Zoeken
aixFOAM noppenschuimstof - Met noppen tegen het lawaai

Lichtveroudering en UV-vergeling bij akoestisch schuim

Akoestisch schuim behoort zonder twijfel tot de meest effectieve materialen voor de productie van geluidsabsorbers. Het flexibele materiaal kan gemakkelijk in verschillende vormen worden gebracht en overtuigt door een aantrekkelijke kleurkeuze.

Akoestische schuimen ontstaan in complexe productieprocessen, waarbij de karakteristieke poriestructuur wordt gevormd die de absorbers hun hoge effectiviteit tegen geluid geeft. Met name de lichtveroudering (vergeling) vormt echter een grote uitdaging voor veel fabrikanten van PUR-akoestisch schuim (polyurethaan).

Waarom vergelen schuimen?

Schuimen reageren vanwege hun samenstelling met zuurstof uit de omgevingslucht en UV-straling, dus het zonlicht of daglicht. Hierdoor kunnen de kleuren van de schuimen veranderen door oxidatie. Ze worden geel of krijgen een gelige tint.

Wat kan er gedaan worden tegen vergeling?

Om veroudering door licht tegen te gaan, worden hoogwaardige akoestische schuimen uitgerust met UV-blokkerende additieven. Hierdoor onderscheiden ze zich onder andere van conventionele schuimen voor bekleding of meubels. Deze worden doorgaans niet in het zicht gebruikt, dus kleurechtheid speelt bij deze schuimen geen rol.

Hoe wordt de kleurechtheid van akoestisch schuim getest?

Akoestisch schuim wordt getest in speciaal ontwikkelde testmethoden. De meest bekende methode is de zogenaamde "Xenon-test".

Bij de Xenon-test worden gekleurde materialen onderworpen aan een weersbestendigheidsproef om de veroudering van verschillende materialen te testen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Xenon-booglamp als stralingsbron, die door haar gefilterde spectrum en bestralingssnelheid gelijkenis vertoont met zonlicht. De bestralingsduur is variabel en wordt aangepast aan het betreffende materiaal.

De Xenon-test wordt geregeld door DIN EN ISO 4892-2 en wordt uitgevoerd voor verschillende soorten verf, textiel, kunststoffen en schuimstoffen.

UV-bestendigheid van aixFOAM geluidsabsorbers

Bij aixFOAM zijn we al sinds 1958 bezig met het onderwerp geluidsisolatie en hebben onze geluidsabsorbers in de loop der jaren voortdurend verder ontwikkeld en verbeterd.

Geluidsabsorbers zijn tegenwoordig veel meer dan alleen elementen voor geluidsisolatie. Ze dienen al lang als meubilairselementen die voor de inrichting van de ruimte worden gebruikt. Om te voldoen aan de groeiende eisen aan het uiterlijk van de elementen en om ze te beschermen tegen ongewenste verkleuringen, rusten wij onze aixFOAM geluidsabsorbers uit met speciale UV-blokkers.

De Xenon-test toont aan dat onze akoestische schuimen aanzienlijk langere verkleuringstijden hebben en aanzienlijk betere eigenschappen voor lichtveroudering vertonen in vergelijking met conventionele schuimstoffen.
Opmerking: Bij onze geluidsabsorberende materialen van polyester met vlamvertragend additief (PUR-ES) raden wij u aan montageplaatsen met directe UV-straling te vermijden, omdat verkleuring na langere tijd, ondanks de UV-blokkerende additieven, mogelijk is.

Meer informatie over de verschillende materiaaleigenschappen van onze aixFOAM-geluidsabsorbers vindt u ook in ons artikel "Polyether, polyester of duromere akoestische schuim?".

Geen vergeling - met aixFOAM Premium geluidsabsorbers

Onze aixFOAM Premium geluidsabsorbers, die gekenmerkt worden met de toevoeging Plus in de productnaam, zijn gemaakt van een speciaal duurzaam akoestisch schuim.

Ze zijn absoluut UV-bestendig en worden zelfs niet geel bij direct zonlicht. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren witgrijs en titaangrijs. Bovendien zijn ze gecertificeerd volgens brandklasse DIN 4102 B1, waardoor we ze aanbevelen voor alle toepassingen in de architectuur.

aixFOAM Premium Schallabsorber – kein Vergilben!
Geen lawaai, geen vergeling!

Ontdek de aixFOAM Premium geluidsabsorbers

Deze ultralichte premium absorbers overtuigen door hun maximale geluidseffectiviteit, brandveiligheid en kleurbestendigheid. Gegarandeerd geen vergeling!
Ontdek geluidsabsorbers

Pas op voor goedkope geluidsabsorberende panelen en schuim uit de bouwmarkt!

Hoewel deze geluidsabsorberende panelen op het eerste gezicht zeer aantrekkelijk lijken vanwege hun vermeende lage prijzen, kan de teleurstelling na aankoop groot zijn. Klanten vertellen ons keer op keer over koopjes die na nog geen week vergelen.

De lage prijzen komen meestal ten koste van de kwaliteit, waardoor hoogwaardige materialen met UV-blokkerende toevoegingen worden weggelaten. Bovendien worden goedkope schuimstoffen meestal in massa geproduceerd en daarna voor een lange tijd in rekken opgeslagen, waardoor het vergelingsproces al begint voordat het product wordt gekocht.

Goed advies met aixFOAM

Onze aixFOAM geluidsabsorberende panelen worden gemaakt van hoogwaardige materialen uit Duitsland en de EU, zodat onze klanten altijd op de beste kwaliteit kunnen vertrouwen. UV-blokkerende additieven beschermen onze geluidsabsorberende panelen tegen vergeling. Bovendien worden onze geluidsabsorberende panelen altijd individueel en op bestelling gemaakt, zodat ze "vers" bij u aankomen.

Een gedetailleerd overzicht van de materiaaleigenschappen van onze geluidsabsorberende panelen vindt u in onze productgegevensbladen. Deze stellen wij op verzoek graag ter beschikking.

Natuurlijk helpen wij u ook graag bij het kiezen van geschikte geluidsabsorberende panelen en beantwoorden wij uw vragen over het onderwerp lichtveroudering in een gratis akoestisch advies.

Heeft u hulp nodig?
Contactpersoon voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze specialisten vinden we uw akoestische oplossing.

+49 2403 / 83830 - 22
Maandag tot vrijdag
08:00 uur tot 17:00 uur

sales@aixfoam.de
24 uur per dag

aixFOAM winkel

Bezoek onze aixFOAM-winkel en vind uw geschikte geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers direct van de fabrikant.

Geluidsisolatie vinden
Callcenter user-circle logout