Zoeken
aixFOAM geluidsisolatie in muziekzalen

Geluidsisolatie in de muziekkamer

Het is de droom voor elke muziekliefhebber: Een grote muziekinstallatie en een kamer die het geluid van het lievelingsliedje perfect ten uitvoer brengt. Maar ook muzikanten hebben zelf de wens om een geschikte ruimte te hebben waar de snaren en toetsen goed kunnen huishouden - zonder overlast te veroorzaken bij de buren. Bij de inrichting van een muziekkamer worden er in het algemeen twee doorslaggevende vragen gesteld:

  • Hoe krijg ik de perfecte klank zonder ongewenste nagalm of een overmatig basgeluid?
  • Hoe kan ik in de ruimte het geluid betrouwbaar isoleren, zodat geluidsoverlast in aangrenzende ruimtes wordt vermeden?

Als ervaren experts op het gebied van akoestische elementen van schuimstof weten wij van aixFOAM, waar het bij de geluidsisolatie en geluidsabsorptie van muziekkamers op aankomt en hebben we hieronder een paar interessante feiten voor u verzameld.

Geluidsabsorptie voor een beter geluid

Laten we eerst kijken naar de verbetering van de akoestiek en het geluid in de ruimte. Het fundamentele probleem met de geluidskwaliteit is dat geluid weerkaatst op de gladde oppervlakken van de muren. Daardoor kunnen de geluidsgolven in een ruimte overlappen en ontstaat er een vervormd klankbeeld. Om de nagalm en de nagalmtijd te verminderen, is het nodig om het geluid in de muziekruimte te absorberen. Hierdoor wordt het geluid of slechts bepaalde (storende) frequentiebereiken gedeeltelijk geabsorbeerd. Dit draagt bij aan de verbetering van de ruimteakoestiek.

Schuimstof – sterk tegen galm en lawaai

Bij geluidsabsorptie is het raadzaam om akoestische elementen van speciaal schuimstof te gebruiken. Door zijn poreuze oppervlak beschikt het akoestische schuimstof over uitstekende eigenschap om de klank gericht te verbeteren. Vanwege de speciale vereisten voor het gebruik in muziekkamers, is het zinvol om verschillende soorten absorptieplaten te combineren. De vaak gekozen combinatie met basabsorbers (bijv. aixFOAM BASSIC) en breedbandabsorbers (bijv. aixFOAM FELT, aixFOAM ROWS) maakt het mogelijk om een uitstekende akoestiek te creëren. Hierbij moet in acht genomen worden: Hoe meer geluid geabsorbeerd moet worden, hoe groter het oppervlak moet zijn dat gedekt dient te worden met de akoestische elementen van schuimstof.

Akustikschaumstoff mit Pyramidenoberfläche
Akoestische schuimstof met piramidestructuur

Akoestische piramideschuimstof met solide basis

Gewoon geweldig tegen geluid: Ontdek met de GIZA één van de populairste aixFOAM akoestische schuimstoffen voor de geluidsabsorptie in uw muziekruimte, hifi-ruimte of thuisbioscoop.
Naar het artikel

Om voor een efficiënte verkorting van nagalm te zorgen, dient 20% - 30% van de wandoppervlakken, d.w.z. de som van alle gladde muur-, plafond- en vloeroppervlakken, worden bekleed met absorptieplaten. Ook de sterkte van het gekozen materiaal speelt daarbij een doorslaggevende rol. Hoe dikker de textuur van het akoestisch schuim, hoe meer geluid deze kan absorberen. Om een zo hoog mogelijk effect te realiseren, wordt u aanbevolen dat het materiaal nooit dunner dan 60 millimeter mag zijn.

Klank plus design

Absorptieplaten van akoestisch schuimstof verbeteren de muziekkamer niet enkel akoestisch, maar ook optisch, omdat deze meestal zichtbaar in de ruimte worden geplaatst. Schuimstof kan als basis materiaal gemakkelijk verwerkt worden en dus op het oppervlak worden geprofileerd. Daardoor ontstaan er interessante structuren zoals de akoestische elementen met piramide-, of driehoeksprofiel en de bekende noppenschuimstof. Deze geprofileerde akoestische schuimstoffen geven, vooral in combinaties, de ruimte een indrukwekkend tintje.

Een gevarieerd design kan gerealiseerd worden door felle, donkere of verschillend gekleurde platen met elkaar af te wisselen. Op deze manier kan een eerder als saai ervaren testruimte alsnog tot een aantrekkelijke muziekruimte omgetoverd worden. Onze aixFOAM absorptieplaten zijn daarom verkrijgbaar in diverse kleuren. Ook door de montage en positionering van de absorptieplaten kan men het design van muziekkamers beïnvloeden. Zo kan de aanbrenging van de schuimstofelementen met een schaduwvoeg, d.w.z. en kleine afstand tussen de afzonderlijke panelen, in combinatie met een daarachter gelegen muurkleur, bijdragen aan een opvallende ruimtecompositie.

Een succesvolle aanvulling op onze aixFOAM absorptieplaten zijn onze hangcassettes van geanodiseerd aluminium. Deze zijn voor de horizontale, verticale en zwevende montage ontworpen en zijn veel meer dan alleen een optische verfijning. In combinatie met speciale trilpluggen of met de aixFOAM hangsystemen hebben ze als resonatoren (trillichamen) een positief effect en kunnen ze de absorptiegraad van akoestische panelen extra verhogen.

Wanneer de absorbers niet zichtbaar zijn, kunnen ze ook met een stoffen wandbespanning bekleed worden. Onze akoestische stoffen, met effen binding en in één kleur, zijn met het blote oog nauwelijks van conventioneel behangpapier te onderscheiden. Ze worden met behulp van een houten frame over de absorptieplaten bespannen en kunnen uitstekend in de ruimte worden geïntegreerd. Daardoor zorgt u voor een huiselijke ruimtesfeer

Geluidsisolatie van de muziekruimtes naar buiten toe

Maatregelen ten behoeve van geluidsabsorptie in de muziekkamer hebben nauwelijks effect op de geluidsisolatie naar buiten toe. Om een ??effectieve geluidsisolatie te garanderen, moeten er gerichte stappen tot geluidsisolatie worden ondernomen.

In tegenstelling tot geluidsisolatie, is geluidsabsorptie veel complexer om te realiseren. Schuldig daarvoor zijn vooral de basachtige lage frequenties. Deze laten zich in vergelijking tot hoge tonen lastig isoleren. Dit doet u vast herinneren aan het gebrom van een bas uit een nabijgelegen woning.

Zo wordt effectieve geluidsisolatie bereikt

Mocht de muziekkamer toch geïsoleerd moeten worden, dan raden wij u een ??volledige bekleding of een ruimte-in-ruimte concept aan om te gebruiken. Dit betekent dat voor elke muur een andere muur is gemaakt van een draagconstructie met een gipsplaat, die gevuld is met akoestisch zwaar schuim (bijv. aixFOAM HEAVY Duty). Deze constructie ontkoppelt het geluid voldoende en voorkomt dat het (contact)geluid wordt overgedragen op de muren van het gebouw. Zo worden geluidsbruggen vermeden en kan er geen lawaai worden overgebracht naar de aangrenzende ruimtes.

Bouwkundige maatregelen voor geluidsisolatie zijn relatief lastig en bijzonder veeleisend bij het installeren van een plafondconstructie door middel van pluggen. Besteed daarom bijzondere aandacht aan uw werkveiligheid of haal indien nodig professionele technische ondersteuning.

Schallabsorber für eine verbesserte Akustik in Heimkinos, Hifi-Studios oder Musikzimmern
Optimale klank voor thuis

aixFOAM absorptieplaten verbeteren de akoestiek en brengen luistergenot bij u in de thuisbioscoop, hifi-studio of muziekruimte.

Hier vindt u geluidsisolatie speciaal voor het gebruik in uw thuisbioscoop, muziek- of hifi-ruimte alsook afbeeldingen van onze klanten ter onze inspiratie. aixFOAM absorptieplaten verbeteren de ruimteakoestiek en zorgen voor een heldere sound zonder flutter echo, bas gebrom of basdreunen.
Geluidsisolatie vinden

De akoestische experts aan uw zijde

Bij het kiezen van geschikte materialen – afhankelijk van uw eisen – voor geluidsabsorptie of geluidsisolatie van uw muziekkamers ondersteunen wij u in onze aixFOAM shop of via een gratis advies bij onze service hotline. Bovendien helpen wij u bij het vinden van het geschikte product om te voldoen aan de geldende brandveiligheidsvoorschriften van uw bouwproject. Informeer daarom, indien nodig vooraf, naar de brandveiligheidsvoorschriften voor uw bouwkundige maatregelen. Met onze hoogwaardige akoestisch schuimstoffen geniet u snel van de beste klank tussen uw vier muren – en het is ook nog buurtvriendelijk.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout