Zoeken
aixFOAM plafondabsorbers in de kleuterschool

Geluidsisolatie/lawaai-isolatie voor in scholen en kleuterscholen

Haastige voetstappen, uitbundig gelach, opgewonden gekrijs. De kinderwereld is luid en kleurrijk. Of het nu gaat om muziek, zeer luide rollenspellen als cowboy en indiaan of kletterend speelgoed - waar kinderen zijn, is er leven in de brouwerij en dus ook vaak lawaai. Vooral op de kleuterschool en op school is er vaak een zeer hoog lawaainiveau, dat op den duur de kinderen en de opleider/leraar beide kan aantasten.

De totstandkoming van een lawaaispiraal

Architectonische omstandigheden zoals hard, gladde oppervlakken van muren, plafonds of tafels en meubels reflecteren het geluid van talrijke geluidsbronnen extra en dragen zo bij aan een slechte ruimteakoestiek. Op deze manier ontstaan er lange nagalmtijden, die de spraakverstaanbaarheid in een ruimte negatief beïnvloeden. Dit bevordert het zogenaamde „Lombard effect“.

Het „Lombard effect“ beschrijft het geval dat een spreker bij achtergrondlawaai zijn eigen volume en meestal ook zijn toonhoogte verhoogt, omdat hoge lawaai-frequenties eenvoudig binnendringen. Dit zorgt ervoor dat het lawaainiveau steeds weer wordt verhoogd, waardoor er daadwerkelijk een lawaaispiraal ontstaat. Dit aanhoudende lawaai verhoogt niet enkel de stress, maar ook het gezondheidsrisico op het gebied van gehoor of hart- en bloedsomloopproblemen.

Geluidsisolatie in overeenstemming met DIN 18041

Voor kinderopvang- en leslokalen is de in 2016 herziene DIN 18041 met de titel „Hoorbaarheid in ruimtes – vereisten, aanbevelingen en instructies voor de planning“ van toepassing. Het geeft waardevolle aanwijzingen voor het ordenen van ruimtes waarin het elkaar horen en verstaan, maar ook het leren en lesgeven belangrijk zijn. Omdat goede akoestische kwaliteit meerdere voordelen heeft, wordt het voeren van bijvoorbeeld een vreemde taal en geconcentreerd werken makkelijker. Verscheidene studies hebben aangetoond dat de geheugenprestaties tijdens lawaai met meer dan 20% verslechteren!

Geluidsisolatie voor minder lawaai in het klaslokaal/speelkamer

Om het lawaai op scholen en kleuterscholen te verminderen, dienen er aanvullende geluidsisolatie-oplossingen worden geïnstalleerd. Daardoor kan de nagalm in de ruimte gereduceerd worden en de spraakverstaanbaarheid verbeterd worden. Daarbij variëren de ideale nagalmtijden, omdat ze afhankelijk zijn van de toepassingsgebieden.

Als algemene regel geldt dat: Hoe meer nadruk er wordt gelegd op gesprekken en communicatie in de ruimte, hoe korter de optimale nagalmtijd zou moeten zijn. Zo dienen bijv. de nagalmtijden in een leslokaal het laagst te zijn, gevolgd door vergaderruimtes muziekkamers en sporthallen, waarin spraakverstaanbaarheid meestal een ondergeschikte rol speelt.

Met een eenvoudig gemonteerde muur- en plafondinstallatie van absorptieplaten kan er snel een goed resultaat behaald worden. Zo zorgt het plaatsen van akoestisch plafond in de vorm van een breedbandabsorber voor een merkbare vermindering van het lawaai en kan het snel het gewenste geluidsabsorbende effect opleveren. Vooral de aixFOAM absorptieplaat SH001MH en de SH004 vierkante absorber hebben zich bewezen in de praktijk.

Voor effectieve geluidsabsorptie raden wij aan om minstens 20 - 30% van het reflecterende plafond- en muuroppervlak met absorptieplaten te bedekken. Hoe dichter de absorbers zich aan de muur in de buurt van het plafond bevinden, hoe groter het akoestisch effect is. Bovendien is het bij het lesgeven zinvol om de muur tegenover de spreker uit te rusten met absorptieplaten, zodat optimale verstaanbaarheid wordt gegarandeerd.

Lawaai-isolatie en brandveiligheid op scholen en kleuterscholen

Op scholen en kleuterscholen gelden er, zoals in alle openbare gebouwen, vaak hoge brandveiligheidsvoorschriften en dan met name de brandveiligheidsrichtlijn DIN4102 B1. Deze richtlijnen zijn belangrijk en kunnen in ernstige gevallen levens redden. Om aan de vereisten van brandveiligheid te voldoen, zijn onze aixFOAM absorptieplaten niet enkel verkrijgbaar in verschillende kleuren en materiaaldiktes, maar ook in verscheidene brandveiligheidsklassen. Zo beschikken onze absorptieplaten met het kenmerk „Plus“ zoals bijv. de SMOOD MH of de FLAT Plus over de brandveiligheidsklasse Vlambeveiliging Plus en deze wordt gekenmerkt door buitengewone hitte- en vlambestendigheid.

Helaas mogen wij u als fabrikant geen advies geven bij het kiezen van een brandveiligheidsklasse. Wij adviseren u daarom dat u zichzelf vooraf dient te laten informeren over de geldende brandveiligheidsvoorschriften in uw gebouw. Wij helpen u daarna bij het uitkiezen van de bij voorschriften passende geluidsisolatie.

Kindeenvoudige montage plus speels design

aixFOAM biedt onschadelijke en Oeko-Tex gecertificeerde akoestische absorbers aan, die bijzonder geschikt zijn voor het gebruik in ruimtes met kinderen en jeugd. Onze absorptieplaten zijn in verschillende montage-opties verkrijgbaar en kunnen daarom in weinig en eenvoudige stappen op de muur of op het plafond gemonteerd worden. Door de zelfklevende uitrusting is het monteren van de absorber zo eenvoudig als het plakken van een sticker. We hebben een uitvoerige beschrijving over onze zelfklevende akoestische elementen voor u gemaakt in de bijdrage „Zelfklevende geluidsisolatie van aixFOAM – voordelen en montage“.

Geluidsisolatie in scholen en kleuterscholen - Akoestische elementen voor geluidsisolatie
Geluidswering voor scholen en kleuterscholen

Ontdek onze akoestische elementen voor geluidsisolatie op school en op de kleuterschool

Hier vindt u geluidsisolatie, speciaal voor het gebruik op scholen en kleuterscholen, en ook afbeeldingen van onze klanten ter inspiratie. aixFOAM absorptieplaten verbeteren de ruimteakoestiek in een klaslokaal/speelkamer en bevorderen dus het spelen en het leren.
Geluidsisolatie vinden

Optische en akoestische highlights met aixFOAM geluidsisolatie

Naast de klassieke geluidsisolatie-elementen voor de muur en het plafond kunt u in onze aixFOAM shop bovendien ook een selectie van hangende plafondzeilen of vrijstaande akoestische zuilen, die zich elegant in het ruimtebeeld voegen, vinden.

Onze speciaal ontwikkelde motief-absorptieplaten met viltoppervlak in een kindvriendelijk design en in aantrekkelijke kleuren zorgen voor een verbeterde ruimteakoestiek en verspreiden een goed humeur – of het nu een nijlpaard-, vlinder-, wolken- of hartenmotief is.

Maar niet enkel onze motief-absorbers kunnen echte blikvangers worden: Ook de klassieke absorptieplaten zoals onze piramide schuimstof GIZA Plus of de designabsorber met viltoppervlak FELT kunnen door creatieve positioneringen en kleurcombinaties zorgen voor verbazing bij jong en oud.

Geluidsisolatie-experts aan uw zijde

Als fabrikant met 60 jaar ervaring op het gebied van hoogwaardige akoestische schuimen zijn wij zeer vertrouwd met het onderwerp geluidsisolatie. In onze productcategorie ”Scholen/kleuterscholen” in de aixFOAM shop hebben we een selectie van absorptieplaten voor gebruik in scholen en kleuterscholen, alsook een galerie met foto’s van klanten ter inspiratie, voor u samengesteld. Natuurlijk weten wij ook dat geluidsisolatie een persoonsgebonden en complex onderwerp is en dat er geen project met een ander project is te vergelijken. Daarom ondersteunen wij u, indien gewenst, graag in een telefonisch advies bij het uitkiezen akoestische elementen – uiteraard gratis.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout