Zoeken
aixFOAM kennisbank - vragen en ideeën over geluidsabsorbers

Geluidsisolatie met akoestische elementen - Uw adviseur tegen lawaai

Of het nu thuis of op het werk is – we zijn elke dag omgeven door talloze geluids- of lawaaibronnen. Daarbij is rust essentieel voor onze gezondheid en heeft het een beslissende invloed op ons welzijn alsook op onze concentratie en prestaties. We hebben rust nodig voor herstel en om ons gehoor te beschermen. Omdat gehoorschade veroorzaakt door te veel lawaai, onherstelbaar is en daardoor leidt tot ernstige beperkingen.

Om de nodige rust te creëren en geluidsbronnen te isoleren, kunnen er gerichte maatregelen met betrekking tot geluidsisolatie/geluidsdemping met geluidisolerende platen genomen worden. Maar wat zit er eigenlijk achter de term geluidsisolatie en hoe kan dit worden bereikt? We hebben de belangrijkste feiten over geluidsisolatie voor u samengevat.

Geluidsisolatie – De akoestische scheiding van ruimtes

Bij ruimteakoestiek wordt er in het algemeen onderscheid gemaakt tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie.

In tegenstelling tot geluidabsorberende materialen, die vanwege hun aard en professionele installatie het geluid absorberen en alleen bepaalde frequentiebereiken opvangen, moeten geluidisolerende materialen het binnenkomende geluid zo volledig mogelijk absorberen of blokkeren. Het geluidsniveau in een lawaaierige ruimte wordt voornamelijk afgezwakt met behulp van geluidsabsorberende akoestische materialen en in de nagalmtijd verminderd. Dat verbetert de ruimteakoestiek. Maar wat zijn de voordelen en de bijzondere sterke punten van geluidsisolerende materialen?

Geluidsisolatie, wat in het Engels soundproofing wordt genoemd, omschrijft de akoestische scheiding van twee of meerdere ruimtes. Dit betekent het beperken van de verspreiding van lucht- en contactgeluid. Goed ontwikkelde geluidsisolering houdt alle maatregelen in, die er voor zorgen dat de uitbreiding van het geluid onderbroken of verminderd wordt.

Het verschil tussen contactgeluid en luchtgeluid

Luchtgeluid omvat het bereik van hoorbare signalen en dus vooral hogere frequenties. Het verspreidt zich in de vorm van geluidsgolven over de lucht uit. Geluid dat in een vast lichaam beweegt, wordt daarentegen contactgeluid genoemd.

Contactgeluid bestaat voornamelijk uit lage basomvattende frequenties en wordt veroorzaakt door vibraties of zodra het luchtgeluid een vast lichaam raakt en deze trillende bewegingen gaat maken. We kunnen contactgeluid waarnemen in de vorm van fysieke oscillaties of trillingen. U kunt dus bijv. trillingen voelen op de grond als er een zware vrachtwagen voorbij rijdt. Ook grote machines kunnen zonder geluidsisolatie de vloer laten trillen en vibraties genereren. Dit kan bijv. met een geluidsdempende mat worden vermeden.

Akoestisch schuim SH0071
Geluidsisolerende platen van zwaar akoestisch schuim

Zwaar akoestisch schuim tegen vibraties en contactgeluid van machines

Ontdek ons zwaargewicht tegen geluid door het gebruik van geluidsisolatie en het loskoppelen van trillende apparaten van de grond. Dit vermindert de trillingen en het lawaai van het materiaal, op de plek waar het ontstaat.
Naar het artikel

Afhankelijk van de intensiteit kan het geluid het lichaam gemakkelijk binnendringen, voordat het bijvoorbeeld aan het andere einde van de muur als luchtgeluid (secundair geluid) wordt uitgestoten en voor onze oren waarneembaar wordt. Vooral in gebouwen wordt contactgeluid als bijzonder storend beschouwd. Het dwaalt door muren en plafonds en wordt zo overgebracht naar aangrenzende ruimtes, waar het als geluid te horen is.

Geluidsdemping/geluidsisolatie met akoestisch schuimstof

Om contactgeluid grotendeels te absorberen en luchtgeluid zoveel mogelijk te blokkeren, worden zware isolatiepanelen met een bijzonder grote massa en hoog volume aanbevolen. Extra gewicht heeft een positief effect op het resonantiegedrag en de effectiviteit van een isolatiepaneel en speelt vooral een doorslaggevende rol bij de renovatie van gebouwen.

Absorptieplaten van akoestisch schuimstof zijn in de praktijk bijzonder nuttig gebleken, omdat ze als absorber met een poreus oppervlak uitstekende eigenschappen voor geluidsisolatie hebben en de verspreiding van geluid voorkomen. Als algemene regel geldt dat: Hoe lager de frequentie, dus meer bas, en hoe luider de geluidsbron, des te groter het product moet worden gekozen voor de optimale geluidsisolatie.

Daarom bieden wij van aixFOAM isolatiepanelen van speciaal akoestisch schuimstof met diktes van 50 mm tot 100 mm aan. Bij lawaai-isolatie tussen ruimtes helpt een geprofileerde akoestische schuimstof zoals schuimstof met noppen of piramideschuimstof of zelfs steenwol meestal niet.

Het aixFOAM zwaar akoestische schuim HEAVY Duty, de aixFOAM zware akoestische folie SH0131 of de combinatie van beide artikelen zijn bijzonder succesvol gebleken. Samen met de hoogwaardige akoestische schuimstoffen is de zware akoestische folie als voering een ideale combinatie voor effectieve geluidsisolatie.

Geluidsisolatie in elk toepassingsbereik

aixFOAM-akoestische elementen van schuimstof zijn geschikt voor het isoleren van geluid op een groot aantal gebieden in de industriële akoestiek en ruimteakoestiek. Zo kan geluidsisolatie van ramen, deuren alsook plafonds en muren, voor meer rust in het huis zorgen. Behuizingen voor machines en productiesystemen (bijv. geluidsdichte cabines) zijn daarentegen ideaal om lawaai op de werkplek te vermijden. Ook voor geluidsisolatie in de scheepsbouw en voor geluidsabsorptie zijn akoestische elementen van schuimstof voorbestemd. In geluidsstudio’s beschermen de absorptieplaten de afscherming van de afzonderlijke studio’s van elkaar en garanderen een zuivere geluidsopname. Geluidsdichte oefencabines voor muzikanten alsook de demping van slagwerken en muziekruimtes zorgt voor rust en een ontspannende verhouding met de buren. Op veel andere gebieden dragen de akoestische schuimstoffen bij aan een gerichte isolatie van geluid.

Om u zo goed mogelijk te ondersteunen bij het kiezen van uw akoestische elementen voor optimale geluidsisolatie en geluidsdemping, hebben wij onze aixFOAM shop opgedeeld in verschillende toepassingsgebieden, zodat u comfortabel en gemakkelijk de juiste producten kunt vinden.

Professionele montage voor maximale effectiviteit van uw geluidsisolatie

Naast de kwalitatief hoogwaardige materialen is ook de professionele montage essentieel voor goede geluidsisolatie, want zelfs de beste akoestische elementen kunnen door onjuiste montage niet hun volledige potentie waarmaken. Zo kunnen onbedoelde geluidsbruggen ertoe leiden dat de geluidsoverdracht het zware akoestische schuim ongehinderd kan omzeilen en de geluidsisolatie geen effect heeft. Voor uitgebreide geluidsisolatie dient u ook altijd te letten op een passende parket- of laminaatonderlaag, bijv. geluidsreductie-isolatie op de grond, voor effectieve isolatie. Voor een zacht loopgevoel, waarbij u denkt dat u op wolken loopt, is zwaar akoestisch schuim op lagere sterkte alsook geluidsreductie-isolatie zeer geschikt.

Om problemen bij de plaatsing van uw gewenste geluidsisolatie te vermijden, ondersteunen wij van aixFOAM u niet enkel bij de keuze van geschikte geluidsisolatiematerialen, maar ook met praktische montagetips en montageplannen. Onze akoestische elementen zijn zo ontworpen dat ze door middel van zelfklevend materiaal ook door leken gemakkelijk monteert kunnen worden. Zo kunnen gerelateerde producten bijvoorbeeld ook aan de achterzijde op een gips- of tussenwand gemonteerd worden. Hierdoor is de absorber niet zichtbaar, maar is hij nog steeds volledig effectief.

In welke mate kunt u het geluidsdrukniveau verlagen door succesvolle geluidsisolatie?

Op dit moment is het niet mogelijk om een uitspraak te doen over hoeveel decibel het geluidsdrukniveau gezakt is en het volume is gedempt. Hiervoor moeten alle basisvoorwaarden zoals frequenties, het basisvolume, de bouwconstructie, de geluidsgeleider, eisen aan geluidsisolatie etc. bekend zijn. Desalniettemin zijn er enkele richtlijnen om het volume van bepaalde geluidsbronnen te classificeren.

Geluidsdemping/geluidsisolatie goed ontwikkelen

Wij van aixFOAM houden ons als fabrikant van akoestisch schuimstof al 60 jaar bezig met geluidsisolatie. De ervaringen die wij bij onze projecten hebben verzameld, geven onze professionals graag aan u door, zodat u het optimale product voor uw geluidsisolatieproject vindt. Het is belangrijk om daarbij te beseffen dat elke mens anders op geluid reageert, d.w.z. dat het onderwerp geluidsisolatie ook altijd een individueel probleem is en vooral in de privésfeer.

Bij alle vragen over de optimale geluidsisolatie, al gaan ze over luchtgeluidsisolatie of over contactgeluidsisolatie, helpen wij u graag verder. Bezoek onze aixFOAM shop of richt u zich rechtstreeks tot onze professional voor een gratis advies.

Infobox

Geluidsdemping/geluidsisolering is de akoestische scheiding van twee of meerdere ruimtes en heeft als doel om het lucht- en contactgeluid te blokkeren en te absorberen, zodat een geluidsbron zo volledig mogelijk geïsoleerd wordt. Geluidsisolerende maatregelen zijn voor de vermindering van lawaai en zorgen voor rust in het dagelijks leven.

Beste kwaliteit en eenvoudige montage voor effectieve geluidsisolatie

Naast hoogwaardige materialen is professionele montage cruciaal bij de geluidsisolatie. Als fabrikant met 60 jaar ervaring ondersteunt aixFOAM u met zelfklevende akoestische elementen voor een zeer eenvoudige montage alsook met gratis adviezen van onze professionals. 

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout