genomen om het geluid te absorberen. Hiervoor zijn de muur- en plafondoppervlakken deels voorzien van absorptieplaten, zodat invallend geluiden of slechts bepaalde frequentiebereiken worden geabsorbeerd. Dus wordt de klank in de ruimte verbeterd, de akoestiek helderder en het lawaai gereduceerd. U kunt uitgebreide informatie met betrekking tot geluidsabsorptie op muren en plafonds vinden in onze bijdrage „Wat is geluidsabsorptie?“.

Welke materialen zijn er geschikt voor de geluidsisolatie/geluidsdemping van muren en plafonds?

Lawaai uit een andere ruimte isoleren, voorkomen dat geluid een ruimte verlaat en het vinden van de juiste geluidsisolatie-oplossing is veel complexer. We spreken in dit geval over geluidsisolatie. Geluidsisolerende stoffen blokkeren of absorberen invallend geluid zo volledig mogelijk. Anders worden de plafonds of de muren geluidsgeleiders. Daarom kan in het algemeen enkel een volledige bekleding van deze bouwelementen met absorptieplaten voor voldoende geluidsisolatie zorgen.

Bij het kiezen van het geschikte materiaal voor de geluidsisolatie is het doorslaggevend welke geluidsvorm er geïsoleerd moet worden en waar de storende geluidsbron zich bevindt.

Geluidsisolatie naar buiten toe – luchtgeluid blokkeren

Om te voorkomen dat het lawaai uit een ruimte een aangrenzende ruimte binnendringt, dient het luchtgeluid geblokkeerd worden, voordat het geluid de muur of het plafond raakt en op die manier als contactgeluid dwars door deze bouwelementen een nabijgelegen woning bereikt.

Een volledige bekleding van de muur of het plafond met platte absorptieplaten met een materiaaldikte van minstens 5 cm is hiervoor zinvol. Bij het gebruik van lagere sterktes kan het gewenste effect in de midden- en lage frequenties hoogstwaarschijnlijk niet worden bereikt. Onze absorptieplaten SH001 of onze vierkante absorbers SH004 als breedbandabsorber op de muren en plafonds, hebben zich in de praktijk al bewezen.

Geluidsisolatie met akoestische wandbekleding
Geluidsisolatie met akoestische wandbespanning

Effectieve muurgeluidsisolatie plus hoogwaardig interieurdesign:

Lees in onze aixFOAM kennisbank meer over de geluidsisolatie van een muur door middel van een akoestische wandbespanning. Deze creatieve volledig oplossing dient niet enkel als geluidsisolatie, om de lawaai-overdracht naar buiten te voorkomen, maar ook als een hoogwaardig alternatief voor gewoon behang.
Verder lezen

Geluidsisolatie naar binnen toe – contactgeluid isoleren

Dient daarentegen het lawaai van buren geïsoleerd te worden, dan dient het door de muur doordrongen contactgeluid geblokkeerd te worden, voordat het als luchtgeluid in de eigen woning hoorbaar wordt en een storende factor wordt.

Om muren en plafonds tegen contactgeluid te isoleren, heeft men geluidsisolatiepanelen met een hoog gewicht nodig, omdat deze de trillingen van materiaal absorberen en de geluidsoverdracht onderbreken. Hiervoor zijn geluidsisolatiepanelen van akoestisch zwaar schuim, dat gemaakt is in een bekledingslaag voor geluidsisolatie, zeer geschikt

Hieronder hebben we de stapsgewijze geluidsisolatie van de muur door middel van een bekledingslaag uiteengezet.

Geluidsisolatie van de muur met een bekledingslaag – zo werkt dat!

Deze methode voor de geluidsisolatie van een muur is altijd geschikt als het gaat om het blokkeren van lawaai van aangrenzend ruimtes - bijvoorbeeld van de buren.

Bij geluidsisolatie van een muur door middel van een bekledingslaag, ook wel bekend staand als het ruimte-in-ruimte concept, wordt voor de geïsoleerde muur een tweede muur (bekledingslaag) gebouwd. Deze wordt in de droogbouw voor de bestaande massieve muur geplaatst. De geluidsisolerende bekledingslaag bestaat uit een dragend metalen staanderwerk van profielen, geluidsisolatiepanelen van akoestisch schuimstof alsook uit een beplating van gipsplaten. Voor geluidsisolatie in het interieur raden wij ons akoestisch zwaar schuim SH007 met eens dikte van 5 cm aan. De geluidsisolatiepanelen vindt u natuurlijk in onze aixFOAM shop.

Stap 1: Voorbereiding van de geluidsisolatie

Voor een succesvolle geluidsisolatie is een gedegen planning vooraf noodzakelijk. Het belangrijkste bij de geluidsisolatie van een muur door middel van een bekledingslaag is dat de bekledingslaag helemaal wordt gescheiden van de massieve muur en waardoor er geen geluidsoverdracht kan plaatsvinden. Dit betekent dat het staanderwerk geen verbinding met de massieve muur mag hebben, maar aan de vloer, het plafond of aan aangrenzende muren verankerd dient te worden.

Stap 2: Geluidsisolerende matten plaatsen

Als het geluid een muur raakt, verandert deze in trillingen en draagt het geluid over. Dit staat bekend als contactgeluid. Om de trillingen en daarmee ook de geluidsoverdracht te stoppen, is het zinvol om de substantie van de muur te versterken. Breng om dit te bereiken de geluidsisolatiepanelen van akoestisch zwaar schuim over het gehele oppervlak en stootvast op de muur aan Met de zelfklevende uitrusting van onze aixFOAM geluidsisolatiepanelen lukt dit in een handomdraai.

Stap 3: Meten en markeren

Om de overdracht van contactgeluid te voorkomen, dient u de bekledingslaag op 2 cm – 3 cm afstand van de massieve muur in te plannen. Gebruik een waterpas om het verticale verloop van de profielen te bepalen en markeer vervolgens de positie van de profielen voor de latere frameconstructie.

Stap 4: Afdichtstrip plaatsen

Voor de buitenste frames van de gipsplaat zijn de gangbare UW-profielen (vloer/plafond) en de CW-profielen (muur) van de speciaalzaak geschikt. Om dit frame van de bekledingslaag te scheiden van de vloer, de aangrenzende muren en het plafond, raden wij u aan om alle profielen die in contact staan met deze bouwelementen aan de achterkant te voorzien van een rubberen afdichtstrip. De afdichtstrip voorkomt direct contact met het profiel van het gebouw en stopt de geluidsoverdracht.

Stap 5: Profielen voor frames maken

Om een stabiel frame voor de bekledingslaag te maken, worden de profielen rond de muren, vloeren en het plafond vastgeschroefd. Begin op de vloer met een UW-profiel en plaats daarna een CW-profiel er verticaal op. Vervolgens kunt u de UW-profielen voor het plafond eenvoudig op de muurprofielen plaatsen, afstellen en bevestigen. Om ervoor te zorgen dat het goed vast zit, dient u gaten te boren, slaat u er een schroefplug in en schroeft u tenslotte het profiel vast met een accuschroevendraaier.

Stap 6: Verticale profielen plaatsen

Zodra het buitenste frame van de bekledingslaag voor geluidsisolatie staat, kunnen de muurprofielen verticaal worden geplaatst. Daarbij dient u de afstanden tussen de afzonderlijke profielen op basis van de afmetingen van uw gipsplaat te bepalen. De afstand moet zo groot zijn dat er links en rechts van de profielen een halve gipsplaat kan worden vastgeschroefd.

Stap 7: Bekleding met gipsplaten

Op de profielen wordt een beplating van gipsplaten gemonteerd. Besteed aandacht aan de voegvulling, terwijl u aan een kant afwisselend een halve en een rij daarboven een hele gipsplaat plaatst. Om geluidsoverdracht via de vloer en het plafond te voorkomen, mogen de panelen deze bouwelementen niet raken. Laat ook tot de vloer een afstand van ongeveer 12 mm over en tot het plafond een afstand van ongeveer 5 mm. Voor het bevestigen zijn de zelftappende snelbouwschroeven met fijn draad geschikt.

Stap 8: Vullen van de gipsplaten

Nadat u alle gipsplaten op het staanderwerk hebt gemonteerd, plamuurt u de paneelverbindingen en de schroefkoppen eerst met een dichtingsproduct. Schraap na het drogen de randen eraf en breng daarna met een spatel plamuur aan op de panelen.

Stap 9: Muuraansluiting afdichten

Gebruik bij het afdichten van de muuraansluiting van de bekledingslaag een permanent elastische afdichtingsmassa. Deze heeft als voordeel dat deze zelfs na het drogen niet scheurt. Spuit de dichtmassa in de voegen en voltooi de geluidsisolatie. Na voldoende droogtijd kunt u de muur naar wens beschilderen, reinigen of behangen. Nog een tip: Om te vermijden dat de afdichtingsmassa in contact met de geluidsisolatiepanelen komt, kunt u de voegen achter de afdichtingsmassa bovendien nog voorzien van isolatiestrips.

Geluidsisolatie/geluidsdemping van een plafond

Bij geluidsisolatie van een plafond raden we ook aan om deze volledig te bedekken met geluidsisolerende matten van akoestisch zwaar schuim met aansluitende bekleding met een gips- of houten plafond. Daarbij is het belangrijk dat de draagconstructie voor de montage van de bekleding met een professioneel uitgevoerde trillingsdemper op de muur wordt gemonteerd, zodat geluidsbruggen worden voorkomen. Met andere woorden, Het plafond dient “verlaagd” te worden. Daarvoor zijn de verende ophangsystemen (bijv. veerklemophangsystemen of akoestisch vibrerende ophangsystemen) bijzonder geschikt, omdat deze meeveren en zodoende de contactgeluidvibraties neutraliseren.

Bij het gebruik van onze geluidsisolerende panelen van akoestisch zwaar schuim kan ook hier een aanzienlijke stijging van de absorptie van het contactgeluid behaald worden.

Onthoud dat: Bouwkundige maatregelen voor geluidsisolatie zijn relatief lastig en bijzonder veeleisend bij het installeren van een verlaagde plafondconstructie. Besteed daarom bijzondere aandacht aan uw werkveiligheid of haal indien nodig professionele technische ondersteuning.

Met aixFOAM vindt u geschikte producten voor de geluidsisolatie van uw muren en plafonds.

Als experts op het gebied van akoestiek met meer dan 60 jaar ervaring weten wij: De geluidsisolatie van de muur en het plafond is veeleisend en afhankelijk van veel factoren.

Brandveiligheid bij muur- en plafondisolatie

Bij alle akoestische maatregelen is het belangrijk om de geldende brandveiligheidsvoorschriften in acht te nemen In onze aixFOAM shop hebben we daarom naast de productaanbevelingen en de nuttige informatie over absorptiegraden, ook de brandveiligheidsklassen van alle producten voor u samengesteld.

Wij ondersteunen u bovendien graag in een persoonlijk advies, om een passende oplossing te vinden die voldoet aan uw eisen. Wij zijn er zeker van: Met onze diverse akoestische aixFOAM-schuimen, gaat de geluidsisolatie van de plafonds en de muren u zeker lukken.

Infobox

aixFOAM absorptieplaten zijn zeer geschikt voor de geluidsisolatie van een muur of een plafond.

Het is belangrijk om het onderscheid te maken of het lawaai uit dezelfde ruimte komt of uit een andere ruimte.

Lawaai in dezelfde ruimte

Hier worden de absorptieplaten ook in dezelfde ruimte gemonteerd. Afhankelijk van het lawaai is het voldoende om 20% - 40% van de gladde oppervlakken in de ruimte te voorzien van absorptieplaten.

Lawaai uit een andere ruimte

Is het mogelijk om de absorptieplaten in een andere ruimte te monteren? Dan plaatst u de absorptieplaten daar in. Indien dit niet mogelijk is, raden wij u aan om de gehele aangrenzende muur of plafond van de ruimte met absorptieplaten te bedekken.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter