Zoeken
aixFOAM geluidsisolatie in de auto met geluidsabsorbers

Geluidsisolatie in de auto met absorptieplaten

Het dreunt, het maakt lawaai en het is luid. Bestuurders van bedrijfsvoertuigen en landbouwmachines, maar ook autobestuurders, die veel tijd op de snelwegen doorbrengen en lange afstanden overbruggen, herkennen het probleem: aanhoudende lawaai door ontoereikende geluidsisolatie.

Geluidsisolatie voor meer veiligheid en comfort in de auto

Een gebrek aan geluidsisolatie en het daarbij horende geluid in het voertuig zijn natuurlijk vooral hinderlijk. Maar ongewenst lawaai heeft niet alleen invloed op het comfort, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op de veiligheid tijdens het autorijden. Een constante vloedgolf aan geluid kan de concentratie en de prestaties van de bestuurder beïnvloeden en dit kan vooral bij langere afstanden zorgen tot onoplettendheid. Continu lawaai kan ook voor passagiers onaangename gevolgen hebben. Zo kan volgens medici een aanhoudend geluidsniveau van meer dan 85 dB leiden tot blijvende gehoorbeschadiging. Vooral oudere voertuigen, bedrijfsmachines, landbouw voertuigen of oldtimers missen vaak een goede geluidsisolatie.

Waardoor ontstaat lawaai in de auto?

Omgevingslawaai, gedreun van de motor, geluid van rollende banden. Tijdens het rijden treden er allerlei omgevingsgeluiden de auto binnen. Maar vaak is de oorzaak van het hinderlijke lawaai te vinden in de constructie van het voertuig zelf. Een zeer bekend probleem bij de machine-, auto- en botenbouw is het dreunen van de grote metaalplaatconstructies. Vooral in de autobouw is er vaak een groot metaalplaatoppervlak, zoals bijvoorbeeld bij de vloer, de deuren of het dak. Deze componenten hebben vooral bij hoge snelheden of grote motoren die sterke trillingen veroorzaken, de neiging om te vibreren. Daardoor wordt contactgeluid overgedragen en kan er onaangenaam gedreun ontstaan. Grote autofabrikanten investeren daarom fors in de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals ruisonderdrukkingssystemen.

Maar ook gerichte geluidisolerende en geluidsabsorberende maatregelen achteraf kunnen voor meer rust in het voertuig zorgen. Om deze vibraties te elimineren moet de metaalplaatconstructie versterkt worden. Omdat het meestal niet mogelijk is om extra stutten aan de componenten te bevestigen, blijft enkel de versteviging van het materiaal over. Hier worden akoestische elementen gebruikt voor gerichte geluidsisolatie en geluidsabsorptie.

Akoestische zware folie als versterking

Voor de versterking van het materiaal wordt meestal akoestisch zware folie gebruikt, dat direct op de metalen plaat wordt gelijmd. Akoestisch zware folies of anti-dreunmatten hebben een bovengemiddeld eigen- en oppervlakgewicht, waardoor ze over uitstekende isolatie- en absorptie-eigenschappen beschikken.

De absorptiegraad is in DIN EN IS 6721-3 gedefinieerd en wordt door de verliesfactor tan d beschreven. Hoe hoger deze factor is, des te korter de dempingstijd van het materiaal. Hoe korter de dempingstijd, hoe lager de geluidsafgifte aan de omgeving. Een staalplaat beschikt bijvoorbeeld over een verliesfactor van 0,0015. Daarentegen beschikt de aixFOAM akoestische zware folie over een verliesfactor van 0,080. Dit heeft tot gevolg dat de dempingstijd van de zware folie in combinatie met de metaalplaat ca. 50 keer lager is dan de dempingstijd van een normale metaalplaat zonder zware folie.

Geluidsisolatie in voertuigen

Voor de geluidsisolatie van bodemgroepen in voertuigen wordt vaak een combinatie van akoestisch zwaar folie en akoestisch zwaar schuim gebruikt. Door deze combinatie wordt zowel het contactgeluid als het luchtgeluid gedempt en het lawaai vertrouwd geïsoleerd. Vooral de combinatie van het aixFOAM HEAVY Duty Tec zwaar schuim samen met de FLEXO anti-dreunmatten van akoestische zwaar folie hebben zich in de praktijk bewezen.

Akoestisch schuim voor geluidsisolatie in technische toepassingen
Zwaar akoestisch schuim als geluidsisolatie

Gladde absorptieplaten van zwaar schuim

Ontdek met de SH0071 een absorptieplaat voor effectieve geluidsisolatie in technische toepassingsgebieden zoals bijv. bij machinebehuizingen of bij de isolatie van motoren en motorruimtes.
Naar het artikel

Zwaar schuim is heel gemakkelijk te verwerken en past zich gemakkelijk aan. Deze eigenschappen maken het materiaal uitermate geschikt als onderlaag voor vloerbedekkingen, omdat bodemgroepen omwille van de stabiliteit meestal in meerdere delen zijn verdeeld. Op deze manier kan met behulp van zwaar schuim in een meerderelagenproces een egale onderlaag voor het tapijt gecreëerd worden. Er dient echter wel opgelet te worden dat niet te veel extra materiaal aangebracht wordt, omdat bij de moderne, vormgeperste vloerbedekkingen de pasvorm niet variabel is. Bij oudere voertuigen bestaat de vloerbekleding vaak uit meerdere delen, zodat er bij de verwerking wat meer speelruimte overblijft..

Geluidsisolatie in de motorruimte- en de versnellingsbak

Geluidsisolatie in de motorruimte- en de versnellingsbak is vooral voor zware bedrijfsvoertuigen of landbouwmachines interessant. De grote motoren van deze voertuigen produceren bijzonder sterke trillingen, die metaalplaatconstucties laten vibreren en sterke dreunen kunnen veroorzaken. Maar ook bij oude auto’s en oldtimers kan een geluidsisolatie achteraf zin hebben.

Voor geluidsisolatie en de demping van de motor en de koppeling adviseren wij, in verband met eventuele opspattende vloeistoffen, zwaar schuim met een metalen oppervlaklaminering. Dit is een dunne geluidsdoorlatende folie, die de absorber tegelijkertijd tegen oliën en koelwater beschermd.

De aixFOAM geluidsisolatieplaten met membraanabsorber zijn met name geschikt voor plaatsing in een motorruimte. De absorptieplaten kunnen naadloos worden samengevoegd. De ontstane naden kunnen met een geschikte aluminiumtape beplakt worden, waardoor ook grote oppervlakken beschermd worden.

Brandveiligheid bij geluidsisolatie van auto’s

De verwerking van geluidsisolerende matten bij de motor wordt alleen voor de motorkap geadviseerd. Het gebruik van geluidsisolatiepanelen bij de uitlaatpijp of het spruitstuk wordt uitdrukkelijk afgeraden, aangezien het gebruik van geluidsisolatie elementen op de motorkap in het algemeen voldoende is. Alle aixFOAM producten voor gebruik in technische akoestiek voldoen aan brandklasse FMVSS302, die gebruikelijk is in de auto-industrie. Er moet echter voor worden gezorgd dat de afstand tot de motor voldoende is zodat onnodige gevaarbronnen worden voorkomen.

Akoestische elementen voor voertuigen - verminderen motor- en rijgeluiden
Geluidsabsorptie voor auto's

Ontdek onze akoestische elementen voor gebruik in voertuigen.

Hier vindt u geluidsisolatie voor het renoveren van auto’s, oldtimers alsook zware land- en bosbouwmachines. aixFOAM absorptieplaten verminderen motor- en rijgeluid alsook vibraties van materiaal.
Geluidsisolatie vinden

Geluidsisolatie voor uw voertuig

Wij van aixFOAM ondersteunen u graag bij de geluidsisolatie van uw auto achteraf. In onze shop vindt u geschikte akoestische schuimstoffen en meer accessoires voor meer rust en veiligheid bij het rijden. Onze experts adviseren u gratis bij onze klantenhotline.

Infobox

Onvoldoende geluidsisolatie kan materiaaltrillingen veroorzaken op grote metaalplaatoppervlakken van het voertuig, zoals het dak en de deuren, die een onaangenaam gedreun in het voertuig veroorzaken. Door latere maatregelen op het gebied van geluidsisolatie en geluidsabsorptie kan storend lawaai gereduceerd worden.

Geluidsisolatie in de motorruimte en het voertuig

Vooral bij zware machines zoals bedrijfsvoertuigen of landbouwmachines ontstaan sterke vibraties van het materiaal. Maar ook oudere voertuigen en oldtimers kunnen defecten vertonen in de geluidsisolatie. Met onze aixFOAM producten hebt u de passende geluidsisolatie-oplossing voor elk onderdeel van uw voertuig. Het maakt niet uit of u uw voertuig van binnen wil isoleren of dat u de motorruimte van geluidsisolatie wil voorzien. Wij helpen u graag verder.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout