Zoeken
aixFOAM plafondabsorbers - geluidsisolatie voor elk plafond

Wat is een schaduwvoeg bij de montage van absorptieplaten?

Bij het monteren van onze aixFOAM absorptieplaten in paneelvorm raden we meestal het gebruik van schaduwvoeg aan, maar wat is dat precies en waarom is dat zo zinvol?

Onder een schaduwvoeg verstaat men in het algemeen een voeg tussen twee bouwelementen (of absorptieplaten), die de elementen in optisch opzicht van elkaar scheidt.

In de architectuur wordt deze bijv. bij bekleding of houten beplanking gebruikt. Zo kan er tussen de planken of langs een aangrenzende muur of plafond een anders gekleurde achtergrond doorschijnen, waardoor er een interessant visueel effect ontstaat.

Waarom is een schaduwvoeg bij de montage van absorptieplaten zinvol?

Voor het gebruik van schaduwvoeg bij de montage van absorptieplaten in paneelvorm zijn er meerdere goede argumenten.

Optische aspecten van een schaduwvoeg

Alle aixFOAM absorptieplaten worden gemaakt van zeer elastisch poriënmateriaal. Daarom zijn die elementen bij geluidsabsorptie zeer effectief. Het materiaal heeft ook een bepaalde samenpers- en rekbaarheid, waardoor er tussen de absorptieplaten kleine optische verschillen kunnen ontstaan. Deze natuurlijke afwijking noemt men tolerantie en dit wordt zelfs beschreven in een afzonderlijke DIN-norm (DIN 7715 deel 5 p3).

Als afzonderlijk absorptieplaten direct aan elkaar worden vastgelijmd, dan worden de mogelijke verschillen tussen de platen, hoe klein ze ook zijn, duidelijker. Om een homogeen legpatroon te krijgen is het om optische redenen aan te raden alle absorptieplaten te verlijmen met een schaduwvoeg van minstens 2 cm tussen de elementen.

Wij raden het gebruik van schaduwvoeg vooral aan bij de montage van het klassieke noppenschuim. Door de vele noppen op de absorptieplaat is het bijna onmogelijk om twee panelen zo dicht op elkaar te zetten dat een overgang niet zichtbaar is.

Bij onze absorptieplaten FELT met laminering van vilt is het gebruik van een schaduwvoeg ook zinvol. Anders kan er door de verschillende vezelrichtingen van viltmateriaal (vooral bij marmertinten) een ongelijkmatig beeld ontstaan.

Effectieve absorptieplaat door het randeffect

De schaduwvoeg heeft niet enkel invloed op het optisch effect van de absorptieplaat, maar ook op de akoestische eigenschappen.

Door het gebruik van schaduwvoeg wordt het absorptieoppervlak van het element vergroot, omdat het geluid van meerdere kanten de absorber kan raken. Door dit „randeffect“ wordt de werking van de absorptieplaat verbeterd.

Enkele van onze aixFOAM absorptieplaten, zoals de vierkante absorber SMOOD, hebben afgevlakte (afgeschuinde) randen), waardoor het geluid, ook met montage zonder een schaduwvoeg, van alle kanten de absorber kan raken. Daarom is een schaduwvoeg bij het opstellen van deze absorbers op akoestische gronden optioneel en is dus is het afhankelijk van de visuele voorkeuren van de kijker.

Montageadvies voor de aixFOAM absorptieplaat

In dit overzicht hebben wij onze respectievelijke montageadviezen voor onze aixFOAM absorptieplaten in paneelvorm voor u samengevat.

aixFOAM absorptieplaten Met schaduwvoeg Zonder schaduwvoeg
FLAT
Vlakke absorptieplaat
X
FLAT Plus
Duromeren, vlakke absorptieplaat
X
WAVER
Noppenschuimstof
X
WAVER Plus
Duromeren noppenschuimstof
X
GIZA
Piramideschuimstof
(x) X
GIZA Plus
Duromeren piramideschuimstof
(x) X
SMOOD
Vierkante absorber
(x) X
SMOOD Plus
Duromeren vierkante absorber
(x) X
MAYA
Absorptieplaat met trapezeprofiel
(x) X
MAYA Plus
Duromeren absorptieplaat met trapezeprofiel
(x) X
FELT
Design akoestische absorber met viltoppervlak
X
ROWS
Absorptieplaat met driehoeksprofiel
(x) X
ROWS Plus
Duromeren absorptieplaat met driehoeksprofiel
(x) X

Wat is de beste manier om de absorptieplaat met schaduwvoeg te installeren?

Om een nauwkeurig en gelijkmatig beeld te krijgen bij het installeren van de absorptieplaten, dient u eerst het inrichten van deze absorbers zorgvuldig bepalen. Teken deze dan met potlood op de muur of op het plafond. Gebruik een waterpas of, in het ideale geval, een laserwaterpas om de referentieranden uit te tekenen.

Indien nodig dient u bij het uittekenen van de opstelling van de absorbers ervoor te zorgen dat de lijnen volledig door de panelen worden bedekt of dat ze later eenvoudig weer kunnen worden weggehaald.

Als richtlijn moet de schaduwvoeg een minimale breedte van 2 cm hebben.

Één van onze klanten heeft het ideale installatieproces van zijn absorptieplaten met schaduwvoeg voor ons gedocumenteerd.

Wij ondersteunen u bij de keuze en bij de montage van uw absorptieplaten.

Mocht u meer vragen hebben over de montage van onze aixFOAM absorptieplaten of over het gebruik van schaduwvoeg, richt u zich dan tot onze akoestisch-adviseur. Wij helpen u graag verder met een gratis advies.

Infobox

Een schaduwvoeg is een voeg, die twee elementen in visueel opzicht van elkaar scheidt.

Optische scheiding

Absorptieplaten zijn gemaakt van flexibel akoestisch materiaal, waardoor er kleine fabricagetoleranties kunnen optreden. Daarom raden wij om visuele redenen een schaduwvoeg van 2 cm bij alle absorptieplaten aan

Verbeterde geluidsabsorptie

Bij absorptieplaten zonder afgevlakte (afgeschuinde) randen moeten er ook altijd worden vastgehouden aan een schaduwvoeg, omdat alleen op die manier het absorberende vlak van de absorber, en daarmee ook het effect ervan, maximaal is.

Zorgvuldige planning en montage

Bij de montage van uw absorptieplaten, met of zonder schaduwvoeg, is een zorgvuldige planning belangrijk. Teken de geplande inrichting van deze op de muur of op het plafond.

Heeft u onze hulp nodig?
Contact voor vragen

Bel ons of stuur ons een e-mail. Met een gratis advies van onze deskundige planners, zullen wij uw akoestische oplossing vinden.

+49 2403 / 83830 - 22
Van maandag tot en met vrijdag
08.00 tot 17.00 uur

sales@aixfoam.nl
Dagelijks van 00.00 - 24.00 uur

aixFOAM Winkel

Bezoek onze aixFOAM-shop en vind uw passende geluidsisolatie: minder lawaai en een betere akoestiek met geluidsabsorbers rechtstreeks van de fabrikant.

Zoek geluidsisolatie
Callcenter user-circle logout