Zoeken
aixFOAM home cinema - akoestische set voor home cinema fans

Workshop: Stap voor stap een eigen thuisbioscoop

Het is de waargeworden droom voor elke filmliefhebber: Een bioscoop binnen uw eigen vier muren! Daarom zijn we bij aixFOAM de uitdaging aangegaan en nodigen we u uit om in deze bijdrage over onze schouder mee te kijken bij het bouwen van onze thuisbioscoop.

We beginnen met de keuze en de planning van de geschikte ruimte, vervolgens kiezen we de juiste akoestische elementen en bijpassende installatie en ten slotte vindt er een rondleiding door een hoogwaardige oase voor bioscoopliefhebbers plaats – in deze workshop leggen we alles stap voor stap uit.

Nog een opmerking vooraf: In dit bericht hebben we het onderwerp „thuisbioscooptechniek“ bewust onbesproken gelaten, d.w.z. de concrete selectie van hifi-systemen en projectortechnologie. Indien nodig vindt u elders op internet of bij een gespecialiseerde handelaar die u vertrouwt, uitgebreide en professionele adviezen voor het vinden van de juiste componenten voor uw thuisbioscoop. Over het algemeen kan natuurlijk alle hardware worden gecombineerd met onze bouwwijze en de aixFOAM akoestische elementen.

1. De ruimtekeuze voor de perfecte thuisbioscoop

Voordat u met de ontwikkeling van uw thuisbioscoop begint, is het belangrijk om in uw huis een geschikte ruimte uit te kiezen of als er sprake is van nieuwbouw, om met de ontwerpende architect de gewenste afmeting van de ruimte te bespreken. Zo creëert u de optimale omstandigheid om uw bioscoop naar uw eigen wensen en ideeën in te richten. Bij onze aixFOAM thuisbioscoop kozen we voor een ongebruikte kamer in de kelder van het gebouw. De ruimte heeft een breedte van 4,75m, een lengte van 6,50m en een hoogte van 2,40m.

1.1 Criteria voor de keuze van geschikte ruimtes

De keuze van een geschikte ruimte voor uw thuisbioscoop wordt beïnvloed door een hele reeks factoren, waar u zeker goed over moet nadenken en waar u rekening mee moet houden bij het plannen. Anders kunt u later tijdens de uitvoering van het project problemen tegenkomen die uw project kunnen belemmeren of, in het ergste geval, zelfs het project kunnen laten mislukken. Houd daarom bij het kiezen van een geschikte ruimte rekening met de volgende punten:

Verduistering van ramen en deuren

Als er in uw ruimte ramen of deuren met een glasuitsparing zijn, dient u te evalueren of u deze permanent of tenminste bij het gebruik van uw thuisbioscoop kunt verduisteren. Onze gekozen ruimte heeft geen raam, maar enkel een buitendeur, die later met een gordijn of met een schuifdeur kan worden verduisterd.

Verwarming en ventilatie

Voor een gezellige sfeer in de thuisbioscoop moet uw geselecteerde ruimte een verwarmingssysteem hebben en het maakt daarbij niet uit of het een “klassieke” wandverwarming of bijvoorbeeld een vloerverwarming is. Vooral bij gebruik door meerdere personen is het bovendien noodzakelijk dat de ruimte voldoende wordt geventileerd. Voor die ventilatie kunnen natuurlijk ramen en deuren gebruikt worden, maar ook een afzonderlijk ventilatiesysteem met een schacht. Dit is in het algemeen ingewikkelder en dient zorgvuldig worden uitgedacht. In de aixFOAM thuisbioscoop zal een ventilatiesysteem voor de regelmatige ventilatie zorgen en de wandverwarming voor gezellige bioscoopavonden. Daarnaast kan de buitendeur voor de ventilatie gebruikt worden.

Verlichting en stroom

Om de technische componenten zoals de luidspreker en de projector te voeden, is er natuurlijk ook stroomaansluiting nodig. Bovendien moet er een geschikt verlichtingssysteem voor de juiste sfeer in de bioscoop zorgen. Naast de klassieke muur- en plafondverlichting is er tegenwoordig op de markt een groot assortiment aan effectverlichting. U dient ook de routering van de kabels in bijv. kabelgoten te reguleren en u moet ervoor zorgen dat de onderdelen tijdens het gebruik het stroomcircuit niet overbelasten. We raden aan om een elektricien te raadplegen en, indien nodig, meerdere stroomcircuits te gebruiken om de belasting gelijkmatiger te verdelen. In onze thuisbioscoop kunnen de stroomvoorziening en de verlichting in de muren en plafonds worden ingebouwd.

Afmetingen van de ruimte

De afmetingen van de ruimte kunnen ook van grote invloed zijn op het latere geluid in uw thuisbioscoop. Bepaalde ruimteafmetingen bevorderen akoestische storingen zoals de zogenaamde ruimtemodi. Als gevolg hiervan worden op bepaalde plaatsen in de ruimte sommige frequenties van de bas vrijwel gedoofd, terwijl andere frequenties onaangenaam worden versterkt. Dit zorgt voor een sponsachtige sound. Zelfs als ruimtemodi kunnen worden behandeld met latere akoestische maatregelen, moet u er indien mogelijk voor zorgen dat er geen zijlengte in uw ruimte hetzelfde is. Ook vierkante ruimtes zijn op akoestisch gebied bijzonder problematisch. In onze aixFOAM thuisbioscoop is de verhouding tussen hoogte en de breedte van de ruimte niet per se ideaal volgens deze voorwaarden. Maar omdat het plafond gedeeltelijk wordt verlaagd en de ruimte akoestisch geoptimaliseerd wordt, is dat geen probleem.

Aangrenzende ruimtes en buren

Bij het uitkiezen van uw toekomstige ruimte voor de thuisbioscoop dient u ook rekening te houden met uw medebewoners of met uw buren. Ruimtes die centraal zijn gelegen in een appartement of een huis, zijn meestal complex uit te bouwen, omdat u hier voor voldoende geluidsisolatie moet zorgen. Om deze reden hebben we dan ook gekozen voor een ruimte in de kelder van het huis. Later zullen onze aixFOAM akoestische elementen zorgen voor voldoende isolatie.

2. De ruimtelijke planning – het recept voor uw droombioscoop

Nadat u een geschikte kamer heeft gekozen, begint nu de planning van uw thuisbioscoop. Wij raden u aan om een plattegrond van uw thuisbioscoop te maken – hoe gedetailleerder, hoe beter! Een geschikt plan moet rekening houden met het volgende:

  • De vaststelling van de projectierichting
  • De positionering van de zitplaatsen en het aantal zitplaatsen
  • De positionering van de luidspreker
  • De positionering van de absorptieplaat
  • De positionering van de projectoren
  • De positionering van de hifi-technologie
  • Verlichtingsconcept

De plattegrond vormt de rode draad door het gehele project en is voor alle betrokken ambachten ook een nuttige discussiegrondslag en op het eind natuurlijk ook een implementatiespecificatie Neem bij het maken van de plattegrond de nodige tijd, zodat uiteindelijk echt uw persoonlijke droombioscoop binnen uw eigen vier muren ontstaat. Uit ervaringen weten wij dat het zinvol is om meerdere schetsen te maken van optionele oplossingen voordat u de definitieve planning hebt gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat er in de loop van dagen en weken nieuwe design- en indelingsideeën komen. Met name discussies met vakmensen of interacties met andere thuisbioscoopliefhebbers zorgen ervoor dat zo'n project groeit.

2.1 Ruimteakoestiek– De steunpilaar voor maximaal hoorgenot

Niet enkel de techniek heeft later een invloed op de bioscoopervaring, maar ook het gebruik van kwalitatief hoogwaardige absorptieplaten. Voor de akoestiek in de thuisbioscoop geldt er: Enkel een reflectievrije of anechoïsche ruimte zorgt voor een perfecte luisterervaring. U wilt tenslotte gewoon genieten van het directe geluid van uw (waarschijnlijk erg dure) geluidssysteem en u wilt zich niet ergeren aan storende echo’s en reflecties.

Wij willen u daarom op het hart drukken, om de ruimteakoestiek in uw thuisbioscoopsproject niet te verwaarlozen, maar deze met dezelfde zorgvuldigheid te benaderen als die u heeft bij de keuze van de elektronica. Zo kunt u met behapbare investeringen een indrukwekkende bioscoopervaring creëren.

Bij het planningsproces van onze aixFOAM thuisbioscoop zijn er verschillende plattegronden gemaakt, die afhankelijk van de positionering van de technische componenten en het gebruik van de respectievelijke absorptieplaten variëren. De positie van de absorptieplaten bij de reflectiepunten hebben wij in onze plattegrond grafisch bepaald.

Schallabsorber anbringen im Wohnraum
Waar moet ik mijn absorptieplaten plaatsen?

Zo vindt u vrij eenvoudige de ideale plaats voor uw absorptieplaten!

Ontdek in onze aixFOAM kennisbank hoe u eenvoudig de beste plaats voor uw absorptieplaat kunt vinden en waarop u dient te letten. We laten u kennismaken met de spiegelmethode, de tekenmethode en de snoermethode.
Naar de bijdrage

2.2 Variant 1: Aan de muur en het plafond gelijmde absorptieplaten

De basisversie van onze thuisbioscoop laat zien dat de absorptieplaten op de muren en het plafond zijn gelijmd- op onze plattegrond zijn de absorptieplaten aan de muren zwart en op het plafond oranje.

De luidsprekers en boxen zijn paars gemarkeerd en het projectiescherm groen. In dit geval kan de projector aan het plafond worden bevestigd en kunnen de kabels door de muren of via kabelgoten worden geleid. Er zijn verschillende varianten voor de verlichting, bijv. de dimbare plafondspots. Hiervoor kan het handig zijn om het plafond te verlagen, zodat de lampen en de kabels daar kunnen worden ingebouwd.

Eigenaars van thuisbioscopen waarderen vooral onze klassieke absorptieplaat FLAT en de vierkante absorptieplaat SMOOD. Met de praktische aixFOAM zelfklevende uitrusting (STICKY) kunnen de absorbers eenvoudig en duurzaam worden geïnstalleerd.

2.3 Variant 2: Absorptieplaat in montagecassetten

Een andere optie is de bevestiging van absorptieplaten in montagecassetten (upFRAME) van geanodiseerd aluminium. Deze kunnen of door middel van een ophangsysteem aan het plafond worden bevestigd of direct op de muur. Bij het monteren aan de muur raden wij bovendien aan om speciale trilpluggen te gebruiken, die het akoestische effect van absorbers verbeteren, doordat u voorkomt dat het contactgeluid de muur niet kan bereiken en het geluid wel de achterkant van de absorber kan raken.

Beide bevestigingen maken indruk door hun bijzonder elegante uiterlijk en door hun hoge flexibiliteit. De absorptieplaten kunnen gemakkelijk worden verwijderd of opnieuw worden gemonteerd zonder dat de ondergrond of de akoestische elementen worden beschadigd.

Voor de thuisbioscopen raden wij vooral onze absorptieplaten met piramidestructuur GIZA of onze absorptieplaten met edel viltoppervlak FELT aan.

2.4 Variant 3: Eenvoudige akoestische wandbespanning

Een bijzonder chique optie voor optimale akoestiek en een bijzonder authentieke bioscoopsfeer is het gebruik van akoestische wandbespanning. Wat betekent dit precies?

Bij wandbespanning van het gehele oppervlak worden eerst platte absorptieplaten, zoals de FLAT, op de muur gelijmd. Vervolgens worden de absorbers met een speciale akoestische stof (SOFTTOUCH) bedekt, waardoor er een tweede muur met een uniform textieloppervlak ontstaat.

Bij het bedekken met de stof worden er een onderconstructie van kanthout en speciale spanprofielen gebruikt. De onderbouw verdeelt de muur in gelijkmatige delen, waarvan de grootte afhangt van de breedte van het akoestische doek. Heeft de stof bijv. een baanbreedte van 1,40 m, dan moeten de delen niet groter dan 1,25 m – 1,30 m zijn.

In onze ruimte voor de thuisbioscoop kunt u de muuropdeling ook in de volgende plattegrond zien:

Het exacte proces voor het maken van een wandbespanning leggen wij gedetailleerd uit in punt 4. – 7. van onze thuisbioscoop workshops, omdat we uiteindelijk hebben gekozen voor een uitgebreide vorm van akoestische wandbespanning.

2.5 Variant 4: Akoestische wandbespanning met een geïntegreerd sound- en verlichtingssysteem

Bij de definitieve versie van onze aixFOAM thuisbioscoop verspannen we de wand en de platte absorptieplaat niet enkel met akoestische stof, maar bouwen we bovendien een afzonderlijk asymetrisch muurvak, waarin de verlichting, de luidsprekers alsook de nodige bekabeling in kunnen worden geplaatst.

De voorste en de middelste luidsprekers worden in een afzonderlijk kast onder het projectiescherm ondergebracht, die ook in de wandbespanning is geïntegreerd.

De projector krijgt een eigen toren in het midden van de ruimte, die bovendien dient als onderdak voor de techniek en als uitgang voor het ventilatiesysteem.

Het achterste gedeelte van het plafond van de thuisbioscoop wordt verlaagd om plaats aan de kabels, de ventilatie en de dimbare plafondspots te bieden en om de ruimteafmetingen te optimaliseren met betrekking tot de in punt 1 genoemde ruimtemodi.

De buitendeur met glasuitsparing zal in de toekomst tijdens de filmvertoning automatisch worden bedekt met een schuifdeur, die bij het openen in de muur opgaat. De aandrijving voor de schuifdeur is in het verlaagde plafond gemonteerd.

3. De droogbouw – begin van de werkzaamheden

Nadat we de planning hebben afgerond en onze definitieve plattegrond hebben vastgesteld (zie punt 2.5), kunnen we nu beginnen met het verbouwen van de ruimte. Hieronder hebben we alle werkstappen voor u gedocumenteerd.

Omdat we voor ons project hebben gekozen voor een asymmetrisch doosvormig muurdesign met geïntegreerde LED-verlichting aan de zijmuren, beginnen we onze werkzaamheden met de droogbouw. Hierbij worden met aluminiumprofielen (UW/CW) en gipsplaten vakken over het gehele oppervlak gecreëerd voor de absorptieplaten en de LED-verlichting.

In het onderste gedeelte van de projectiewand is een behuizing gecreëerd voor de inbouw van de voorste luidspreker alsook voor de subwoofers. Uiteindelijk wordt de gehele luidsprekermodule ook bekleed met aixFOAM akoestische stof door gebruik te maken van onze bespanningsprofielen. In het bovenste gedeelte van de projectiewand wordt nog een kast gebouwd, waarin zowel de aandrijving van het bioscoopgordijn als de dimbare bioscoopgordijnverlichting zijn ondergebracht. Uiteindelijk mag er geen technologie zichtbaar zijn in de afgewerkte bioscoop, maar wel de door lichteffect zichtbare akoestisch effectieve wandelementen en natuurlijk het klassieke bioscoopgordijn.

In het achterste deel van de bioscoop, dus de entreeruimte, wordt het plafond verlaagd. Dit maakt de installatie van dimbare plafondspots mogelijk, alsook de behuizing van de ventilatiebuizen voor gecontroleerde ruimteventilatie, de volledige netwerkbekabeling van de homeserver tot de bioscoop, de stroomvoorzieningen en - niet te vergeten - de luidsprekerbekabeling voor het uitgebreide surroundsysteem.

Daarvoor wordt in het midden een zuil (technische toren) gebouwd om de hifi-techniek onder te brengen. Hier krijgt de projector in het bovenste gedeelte ook zijn plek. De uitsparing voor de lens wordt later direct onder de opening voor de ruimteventilatie geplaatst.

Rechts en links van de achtermuur van de bioscoop zijn zuilen gebouwd waarin de achterste luidsprekers zijn ingebouwd.

De buitendeur wordt bij het begin van de film bedekt met een beweegbaar geluidsisolerend element. De aandrijving van de schuifdeur wordt ook in het verlaagde plafond gebouwd. Nadat de film is afgelopen verdwijnt de akoestische schuifdeur automatisch achter het laterale wandvak.

4. De bouw van der onderconstructie van de wandbespanning

Indien er, zoals in onze bioscoop, alleen gedeeltelijke oppervlakken met akoestische stof worden bedekt, dienen daarna de andere zichtbare oppervlakken worden geverfd in een kleur die past bij de gekleurde stof. Wij hebben voor lichtgrijs gekozen.

Voordat de onderconstructie van de wandbespanning tot stand is gebracht, dienen alle verfwerkzaamheden in de ruimte voltooid te zijn. Houd er rekening mee dat akoestische stof een zeer waardevol materiaal is dat pas mag worden geïnstalleerd nadat alle vuilopwekkende werkzaamheden zijn voltooid.

Nu kunnen we beginnen om de onderconstructie op te bouwen. Deze worden in het algemeen gemaakt van gebruikelijk vierkant kanthout of, als alternatief, van aluminiumprofielen.

Let erop dat de hoogte van de latten van een onderconstructie minstens zo hoog moet zijn als de hoogte van de later geplaatste absorptieplaten, zodat het uiteindelijke textielen oppervlak direct boven de absorptieplaten kan hangen. Dit betekent dat bij ons project met de absorptieplaten van 5 cm sterkte, de hoogte van de onderconstructie ook minstens 5 cm moet zijn.

Overeenkomstig met de indeling van onze plattegrond (2.4), gebruiken we nu het kanthout om frameconstructies te bouwen langs de randen van de afzonderlijke delen en wandvakken, die met stof moeten worden bedekt. Het kanthout wordt van tevoren in onze grijze, bij de akoestische stof passende, muurverf geverfd. Daardoor worden latere „verfflitsen“ vermeden.

4.1 Onderconstructie bij ramen, deuren en zichtbare buitenste randen

Bij deuren of ramen is de procedure voor de bouw van de onderconstructie ietwat afwijkend. Om visuele redenen wordt de onderconstructie ook bij de zichtbare zijden van het kanthout met akoestische stof bedekt.

Daarvoor bevestigen we in de eerste stap een voldoende brede strook akoestische stof met wat lijm op het gedeelte waar later de onderconstructie zal zitten. De stof moet zo worden geplaatst, dat deze grotendeels zichtbaar is aan de buitenste zijde (zichtbare zijde) onder het kanthout. Vervolgens wordt het kanthout zoals gewoonlijk op de strook stof geschroefd. De strook stof wordt later over het kanthout en over het daarop geschroefde spanprofiel naar binnen gevouwen en bespant. Het moet daarom, naast een paar centimeter grip, voldoende breed zijn.

Instructies voor alle perfectionisten: In het algemeen is het natuurlijk mogelijk om alle buitenste randen van het profiel met stof te bekleden. Dan moeten onder alle profielen langs de buitenste randen stroken stof worden bevestigd.

We leggen het verdere proces voor het spannen van de stof op de deuren, ramen en zichtbare buitenste randen uit na het aanbrengen van de absorptieplaten uit punt 7.1.

4.2 Bouw van een onderconstructie voor onzichtbare bouwelementen

Ook de muurelementen, zoals de schakelaar, stekkerdozen en de ophanging van de radiator dienen later in de bespannen muur worden geïntegreerd en dus ook voorzien te zijn van een onderconstructie voor de hoogteafstelling. Hierdoor bevindt de interne of de behuizing van de schakelaar zich achter de wandbespanning en de zichtbare afdekking kan daardoor drukvrij op de akoestische stof worden aangebracht. De onderconstructie is dan later helemaal met stof bespannen en niet zichtbaar. Ook hier wordt om een nauwkeurige voorbereiding gevraagd.

4.3 Onderconstructie voor het projectiescherm

Bij het projectiescherm hebben we gekozen voor een 16:9 formaat en dus voor een projectie-oppervlak van 2,99m x 1,68 m. Ons schermdoek willen we ook met klemprofielen bespannen, zodat deze integreert in de akoestische wandbespanning van onze thuisbioscoop. Bovendien dienen er ook op de projectiewand en achter het projectiescherm platte absorptieplaten voor optimale akoestiek worden geplaatst. Daarvoor hebben we ook een geschikte onderconstructie nodig, die enerzijds de complete projectiewand en anderzijds de contouren van het projectiescherm omrand.

Als alternatief bestaat natuurlijk de mogelijkheid om een projectiescherm met een afgewerkte aluminium frameconstructie of een elektronisch projectieschermsysteem te gebruiken.

5. De montage van het bespanningsprofiel

In de volgende stap worden alle aixFOAM bespanningsprofielen op de onderconstructie geschroefd. Hiervoor raden wij het gebruik van korte schroeven met een platte kop (bijv. tapschroeven met platte kop en met een ring Ø3,9x16 mm) aan, omdat deze goed bij het profiel passen.

Daarbij is het vooral belangrijk om zorgvuldig te werken en ervoor te zorgen dat de profielen zo naadloos mogelijk worden bevestigd. Elke grote kloof bij een overgang of koppelingspunt van een bespanningsprofiel kan op het einde door de bespannen stof heen worden gezien. Hierdoor is het essentieel om het profiel bij de hoeken in verstek te snijden.

Een belangrijke opmerking: De aixFOAM wandbespanningsprofielen kunnen probleemloos uit twee richting komende stoffen panelen opnemen. Dit betekent dat we bij twee direct aangrenzende wandsegmenten één klemprofiel nodig hebben. De profielen moeten echter wel precies op maat worden gesneden, zodat later de stof van beide zijden, zonder onderbreking, in het profiel kan worden geklemd.

Omdat ook de behuizing van de voorste luidspreker met akoestische stof dient te worden bekleed – zonder de montage van absorptieplaten – schroeven we ook op deze elementen klemprofielen langs de buitenste randen en daarbij zien wij af van de onderconstructie van kanthout.

6. Het gebruik van absorptieplaten

Nadat de profielen op de gehele onderconstructie zijn aangebracht, wordt het tijd om de aixFOAM absorptieplaat FLAT op de muur te lijmen.

Om de absorptieplaten precies in de door de onderbouw gecreëerde segmenten te plaatsen, dienen ze op maat te worden gesneden. Hiervoor gebruiken we een scherp stanleymes en een metalen balk, waarlangs we met het mes kunnen snijden. Dit zorgt voor een schoon en recht snijvlak. Als snijvlak is een snijtafel of een eenvoudige houten plaat geschikt. De zelfklevende uitrusting van de absorptieplaat dient bij het snijden naar onderen te zijn gericht en moet daarnaast direct op het snijvlak liggen.

Om snijongevallen te voorkomen, is het raadzaam om snijbestendige veiligheidshandschoenen te dragen.

Nadat de absorptieplaten op maat zijn gesneden, worden deze in onze geprepareerde wandplaat gelijmd. Daarvoor dient als eerste het linerpapier op de achterkant van de absorber worden verwijderd, maar enkel van het bovenste gedeelte. Daarna plaatsen wij de absorber voor het wandsegment en drukken het blootgestelde lijmoppervlak stevig met de handen aan. Vervolgens verwijderen we langzaam het linerpapier verder naar beneden en drukken we geleidelijk de plaat op het volledige oppervlak.

Het aandrukken is een essentieel proces om de absorber permanent te bevestigen - ook al lijkt de plaat al vast te zitten. Een gelijkmatige aanzetdruk kan erg goed plaatsvinden met een standaard aandrukrol van een schilder.

Ook op de projectiewand en achter het projectiescherm worden platte absorptieplaten in de onderconstructie verlijmd.

7. Het creëren van de akoestische wandbespanning – Bespannen van stoffen

Nadat al het voorbereidend werk voor de wandbespanning is gedaan en onze absorptieplaten zijn bevestigd, kunnen we al een sterk akoestisch effect in de ruimte waarnemen.

Nu gaan we beginnen met het bekleden met de akoestische stof, waardoor de geluidsabsorptie, en dan vooral van de hoge frequenties, zelfs nog verbeterd wordt.

Om de stof te bevestigen en te spannen, wordt deze met een speciale spatel in het profiel gedrukt.

De aixFOAM montagespatel is een noodzakelijk speciaal gereedschap voor het spannen van de akoestische stof. Andere conventionele spatels kunnen in het algemeen niet zorgen voor de benodigde finale spanning van de stof op de buitenste randen van het profiel. Daardoor kan de stof niet evenredig worden gespannen of kan deze door een te grote inspanning zelfs beschadigd worden. Voor een optimaal resultaat adviseren wij dan ook met name het gebruik van de aixFOAM speciale spatel.

Naarmate u vaker oefent, zult u merken dat het belangrijk is om de spatel op de juiste manier vast te houden en dat u het profiel in een zo klein mogelijke hoek, ca. 10°, moet laten glijden. Plaats de spatel zoals te zien is in de onderstaande video, en rol deze over de afgeronde rand. Zo kunt u de stof ook zonder een grote inspanning monteren.

Omdat het bespannen met de „foute“ techniek op den duur zeer vermoeiend is, raden wij u aan om van tevoren droge oefeningen zonder stof te doen. Zo krijgt u gevoel voor dit werk en herkent u snel op welke manier de spatel het best het profiel in kan glijden. Daarna is het spanproces aanzienlijk eenvoudiger en is het gevaar op het per ongeluk beschadigen van de akoestische stof tijdens het spannen substantieel kleiner.

Bovendien raden wij u aan – en zo hebben wij dat ook gedaan – om te beginnen bij de simpele rechthoekige wandsegmenten, zodat u uw eerste ervaringen kan opdoen op het gebied van spantechniek. Dit doen we als volgt:

Eerst snijden we de akoestische stof, die voldoende speling moet hebben (minstens 2,5 cm, maar beter 5 cm aan elke kant) en moet zijn aangepast aan de afmeting van de wandsegmenten.

Nu wordt de stof in het profiel geplaatst en in het midden bevestigd, doordat de stof met een speciale spatel in het profiel wordt gedrukt. We werken hierbij altijd kruiselings. We beginnen dus met de bovenkant (1), daarna volgt de onderkant (2) en tenslotte de linker- (3) en de rechterkant (4).

In de volgende stap wordt de stof in de hoeken bevestigd en ook overdwars. We beginnen in de bovenste rechterhoek (5) en gaan dan beneden (6) en ook in de bovenste linkerhoek (7) door met het bespannen. Als laatste wordt de onderste rechterhoek (8) bespannen.

Ten slotte worden de tussenruimtes afwisselend kruiselings bespannen. We beginnen boven (9), gaan dan naar beneden (10), vervolgens gaan we door naar links (11) en we beëindigen het bespannen op de rechterkant (12).

Bij de totstandkoming van de finale bespanning is het zeer waarschijnlijk nodig om de stof opnieuw los te maken en opnieuw te bespannen, zodat de stof uiteindelijk zonder plooien op de absorber zit.

De overgebleven stoffen flap wordt tenslotte, zo hebben wij geleerd, met een montagespatel in het profiel gedrukt en verdwijnt op die manier.

7.1 Bespannen van deuren, ramen en zichtbare buitenste randen

Zoals al in punt 4.1 is beschreven, zijn er inbouwsituaties (ramen, deuren, zichtbare buitenste randen) waarbij het op grond van esthetische redenen het raadzaam is om ook de onderconstructie te bekleden. In onze thuisbioscoop hebben we er zelfs voor gekozen om alle buitenste randen van het profiel met akoestische stof te bekleden – maar uiteindelijk is dit natuurlijk een kwestie van smaak.

Ter voorbereiding van dit werk hebben we reeds bij de bouw van de onderconstructie een strook akoestisch stof onder het kanthout verlijmd en deze daarop bevestigd (zie punt 4.1).

Nadat we de bespanningsprofielen op de onderconstructie hebben geschroefd en de absorptieplaten hebben geplaatst, vouwen we nu de stroken stof van buiten naar binnen om de onderconstructie en het profiel heen en drukken we deze zoals gewoonlijk met de spatel in het profiel.

Ten slotte kan het oppervlak, zoals in het vorige punt beschreven, met stof bespant worden.

Het resultaat van de bekleding met akoestische stoffen op de zichtbare buitenste randen, de deuren en de wandbespanningsprofielen ziet er in onze thuisbioscoop als volgt uit:

8. De creatie en de montage van het projectiescherm

Zoals reeds vermeld in punt 4.3, hebben wij in onze aixFOAM thuisbioscoop gekozen voor een iets geavanceerde projectiescherm variant, want deze is geïntegreerd in de wandbespanning. Hiervoor hebben we langs de projectiewand en de contouren van het projectiescherm een onderconstructie gemaakt, vervolgens hebben we daar spanprofielen op bevestigd en absorptieplaten geplaatst.

In de laatste stap maken we eerst de zwarte omranding voor ons projectiescherm en monteren we deze vervolgens met behulp van klemprofielen aan de buitenkant van ons projectiescherm. Om dit te doen, gebruiken we een meetlint om de afmetingen van de stof te bepalen, snijden we de afzonderlijke zijden op maat en naaien we deze op het frame. Daarna wordt de zwarte stof met de montagespatel bespannen.

Nadat de zwarte achtergrond is bespand, monteren we het witte doek voor het projectiescherm binnen het frame van de spanprofielen, die wij met een spatel in de klemlijsten bevestigen.

9. De schuifdeur

Om de buitendeur met glasuitsparing tijdens de filmvertoning te bedekken en de bioscoop te verduisteren, willen we graag een automatische schuifdeur plaatsen. Hiervoor hebben we reeds bij de droogbouwwerkzaamheden een behuizing gemaakt (zie punt 3) waar de deur bij het openen in verdwijnt.

Om de schuifdeur in visueel opzicht aan te passen aan onze thuisbioscoop, bedekken we deze ook met akoestisch stof. Onder de stof verlijmen we onze absorptieplaat SH001 MH met 1 cm dikte. Omdat de absorbers zich lager dan de spanprofielen bevinden, hebben we op deze plaats geen onderconstructie van kanthout nodig. Omdat de schuifdeur breder is dan onze stroken akoestisch stof, wordt de deur in twee delen opgedeeld.

10. De vloer in de thuisbioscoop

Als vloer hebben we in onze thuisbioscoop gekozen voor een tapijtvloer, die vergelijkbaar is met de akoestische stof op de muren. Onze absorptieplaten HEAVY Duty van akoestisch zwaar schuim van 2 cm dikte worden onder het tapijt gelegd. Door de loopgeluidsiolatie lijkt het lopen over onze bioscoopvloer als het wandelen op wolken. Het pad in het achterste gedeelt van de bioscoop wordt betegeld.

Aangezien het nodig is om te beschikken over speciaal gereedschap en geavanceerde technische kennis met betrekking tot het leggen van tapijt en tegels, raden we u aan contact op te nemen met een gespecialiseerd bedrijf (bijv. een binnenhuisarchitect uit uw regio). De zware schuim absorber voor loopgeluidsisolatie kunt u natuurlijk krijgen in onze aixFOAM online shop.

Zwaar schuim voor contactgeluidisolatie
Akoestisch zwaar schuim voor loopgeluidsisolatie

Absorptieplaten van akoestisch zwaar schuim

Ontdek onze geluidsisolatiepanelen van akoestisch zwaar schuim, dat ideaal is voor contactgeluids- en loopgeluidsisolatie
Naar het artikel

11. Het bioscoopgordijn – een must voor thuisbioscoopfans

Het gordijn is voor ons een onmisbaar element en een pronkstuk in onze thuisbioscoop, dat gegarandeerd voor de juiste bioscoopsfeer zorgt. Deze dient bij de start van de film automatisch te openen en aan het einde van de film dient deze weer te sluiten. We hebben ons bioscoopgordijn uit dezelfde stof genaaid, als die we hebben gebruikt voor het bespannen van de muur. Het gordijn wordt aangedreven door een motor.

12. Welkom in onze definitieve aixFOAM bioscoop – een rondleiding

Na vele uren werk en met veel aandacht voor detail is onze aixFOAM thuisbioscoop bijna klaar.

In de droogbouw zijn de op de muren verscheidene vakken gemaakt en er zijn op de projectiewand behuizingen voor de luidsprekers, het bioscoopgordijn en de verlichting gecreëerd. Het achterste gedeelte van het plafond is verlaagd. De verlichting, de ventilatie, alsook het geluidssysteem, de techniek voor de schuifdeur en het bioscoopgordijn zijn in de muren en het plafond gebouwd. De niet met akoestische stof bespannen zichtbare oppervlakken op de muren, het plafond en de technische toren in het centrum, zijn netjes geverfd. De wandsegmenten en de behuizingen van de luidsprekers zijn met absorptieplaten bedekt en met akoestische stof bespannen. Op de vloer zijn loopgeluidsisolatie, tapijt en tegels geplaatst. Het projectiescherm is gemonteerd, net zoals de beklede schuifdeur.

Als laatste stap is enkel nog onze bank centraal voor het projectiescherm geplaatst en het bioscoopgordijn aangebracht en nu kunnen we eindelijk zeggen: Start de film en welkom in onze aixFOAM thuisbioscoop!

13. Nu is het aan u: Begin uw eigen thuisbioscoopproject met aixFOAM!

Speelt u wel eens met gedachte om uw droom van een bioscoop binnen uw eigen vier muren, te vervullen? Waar wacht u nog op!? In de aixFOAM shop vindt u alle materialen die u nodig hebt om uw droombioscoop te bouwen. Ontdek ons grote assortiment aan absorptieplaten, akoestische stoffen en accessoires op het gebied van thuisbioscopen. Onze planningsspecialisten ondersteunen u met een gratis advies bij het plannen van uw thuisbioscoop.

Optimaal geluid voor thuisbioscopen, hifistudio's of muziekkamers
Optimale klank voor thuis

aixFOAM absorptieplaten verbeteren de akoestiek en brengen luistergenot bij u in de thuisbioscoop, hifi-studio of muziekruimte.

Hier vindt u geluidsisolatie speciaal voor het gebruik in uw thuisbioscoop, muziek- of hifi-ruimte alsook afbeeldingen van onze klanten ter onze inspiratie. aixFOAM absorptieplaten verbeteren de ruimteakoestiek en zorgen voor een heldere sound zonder flutter echo, bas gebrom of basdreunen.
Geluidsisolatie vinden
Klik hier om naar het begin van de post te gaan!
Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout