Zoeken
Lawaai in huis - aixFOAM geluidsabsorbers zorgen voor rust en stilte

Geluidsisolatie van ramen achteraf

Vooral in grotere steden vormt het toenemende omgevingslawaai een last voor de bewoners. Stijgende inwonersaantallen en de daarmee samenhangende groeiende autodichtheid zorgen ervoor dat het achtergrondgeluid gestaag groeit. Terwijl in nieuwe- en gerenoveerde gebouwen de muren en plafonds meestal degelijk zijn geïsoleerd tegen geluid en er moderne geluidsisolerende ramen in zijn geïnstalleerd, hebben oude gebouwen vaak nog steeds verouderde ramen en dunne muren. Om het lawaai effectief te verminderen en om voor meer rust in het dagelijks leven te zorgen, is geluidsisolatie achteraf noodzakelijk.

Raam als geluidsgeleider

Een bijzondere uitdaging op het gebied van geluidsisolatie van gebouwen is de geluidsisolatie van het raam. Op grond van de eigenschappen van het raam worden ze eenvoudig geluidsbruggen. Dit betekent dat zodra het luchtgeluid, zoals straatlawaai, een raam raakt, dat het dan wordt omgezet in contactgeluid en het begint te trillen. Als er dan nog steeds een starre verbinding met het metselwerk is, draagt het raam het geluid rechtstreeks over naar het gebouw. Daar gaat het geluid zich vermenigvuldigen en dwaalt het door de muren en plafonds, om tenslotte weer te worden omgezet in luchtgeluid. Hierdoor komen geluidsgolven het gebouw binnen en kunnen ze daar als storend worden ervaren.

Speciale geluidsisolerende ramen zorgen voor rust

Het is natuurlijk het makkelijkst om bij de renovatie van het gebouw speciale geluidsisolerende ramen te gebruiken. Deze ramen bestaan in het algemeen uit meerdere ramen met verschillende diktes. Daardoor gaan de glazen verschillend trillen en wordt het geluid verminderd. Maar ook de tussenruimtes worden, als ze met zacht composietmateriaal zijn gevuld, voor geluidsontkoppeling gebruikt. Bovendien worden er vaak tussenlagen, zoals bijv. geluidsisolerende PVB-folie (geluidsisolerende folie, lawaai-isolerende folie) gebruikt bij ramen. Het nadeel: Geluidsisolerende ramen zijn vanwege hun bijzondere eigenschappen en de verwerking relatief duur.

Hoe kan men achteraf de ramen isoleren tegen geluid?

Mochten de maatregelen met betrekking tot geluidsisolatie, zoals het aanbrengen van buitenrolgordijnen, niet het gewenste resultaat tegen het lawaai opleveren, dan kan het raam op verschillende manieren tegen het geluid geïsoleerd worden. Hierbij dient er te worden beslist of de functies van de ramen, dus de lichtinval of het openen en sluiten van het raam, permanent moeten worden behouden of niet.

Permanente of mobiele geluidsisolatie voor het raam?

Als de functies van het raam in het dagelijks leven achterwege kunnen blijven, wordt permanente isolatie met absorptieplaten aanbevolen. Dient de functie van het raam grotendeels behouden te blijven en de geluidsisolatie alleen geschieden op bepaalde tijden zoals bijv. in de nacht, dan wordt mobiele geluidsisolatie aanbevolen, die indien nodig verwijderd kan worden.

Voor de effectieve geluidsisolatie van een raam bevelen we platte absorptieplaten in de grootst mogelijke materiaaldikte aan, dus bijv. onze designabsorber SH006 met onderhoudsvriendelijk viltoppervlak met 8 cm materiaaldikte.

Rechthoekige akoestische absorbers met vilten oppervlak in diverse kleuren
Design akoestische absorptieplaat rechthoek

Absorptieplaten met een oppervlak in diverse kleuren

Ontdek met de SH006 met nobel viltoppervlak, één van onze meest populaire absorptieplaten op het gebied van woonruimte en interieurdecoratie.
Naar het artikel

Zelf geluidsisolatie op het raam bouwen – zo doet u dat!

Hieronder hebben we een korte instructie voor u geschreven voor de geluidsisolatie van een raam met onze absorptieplaat FELT van 8 cm materiaaldikte.

Stap 1: Het meten van de raamschacht

Om ervoor te zorgen dat uw geluidsisolatie later de juiste maat heeft, moet u eerst de exacte afmetingen van uw raam bepalen. Trek daarna in zowel de hoogte alsook de breedte minstens 2 cm af, zodat u de geluidsisolatie later eenvoudig in de raamschacht kan plaatsen. (Bijv. breedte van het raam: 88,5 cm - 2 cm = 86,5 cm/raamhoogte: 101 cm - 2 cm = 99 cm)

Stap 2: Houten plaat met afdichtband

Voor de basis van de absorptieplaat heeft u een eenvoudige houten plaat en ook een rubberen afdichtband van een door u vertrouwde bouw speciaalzaak, nodig. Om te voorkomen dat het contactgeluid van de raamschacht wordt overgedragen op uw mobiele geluidsisolatie-oplossing, dient deze van de omliggende bouwelementen worden losgekoppeld. Breng daarom de rubberen afdichtband aan langs de randen van uw houten plaat.

Stap 3: Montage van de absorptieplaat

Vervolgens kunnen de absorptieplaten met een dikte van 8 cm worden gesneden en op de plaat gelijmd worden. In het algemeen kunnen akoestische schuimstoffen met conventionele huishoudsapparaten zoals een elektrisch keukenmes of een tapijtmes bewerkt worden. Onze aixFOAM absorptieplaten zijn hier bijzonder geschikt voor, omdat u voor de montage geen extra lijm nodig hebt.

Stap 4: Handgrepen op de achterkant

Bij mobiele geluidsisolatie, die op ieder gewenst moment kan worden verwijderd, raden wij aan om handgrepen voor het verwijderen aan te brengen. Monteer de handgrepen eenvoudig op de achterkant van uw houten plaat. U kunt de handgrepen in het algemeen verkrijgen bij een bouwhandelaar.

Stap 5: Geluidsisolatie plaatsen

Nu kunt u uw mobiele geluidsisolatie eenvoudig in de raamschacht plaatsen. Let daarvoor op de volgende instructie.

Belangrijke instructie bij de installatie van de geluidsisolatie op het raam achteraf

Bij de geluidsisolatie van ramen achteraf, is het belangrijk om te bekijken in welke richting de lawaai-isolatie moet plaatsvinden. Moet het binnendringen van het lawaai in het gebouw voorkomen worden of dient er vermeden te worden dat het lawaai vanuit het gebouw naar buiten gaat?

De kant met de absorptieplaten moeten in elk geval gericht zijn op de geluidsbron.

  • 1. Geluidsisolatie van buiten naar binnen

    Dus als u straatgeluid van buiten wilt isoleren, dient u de absorptieplaat in de richten naar het raam richting de straat.

  • 2. Geluidsisolatie van binnen naar buiten

    Mocht u daarentegen bijv. muziek uit een repetitieruimte naar buiten toe willen isoleren, dan dient de absorptieplaat uit de buurt van de muur in de richting van de ruimte worden gericht. In dit geval kan bij de mobiele wegneembare geluidsisolatie natuurlijk geen handgrepen op de achterkant van de geluidsisolatie worden geplaatst. Als alternatief kunt u bijvoorbeeld stoffen lussen aan de achterkant bevestigen, die u vervolgens over de geluidsisolatie kunt hangen, zodat u deze er indien nodig uit kunt trekken.

Absorptieplaten van de fabrikant zorgen voor meer rust.

Heeft u vragen of hebt u ondersteuning nodig bij de geluidsisolatie van uw raam, dan staan wij van aixFOAM graag voor u klaar. Als fabrikant met meer dan 60 jaar ervaring op het gebied van akoestische schuimstoffen, helpen wij u graag bij de keuze van uw geluidsisolatie-oplossingen en zorgen we ervoor dat u van de rust kunt genieten, waar u die rust nodig hebt. Bezoek ons nu in onze online shop of neem contact op via onze service-hotline.

Infobox

Ramen zijn bij geluidsisolatie van gebouwen een bijzondere uitdaging. Ze zijn op basis van hun eigenschappen een eenvoudige geluidgeleider en ze transporteren het lawaai een gebouw binnen.

Permanente of mobiele geluidsisolatie van het raam

Met de geluidsisolatie-oplossingen van akoestisch schuimstof kan effectieve geluidsisolatie worden bereikt, die zowel permanent als mobiel geïnstalleerd kan zijn. Hierdoor kan de geluidsisolatie worden aangepast aan de respectievelijke behoeften en plaatselijke omstandigheden.

aixFOAM zorgt voor meer rust

Met ons vindt u de passende oplossing om uw raam achteraf te isoleren van geluid. Met onze hoogwaardige akoestische schuimstoffen helpen wij u om rust te vinden – waar u het wenst.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout