Akoestisch schuimstof – flexibel en effectief tegen geluid
Er zijn verschillende manieren om de akoestiek van een ruimte naar eigen wens aan te passen of om storende geluidsbronnen te isoleren. Het meest gebruikte materiaal is akoestische schuimstof en is niet te vergelijken met normaal schuimstof. Zeer effectief akoestisch schuim wordt geproduceerd in complexe productieprocessen en bestaat uit schuimstof met verschillende poriëngroottes. Het staat bekend om zowel de gemakkelijke verwerking als de hoge effectiviteit in gebruik. Akoestische schuimstoffen zijn zeer geschikt voor geluidsdemping, geluidsabsorptie, geluidsisolatie en geluidsbescherming. Het oppervlak van akoestische schuimstofpanelen kan geprofileerd worden, zodat de eigenschappen van geluiden beïnvloed worden. Zo maken bijv. een piramideprofiel en een noppenprofiel niet enkel in optisch opzicht onderscheid, maar ook in akoestisch opzicht. Dit maak schuimstof als grondmateriaal uiterst flexibel en aantrekkelijk. Bovendien zorgt het schuimstof, in verschillende kleuren, voor een interessante compositie in de interieurinrichting.
Hoe functioneert akoestisch schuimstof?
Door de speciale openporeuze materiaalstructuur van akoestisch schuim worden de binnenkomende trillingen van luchtdeeltjes, d.w.z. het geluid, vertraagt of verminderd. Hierdoor worden geluiden of alleen bepaalde frequentiebereiken geabsorbeerd. Dit is bijzonder interessant bij geluidsabsorberende maatregelen ter verbetering van de ruimteakoestiek zoals in collegezalen of concertzalen. Bij geluidsabsorptie door poreuze materialen word de geluidsenergie omgezet in thermische energie, wat niet merkbaar is. De omzetting vindt plaats door wrijving wanneer de opgewekte luchtdeeltjes de poriën van het akoestisch schuimstof binnendringen en daarin gaan bewegen. Hoe meer open en dieper de poriën van het akoestisch schuim zijn, des te effectiever kan het wrijvingsproces plaatsvinden en het geluid geabsorbeerd worden. Door geluidsisolatie elementen van akoestisch schuimstof kan het volumeniveau in de ruimte significant dalen en kan het lawaai gereduceerd worden.
Types akoestisch schuimstof
In het algemeen kan men akoestisch schuimstof in drie categorieën opdelen. Men maakt onderscheid tussen akoestische schuimen van polyether, polyester en met duromeren akoestische schuimen. De eigenschappen van de verschillende typen hebben we voor u samengevat in een apart artikel (PUR-E, PUR-ES, duromeren akoestisch schuim). Wij staan graag tot uw dienst om alle vragen met betrekking tot het hanteren van akoestisch schuimstof kosteloos te behandelen bij onze klantenthotline.
Waaraan kan men kwalitatief hoogwaardig akoestisch schuimstof herkennen?
In het algemeen absorbeert elk poreus materiaal geluid. Kwaliteitsproducten – zoals de aixFOAM akoestische schuimstoffen – hebben het belangrijke voordeel dat men de geluidsisolatie of geluidsabsorptie precies kan inplannen en vooraf kan bepalen. Omdat de speciaal ontwikkelde producten een bijzondere materiaalstructuur hebben die het geluid absorbeert en reproduceerbaar kan worden gepland. Met gewone schuimen of andere poreuze materialen is dit een kansspel.
Akoestisch schuim en brandveiligheid
Hoogwaardige akoestische schuimstoffen bezitten als bouwmateriaal bovendien goede brandveiligheidseigenschappen en zorgen vooral bij renovaties in de bouw voor de noodzakelijke veiligheid in geval van nood. Veel van onze aixFOAM producten zijn niet alleen brandvertragend, maar voldoen ook aan de brandveiligheidsklasse DIN4102 B1, één van de belangrijkste brandveiligheidsnormen in de bouwsector. Ze zijn daardoor nauwelijks ontvlambaar.
Onze aanbeveling voor de juiste brandveiligheidsoplossing: Laat uzelf informeren over de brandveiligheidseisen van uw bouwproject en vraag onze experts. Wij helpen u om het passende materiaal voor uw geval uit te zoeken.
Akoestisch schuimstof en volumegewicht
Het aangeven van volumegewicht bij akoestisch schuim is niet nodig en kan zelfs verkeerd worden uitgelegd. Een hoger volumegewicht hoef niet noodzakelijk te betekenen dat de geluidsgolven beter worden geabsorbeerd. Voor effectieve lawaai-isolatie heeft het dus geen betekenis. Een hoogwaardig paneel van schuimstof met duromeren schuim heeft bijvoorbeeld een laag volumegewicht, maar daarentegen is het akoestische effect erg hoog. Wij geven daarom bij al onze akoestische schuimen de geluidsabsorptiegraad aan en niet het volumegewicht.
Ongecompliceerde verwerking en montage
Hoogwaardige akoestische schuimstoffen overtuigen als bouwmateriaal vooral bij het verdere bewerken. Ze kunnen met normaal huishoudelijk gereedschap, zoals een elektrisch keukenmes, een tapijtmes of een lintzaag worden bewerkt. Daardoor zijn de aixFOAM schuimstoffen zeer flexibel te hanteren.
Voor rechte randen is het raadzaam om om veiligheidsredenen een daklat of een vierkant kanthout direct op het schuimstofpaneel te leggen en er vervolgens voorzichtig langs te snijden. Om te voorkomen dat u voor een vervelende verrassing komt te staan, kunt u het beste vooraf op een teststuk akoestisch schuimstof controleren of het door u gekozen snijgereedschap echt geschikt is voor het snijden.
Voor een zo eenvoudig mogelijke montage zijn veel van onze aixFOAM akoestische matten zelfklevend. Ook als een vrijstaande oplossing, als praktische set met hoogwaardige akoestische frames, wandcassetes en speciale montagehulpmiddelen, maken de schuimstoffen indruk in de praktijk. Bij het meten van absorptiegraden halen ze zeer goede waarden en verbeteren ze de ruimte ook in visueel opzicht.
Akoestische schuimstoffen rechtstreeks van de fabrikant
Als fabrikant met 60 jaar ervaring in het monteren en bewerken van kwalitatieve akoestische schuimen zijn wij van aixFOAM uw partner op het gebied van geluidsbescherming en geluidsisolatie. In onze schuimstofopslag vindt u een verscheidenheid aan moderne en trendy kleuren en bijzondere vormen. Of het nu akoestische elementen met een profiel, zoals piramide- of noppenschuimstof, absorbers met een textiel oppervlak, breedband absorptieplaten, absorptiematten of bijzondere plafondzeilen zijn – Wij bieden voor elke toepassing in de technische- en ruimteakoestiek de optimale oplossing.