De akoestiek in de geluidsstudio verbeteren
Het moment voordat de eerste toon klinkt: Er heerst geconcentreerde stilte. De laatste grepen, ritmeveranderingen en riffs worden in het hoofd een keer doorgenomen, de tekst wordt regel voor regel herhaald. En dan is het zover – de rode lamp licht op en de geluidsopname begint. Op dit moment wordt perfectie gevraagd en dan niet enkel van de muzikanten, geluidstechnici en producenten, maar ook van de akoestiek in de geluidsstudio. Alle akoestische vereisten voor een nauwkeurig studiogeluid moeten kloppen.
Maar welke factoren bepalen eigenlijk de klankkwaliteit in de opnamestudio en hoe kan men de akoestiek in de geluidsstudio gericht verbeteren?
Home recordingstudio’s worden steeds populairder
Niet alleen professionele opnamestudio’s zijn populair bij muzikanten, maar ook de zogenaamde home recordingstudio’s (homestudio’s) zijn altijd zeer geliefd. Een reden daarvoor: De eisen aan kwalitatief hoogwaardige geluidsopnames, in verhouding tot lage prijzen, worden steeds hoger. Het voordeel van deze kleine en veelal zelfstandige studio’s zit hem er duidelijk in dat muzikanten daar hun composities flexibel kunnen opnemen en mixen.
Geluidsabsorptie vs. geluidsisolatie in de geluidsstudio
Ook in homestudio’s is de kwaliteit van de opname de hoogste prioriteit. Met een goed doordachte geluidsabsorptie kan er gezorgd worden dat de sound wordt geoptimaliseerd. De moeilijkheid zit hem vaak in het feit dat zowel de opname van de muziek als het produceren van de opname (luisteren, mixen, masteren, produceren, etc.) in één ruimte plaatsvindt. Daardoor is „neutraal“ luisteren relatief moeilijk. Bovendien kan ongewenst ruimtegeluid de geluidsopname verstoren. Dit zorg voor bijzondere uitdagingen bij de optimalisatie van de akoestiek in de studio.
Over het algemeen zijn er in geluidsstudio’s twee akoestische scenario’s waar u rekening mee moet houden:
- Geluidsisolatie/lawaai-isolatie naar buiten of naar binnen
- Geluidsisolatie – de akoestische optimalisering in de ruimte
Absorptieplaten voor professionele instrument- en mengpaneelmuzikanten.
aixFOAM absorptieplaten verbeteren de akoestiek en zorgen voor de optimale sound in de geluidsstudio of repetitieruimte.
Hier vindt u geluidsisolatie, speciaal voor gebruik in een geluidsstudio. Haal de perfecte klank in uw studio en ervaar een precieze basweergave zonder flutter echo, bas gebrom of basdreunen.
Geluidsisolatie vinden
Geluidsisolatie van geluidsstudio’s
Met een goed doordachte geluidsisolatie in opnamestudio’s, kan er voorkomen worden dat geluiden van buiten naar binnen of van binnen naar buiten komen. Zo kunnen er opnames gemaakt worden op elk moment van de dag of nacht zonder dat u rekening hoeft te houden met de rusttijden in uw woongebied. Bovendien wordt voorkomen dat lawaai van buiten, bijvoorbeeld verkeerslawaai, de studio opname verstoort.
Om storingsgeluiden zo goed mogelijk te voorkomen, raden wij u aan om het volledige oppervlak te bekleden – in het ideale geval een ruimte-in-ruimte installatie. Dat betekent dat voor elke muur een andere muur van een draagconstructie is gemaakt. Een gipsplaat gevuld met aixFOAM akoestisch zwaar schuim SH007 is ideaal voor een dergelijke draagconstructie. Deze constructie ontkoppelt het geluid voldoende en voorkomt u dat dit geluid wordt overgedragen op de muren van het gebouw. Dit voorkomt geluidsbruggen en de overdracht van lawaai naar de omgeving.
Bouwkundige maatregelen voor geluidsisolatie zijn relatief lastig – vooral bij de installatie van een plafondconstructie. Besteed daarom bijzondere aandacht aan uw werkveiligheid of vraag indien nodig om professionele technische ondersteuning.
Geluidsisolatie/geluidsdemping van muren en plafonds
Uw gids voor een effectieve geluidsdemping/geluidsisolatie met akoestische elementen van aixFOAM – rechtstreeks & voordelig van de fabrikant!
Hier vindt u belangrijke informatie, montagevoorbeelden en geschikte geluidsisolatieproducten voor het isoleren van muren en plafonds – voor minder lawaai en ontspannen buren.
Meer lezen
Akoestiek in de geluidsstudio optimaliseren
Om het geluid in de geluidsstudio gericht te veranderen en te perfectioneren, kunnen er verschillende akoestische elementen gebruikt worden. Voor een optimaal resultaat in de geluidsstudio worden er vaak mobiele akoestische wanden of vast gemonteerde elementen zoals absorptieplaten, resonatoren of diffusoren geplaatst. Deze controleren en sturen de ontstane reflecties van verscheidene geluidsbronnen. Daardoor kan ongewenste nagalm gereduceerd of storende frequenties en lawaai geabsorbeerd worden.
Poreuze absorptieplaat
Poreuze absorptieplaten, zoals akoestisch schuimstof, nemen geluid (geluidsenergie) op en zetten dit om in thermische energie. Dit is echter niet merkbaar. Door de omzetting wordt een deel van het geluid geabsorbeerd en wordt er nog een fractie gereflecteerd. Dit reduceert de nagalm en verbetert de ruimteakoestiek. Absorptieplaten zijn bijzonder geschikt als breedbandabsorbers voor de midden- en de hoge frequenties en ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Speciale akoestische elementen zoals de basabsorber SH012 zijn ook gemaakt van schuimstof, maar zijn door hun structuur ook geschikt voor de absorptie van lage frequenties. Door de speciale oppervlakteprofielen van de schuimstoffen, bijvoorbeeld de noppenschuimstoffen of het piramideschuim, kan het geluid extra verstrooid worden, wat de natuurlijkheid van de klanken positief beïnvloed en het klankbeeld leven geeft.
Met basabsorbers een perfect geluid.
Bent u nog op zoek naar de perfecte bass sound?
?In deze gids vindt u alle feiten over de gebruikswijze van de basabsorber alsook tips over de juiste afstelling van bas traps. Met de aixFOAM basabsorbers krijgt u hoogwaardige akoestische elementen – rechtstreeks en voordelig van de fabrikant.
Meer lezen
Resonatoren
Net zo als absorptieplaten absorberen ook resonatoren het geluid. Dit betekent dat ze in de eerste plaats de nagalm verminderen en de overlapping van afzonderlijke frequenties, zogenaamde ruimtemodi, voorkomen. Daarbij wordt de geluidsenergie door golven (galmen) omgezet in kinetische energie en wordt het geabsorbeerd. Resonatoren zijn echter alleen bedoeld voor geluidsabsorptie bij lage frequenties. Hun nadeel is de geringe geluidsabsorptie bij middelhoge en hoge frequenties.
Diffusors
In tegenstelling tot absorptieplaten/resonatoren absorberen diffusors in het algemeen het binnenkomende geluid niet en hebben ze geen invloed op de nagalmtijd. Ze moeten eigenlijk inkomende geluidsgolven gelijkmatig verspreiden en op deze manier de samenstelling van de nagalmen of de kwaliteit ervan verbeteren. De „doosvormige“ structuur van diffusoren met verscheidene diepe kamers, maakt het mogelijk dat het gereflecteerde geluid naar verschillende richtingen wordt gestuurd en dat daardoor de reflecties zwakker worden. Daardoor ontstaat een bijzonder natuurlijke klank.
Met aixFOAM absorptieplaten de perfecte klank in de studio
Het gebruik van absorptieplaten van akoestisch schuimstof in de geluidsstudio is raadzaam, omdat de breedband absorptieplaten een groot frequentiebereik afdekken. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van professionele geluidsabsorptie kunnen onze aixFOAM producten, zeker wat betreft akoestiek in geluidsstudio's, de allerbeste resultaten realiseren. Samen met het instituut voor technische akoestiek van de RWTH Aachen is het ons door jarenlang onderzoek gelukt om optimaal werkende absorptieplaten te kunnen aanbieden aan onze klanten. aixFOAM absorptieplaten zijn in verschillende designs, kleuren en montagemogelijkheden verkrijgbaar. Ze zijn eenvoudig te monteren en zorgen voor een nauwkeurig en helder geluid in de opnamestudio.
De nagalmtijd in een opnamestudio gericht verkorten
De installatie van professionele absorbers heeft in het algemeen één doel: Het verkorten van de nagalmtijd. Vaak is het voldoende om 20 - 30% van het muur- en plafondoppervlak te voorzien van kwalitatief hoogwaardige absorptieplaten. Daarom kan bijvoorbeeld een gedeelte van het plafond alsook een deel van twee aangrenzende muuroppervlakken met absorbers bedekt worden. Op dit punt is het zinvol om twee tegenover elkaar liggende muuroppervlakken te kiezen om de mogelijke „spiegelpunten“ van het geluid te behandelen.
Absorptieplaten aan de muren op oorhoogte ondersteunen latere intercepties en ze versterken het geluidsabsorberende effect. Absorptieplaten op plafondhoogte verhogen de geluidsabsorptie extra.
Belangrijke opmerking
Houd er echter rekening mee dat het bedekken van een te groot oppervlak met geluidsisolatie, kan leiden tot een onnatuurlijke vorming van surround sound. In het algemeen raden we een stapsgewijze aanpak aan voor de optimale akoestische oplossing. Dit voorkomt „over-absorptie“ en beschermt de portemonnee.
Bij het inplannen van geluidsabsorptie in de geluidsstudio is het ook zinvol om de aanbevolen nagalmtijden daar in te betrekken. Bij professionele toepassingen in geluidsstudio´s mogen de volgende nagalmrichtwaarden niet worden overschreden of onderschreden: Van zuivere spraakopnames dienen de waardes tussen de 0,4 seconde en de 0,5 seconde bedragen en bij muziekopnames is een nagalmtijd tussen de 0,7 seconde en de 1 seconde gewenst. Deze waarden zijn afhankelijk van de muziekstijl, de muzieksoort en natuurlijk van de persoonlijke perceptie.
Uitzondering: Geluidsisolatie van slagwerk
Om het ontstane contactgeluid van de slaginstrumenten tegen te werken, dient het slagwerk te worden geplaatst op een akoestisch scheidende verhoging. Een deel van het vloeroppervlak is bedekt met ons akoestisch zwaar schuim SH007. Deze moet dan worden afgedekt met een stabiele houten plaat, waarbij het belangrijk is dat de houten plaat zwevend wordt gelegd. Deze mag geen contact met de muren of de vloer hebben, omdat enkel op deze manier alle trillingen die zich binnen het slagwerk vormen, door de absorber worden ontkoppeld en, indien het materiaal dik genoeg is, de trillingen niet worden overgedragen aan de vloer.
aixFOAM: Uw partner voor ideale akoestiek in de geluidsstudio
Als fabrikant van hoogwaardige absorptieplaten kijken wij van aixFOAM terug op ruim 60 jaar ervaring met geluidsisolatie. Graag ondersteunen wij u met deze vakkennis. Wij helpen u in een gratis advies de passende geluidsisolatie voor uw geluidsstudio te kiezen, omdat elke ruimte en de daaraan verbonden akoestische eisen individueel en uniek zijn. Bezoek onze productcategorie „geluidsstudio/repetitieruimte“ en laat uzelf inspireren of contacteer ons telefonisch, zodat wij samen met u de optimale aixFOAM akoestische elementen voor uw opnamestudio kunnen vinden.