Zoeken

Ruimteakoestiek verbeteren met geluidsisolatie van aixFOAM

Absorptieplaten voor meer rust en een optimale klank in elke ruimte

  • Verbeterde akoestiek voor gemakkelijker communiceren en voor een prettiger ruimte om te verblijven
  • Minder lawaai en nagalm
  • Verbeterde klank in de ruimte
  • Geluidswering voor wand en plafond, vrijstaande of zwevende elementen
  • Moderne, aantrekkelijke vormgeving en kleuren
  • Snelle levering en gemakkelijke montage

Hier meer over het thema verbetering van ruimteakoestiek met geluidswering.

DOORIE deurisolatieset - Kom op!

NIEUW: Onze gekleurde deurisolatiesets zijn nu beschikbaar voor verwijdering!

Nu ontdekken

Meer rust. Minder inspanning.

Bevestig absorbers precies waar ze nodig zijn - met de aixFOAM kabelsystemen

Ontdek het nu!
Geluidsisolatie met de aixFOAM akoestische frames

Het passende frame voor uw akoestiek

Effectieve geluidsisolatie, zo mooi en flexibel als nooit tevoren – met de aixFOAM akoestische frames

Nu ontdekken!

Product Finder

Locatie

Plafond

Muur

Vloer

Deur

Tafel

Optiek

Glad oppervlak

Gestructureerd oppervlak

Vilt oppervlak

Akoestisch stofoppervlak

Geluidsbron

Luchtgeluid, hoge frequentie

Luchtgeluid, middenfrequentie

Luchtgeluid, lage frequentie

Contactgeluid

Matching products: Herstel filter

Classic Line

Professional Line

Nog meer keuze?

Viltgelamineerde akoestische elementen, klassieke akoestische schuimen en nog veel meer zijn te vinden in onze CLASSIC LINE.

Nog meer keuze?

Hogere brandbeveiliging, meer ontwerp, bedrukbare elementen en nog veel meer zijn te vinden in onze PROFESSIONAL LINE.

Ruimteakoestiek verbeteren

In de moderne architectuur is niet alleen de manier waarop ruimten visueel gestalte wordt gegeven van belang, maar ook de akoestische vormgeving wordt steeds meer van gewicht. Een goede ruimteakoestiek verbetert niet alleen de communicatie, maar zorgt ook voor meer rust en voor een prettiger ruimte om te verblijven. Maar waar liggen eigenlijk de oorzaken voor een slechte ruimteakoestiek? En hoe kan geluidsisolatie ertoe bijdragen dat mensen een beter gevoel krijgen?

Wat zijn de oorzaken van een slechte ruimteakoestiek?

Elke ruimte is weer anders en moet dan ook worden benaderd vanuit het gebruik dat ervan de ruimte wordt gemaakt en de akoestische eisen die dit met zich meebrengt. Heel algemeen gesteld zijn voor de akoestiek in een bepaalde ruimte twee factoren beslissend: dat is enerzijds het geluidsniveau en anderzijds de nagalm of de nagalmtijd.

Te hoog geluidsniveau

Het geluids(druk)niveau staat voor de geluidssterkte in een bepaalde ruimte. Om dit te kunnen verlagen, moet altijd eerst worden gekeken uit wat voor soort bronnen het storende lawaai voortkomt en waar die zich bevinden. Als de oorzaken eenmaal bekend zijn, kunnen gerichte maatregelen worden getroffen voor het dempen of isoleren van het geluid.

Nagalm en lange nagalmtijden

Niet alleen geluidsniveau, dus het in decibellen (dB) gemeten geluid, heeft een negatieve invloed op de akoestiek, maar ook de nagalm doet een duit in het zakje. Nagalm staat voor de tijd dat een geluid in een bepaalde ruimte blijft klinken, nadat de bron van het geluid is stilgevallen. Vooral als er veel verschillende bronnen van geluid zijn, zoals in een druk kantoor of restaurant, overlappen de frequenties elkaar. Door harde materialen als hout, beton, glas of gladde kunststoffen wordt het geluid bovendien weerkaatst. Daardoor blijft de nagalm duidelijk langer hangen en verslechtert de akoestiek in de ruimte. Door gebruik te maken van geluidsisolerende materialen kan de nagalm worden verminderd.
Harde, gladde oppervlakken van hout, glas, metaal of beton weerkaatsen het geluid en verlengen daardoor de nagalm die door de ruimte gaat. Door het geluid gericht te dempen, kan de nagalm worden verminderd en wordt de ruimteakoestiek beter.
Een kantoor met ronde absorptieplaten, ter verbetering van de ruimteakoestiek.

Welke regelingen bestaan er als het gaat om ruimteakoestiek?

DIN 18041 is de norm die belangrijke aanknopingspunten bevat voor de inrichting van ruimten waar horen, en het vinden van rust bijzonder van belang zijn. Al naargelang de omvang van de ruimte en het soort gebruik dat ervan gemaakt wordt, bepaalt deze norm wat de ideale nagalmtijden zijn en hoe de optimale voorwaarden voor de ruimteakoestiek moeten worden gedefinieerd.

Door een goede ruimteakoestiek verstaat men elkaar niet alleen beter, maar verloopt de hele communicatie vlotter. Daar profiteren niet alleen slechthorenden van, de productiviteit en de concentratie worden er ook door verhoogd terwijl stress er door wordt teruggedrongen. Dat is van beslissende betekenis, vooral op werkplekken in kantoren of callcenters, maar ook bij publieke instellingen als scholen en kleuterscholen en voor de woonomgeving.

Als mensen gemakkelijker met elkaar kunnen communiceren doordat de ruimteakoestiek verbeterd is, zal het gehele team ook beter werken.
Door geluidsisolatie wordt de ruimteakoestiek beter en wordt de ruimte prettiger om er in te verblijven. De communicatie en de productiviteit worden erdoor vergemakkelijkt. Uit studies blijkt dat de concentratie tot met wel 20% te verbeteren valt met een evenwichtige akoestiek.

Hoe kan door geluiddemping het geluidsniveau worden teruggebracht?

Als de akoestiek in een ruimte verslechtert doordat er lawaai is, wordt het noodzakelijk om de storende geluidsbronnen te isoleren. Zo is bijvoorbeeld met geluiddemping aan de wanden en het plafond te vermijden dat lawaai vanuit een aangrenzende ruimte naar binnen dringt, en omgekeerd dat de geluiden de ruimte verlaten. Dat is vooral interessant voor bijvoorbeeld een geluidsstudio, een repetitieruimte of een muzieklokaal, om gedoe met de buren te voorkomen.

Om de geluidsoverdracht tot staan te brengen, zijn geluidsabsorberende matten van akoestische schuimstof met een glad oppervlak, een grote dikte van het materiaal en een hoog soortelijk gewicht het best geschikt. In de praktijk hebben vlakke absorptieplaten, zwaar akoestisch schuim en dito folie hun nut al overtuigend bewezen.

Om in een ruimte kleinere gedeelten akoestisch van elkaar af te zonderen, zoals voor de verschillende werkplekken in een kantoortuin of op een beursstand, kunnen tafelopzetstukken, plafondzeilen of vrijstaande en zwevende akoestische elementen en wanden worden ingezet.

Lawaai kan in een ruimte al gauw als een belasting worden ervaren. Een slechte ruimteakoestiek veroorzaakt stress en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Gebruik van geluidsisolatie dringt het geluidsniveau terug en draagt bij aan meer welbevinden.
Een jonge vrouw houdt haar handen tegen haar oren, om zich af te schermen van het lawaai.

Hoe kan met geluidsisolatie de nagalm teruggedrongen en de klank verbeterd worden?

Om ongewenste geluidsreflecties en nagalm te voorkomen, kunnen absorptie platen gericht worden aangebracht tegen harde vlakken. Deze platen dringen het geluid terug, absorberen overtollige frequenties en dragen aldus bij tot een verbetering van de ruimteakoestiek.

Voor de optimalisatie in het hoge en gemiddelde frequentiebereik zijn breedband absorptieplaten van akoestische schuimstof aan te bevelen, omdat spraak zich vooral voordoet binnen dit frequentiebereik. Als breedband absorptieplaten kunnen geluidsisolerende platen worden gemonteerd tegen de wanden of aan het plafond. Geprofileerde absorptieplaten zoals noppenschuimstof of piramideschuimstof hebben bovendien het effect dat ze het geluid verstrooien, waardoor er in de ruimte een natuurlijke klank wordt opgewekt en de nagalm gericht wordt bewerkt.

Om ook in het lage frequentiebereik te komen tot klankverbetering, moeten behalve absorptieplaten aan de wand en het plafond bovendien bas- of randabsorptieplaten worden ingezet. Deze zijn gemaakt van een bijzonder dik materiaal en zijn daarom goed in het absorberen van lage frequenties en bastonen.

Waarom is speciaal de geluidswering van aixFOAM zo geschikt om de ruimteakoestiek te verbeteren?

Voor onze akoestische elementen gebruiken wij bij aixFOAM kwalitatief hoogwaardige akoestische schuimstof. Akoestische schuimstof heeft een structuur van open poriën en een geringe dichtheid. Geluid kan daardoor bijzonder goed in dit materiaal binnendringen en wordt daar dan door wrijving omgezet in (niet-waarneembare) warmte-energie en aldus geabsorbeerd. Akoestisch schuim is bovendien zeer flexibel materiaal dat gemakkelijk te verwerken is.
Zeer effectieve geluidsabsorbers
Geluidsisolatie
hoogste
geluidabsorptie
Icoon Geluidsabsorber met geprofileerd oppervlak
Oppervlakken
profielen
naar keus
Icoontje Geluidsabsorber materiaaldiktes
Hoogten
verschillende
mogelijk
Pictogram kleur selectie schuim
Kleurkeuze
naar wens
Pictogram brandbeveiligingsschuim
Brandveiligheid
verschillende
klassen
Icon Montage geluidsabsorbers
Montage
meerdere
opties
Doordat wij akoestisch schuim professioneel verwerken, is het mogelijk om geluidsisolatie te vervaardigen voor verschillende brandveiligheidsklassen, in allerlei kleuren en oppervlakteprofielen. Absorptieplaten van aixFOAM zijn daardoor niet alleen effectief tegen lawaai, maar ook visueel aantrekkelijk. Door de opties voor de montage, zoals een zelfklevende uitvoering of fraaie montagecassettes van aluminium, wordt het installeren van de absorptieplaten niet alleen kinderspel, maar haalt u daarmee ook een echt designobject in huis.
Absorptieplaten in een ophangcassette in een kantoor, als geluidswering.
aixFOAM absorptieplaten van akoestische schuimstof in een ophangcassette van aluminium (upFRAME) dempen het geluid en vormen een visueel hoogtepunt. Ze verbeteren de ruimteakoestiek en waarderen de inrichting op met hun moderne design.

Vertrouw op 60 jaar ervaring!

Als fabrikant van hoogwaardige akoestische elementen, kijken wij van aixFOAM terug op ruim 60 jaar ervaring, die ons hebben gemaakt tot een competente partner voor ruimteakoestiek, technische akoestiek en geluidswering. Vandaar dat wij weten dat elke ruimte, en daarmee het geheel van eisen aan de akoestiek, telkens weer anders is. Graag zijn wij u behulpzaam om de passende oplossing voor een betere ruimteakoestiek te vinden met onze producten of met gratis advies van onze gespecialiseerde planners.

Kijk op onze per categorie ingedeelde pagina's voor de optimale geluidswering van uw project of neem direct contact op met onze akoestische experts.

Gratis akoestisch advies van aixFOAM

De gespecialiseerde planners van aixFOAM zijn per telefoon of per e-mail te bereiken.

Gratis advies
Verbetering van de ruimte-akoestiek met aixFOAM geluidsabsorbers

Hier vindt u onze verschillende productcategorieën op het gebied van ruimteakoestiek.

Naar de categorieën
Wat onze klanten zeggen:
»Wij hebben onze repetitieruimte voorzien van aixFOAM geluidswering in verschillende kleuren, om altijd ongestoord muziek te kunnen spelen. Wij zijn er zeer enthousiast over!«
»Nadat wij er over de telefoon al deskundig over waren geadviseerd, werd de bestelling keurig op tijd geleverd. De absorptieplaten waren eenvoudig te monteren. Het resultaat voldoet volledig aan mijn verwachtingen.«
»Ik ben zeer tevreden en heb de absorptieplaten en aixFOAM al bij meerdere mensen aanbevolen.«
»Aan de bestelling ging een zeer goed telefonisch advies vooraf, met aanbevelingen over het product dat ik moest hebben (geschikt voor een vochtige ruimte). Alle vragen werden tot mijn volle tevredenheid beantwoord. Daarbij werd ik ook nog gewezen op de kwantumkorting. De levering door een expeditiebedrijf kwam zoals beschreven en binnen de afgesproken tijd, met alles in onberispelijke toestand. Het materiaal beantwoordt aan het gewenste doel.«
»Het aanbrengen ervan ging gemakkelijker dan verwacht. En het werkt ook echt!«
Callcenter user-circle logout