Zoeken
aixFOAM lage tonen absorber tegen lage tonen

Met basabsorbers een perfect geluid.

Dreunen. Kloppen. Zompige sound. Niet alleen muzikanten en thuisbioscoopliefhebbers komen moeilijkheden tegen bij het optimaliseren van de bas in de ruimteakoestiek. Maar waaraan ligt het eigenlijk dat het hoogwaardige hifi-systeem binnen de eigen vier muren niet de gewenste klank oplevert en wat kan men er tegen doen?

In het spoor van de bas

De grootste hindernis bij het verbeteren van de ruimteakoestiek is de bas. Ongeveer 75% van de akoestische problemen in ruimtes liggen op het gebied van de bas en ze zorgen regelmatig voor verwarring bij het absorberen van geluid. Het optimaliseren van geluid van lage frequenties is in vergelijking met het optimaliseren van midden- of hoge tonen duurder en gecompliceerder.

De reden hiervoor zit in de aard van lage frequenties of bastonen. Lage tonen hebben een hogere golflengte en beschikken over meer energie, welke dan bij de geluidsabsorptie geabsorbeerd moet worden.

Geluidsgolven komen in het algemeen voort uit reflecties via massieve begrenzingen van ruimtes, en dus de muren. In tegenstelling tot hoge- of middenfrequenties breiden basgolven zich niet gericht uit, maar bewegen deze zich sferish door de ruimte voort en dit is vooral het geval bij normaal spelende drieweg boxen. Daarom worden deze bijzonder vaak gereflecteerd.

Door de overlapping van deze reflecties ontstaan er tussen tegenoverliggende muren zogenaamde „staande golven“ of “ruimtemodi". Staande golven beschikken over verscheiden minima en maxima, die kunnen leiden tot het vrijkomen of de overlapping van bepaalde frequenties op verscheidene plekken in een ruimte. Daardoor ontstaan er lange nagalmtijden en een sponsachtige en ongelijkmatige klank, die de ruimteakoestiek negatief beïnvloed.

Basabsorbers/bas traps verbeteren de ruimteakoestiek

Om het geluid gericht te verminderen en om te zorgen dat er een heldere droge basssound ontstaat, zijn er zogenaamde basabsorber of bas traps.

Deze speciale absorptieplaten hebben in tegenstelling tot de „normale“ breedband absorptieplaten een bijzonder aanzienlijke materiaaldikte. Daardoor kunnen de basfrequenties diep in de absorber dringen en wordt de bas effectief geabsorbeerd.

Naast ronde absorbers zijn er ook bas traps met een houten behuizing, die vooral populair zijn bij professionele muzikanten en daardoor vaak relatief duur zijn. Een goed, goedkoop alternatief en een doorgaans vaak gekozen variant van bas- of ook rand-, of hoekabsorbers zijn de absorbers met de prismavormige behuizing – zoals ook onze aixFOAM basabsorbers voor de absorptie van lage tonen.

Basabsorber tegen storende basfrequenties
aixFOAM basabsorbers voor het optimale geluid

Bespaar op de prijs, maar niet op de bas!

Configureer nu uw basabsorber en breng een krachtig basgeluid naar huis, zonder gebrom of gedreun.
Naar het artikel

aixFOAM-basabsorber – Diepe frequenties stevig onder controle

Onze aixFOAM basabsorbers zijn hoogwaardige openporeuze akoestische elementen, die in twee materiaaldikten van akoestisch schuimstof gemaakt worden. Hoe groter de gekozen absorptieplaat is, hoe effectiever de absorptie in lagere frequentiebereiken is.

Voor onze basabsorbers gebruiken we, zoals voor alle akoestische elementen, enkel de meest hoogwaardige akoestische schuimstoffen. Deze hebben niet enkel aantoonbare goede absorptiewaarden, maar ze beschikken bovendien ook over een bijzondere UV-blocker. Daardoor zijn ze beschermd tegen vergeling door lichtstralen.

Stel de basabsorber goed in

Indien juist gepositioneerd in de ruimte, is de prismavorm van de aixFOAM basabsorber zeer geschikt om geluid te absorberen. Daarvoor dient de basabsorber met de punt naar de ruimte gericht te zijn en in de hoek van een kamer worden geplaatst. Daardoor is het oppervlak dat het geluid raakt het grootst en de geluidsabsorptie is optimaal. Bovendien is in rechthoekige ruimtes de geluidsdruk in de hoeken in het algemeen het hoogst. Trouwens: De basabsorber heeft zijn andere benamingen zoals de hoekabsorber of de randabsorber te danken aan de eerder genoemde positionering van de absorbers in hoeken van een ruimte.

Het liefst dienen de hoekabsorbers achter de luidsprekers of boxen worden geplaatst. Afhankelijk van de behoefte en de hoogte van de ruimte kunnen de basabsorbers daarnaast eenvoudig op elkaar worden gestapeld, zodat het oppervlak wordt vergroot en daarmee ook de geluidsabsorberende werking wordt versterkt.

De juiste combinatie voor een goede sound

Voor optimale akoestiek in de geluidsstudio, hifi-kamer of de thuisbioscoop is een uitrusting met enkel basabsorbers natuurlijk onvoldoende. Wij raden u daarom aan om naast de randabsorbers ook andere geluidsabsorptieplaten, zoals breedband absorptieplaten, op de muren te plaatsen.

In onze aixFOAM shop vindt u daarom veel verschillende akoestische elementen, waar u op het gebied van oppervlakten en kleuren mee kunt variëren. De geluidisolatiepanelen zorgen voor de geluidsoptimalisering in het midden- en hoge toonbereik en daarnaast ook voor een geweldige uitstraling.

De keuze van uw bas- en geluidsabsorber

Als experts op het gebied van akoestiek, weten wij dat elke ruimte met zijn geluid en zijn akoestiek anders is. Hierdoor verschillen de respectievelijk vereisten voor akoestische elementen voor geluidsabsorptie, per ruimte.

Omdat wij voor u de keuze voor de juiste basabsorbers en absorptieplaten zo eenvoudig mogelijk willen maken, hebben wij in onze online shop alle relevante gegevens met betrekking tot onze akoestische elementen voor u samengevat. Natuurlijk ondersteunen wij u ook graag persoonlijk met een gratis advies bij onze klantenhotline.

Infobox

Bij het optimaliseren van de ruimteakoestiek vormt de bas in de meeste gevallen het grootste probleem. Basgolven overlappen elkaar vaak en beschikken over een grote energie. Daarom is hoogwaardig en overeenkomstig dik materiaal voor de geluidsabsorptie vereist.

Lage toon absorber van aixFOAM

aixFOAM basabsorbers met een openporeuze akoestische schuimstof zijn geschikt als bas traps voor de geluidsabsorptie van ongewenste basfrequenties. Daarom worden de prismavormige basabsorbers in de hoek van een ruimte en het liefst ook achter een luidspreker geplaatst. Bovendien dient de punt van de absorber gericht zijn naar de ruimte, zodat het absorberende oppervlak wordt vergroot.

We weten alles van bas!

We ondersteunen u graag in onze aixFOAM shop of tijdens een gratis advies bij het uitkiezen van de juist bas- en geluidsabsorber. Uw akoestische elementen worden dan bij ons speciaal voor u gemaakt, zodat u zo snel mogelijk kunt genieten van het perfecte basgeluid.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout