Wat is een schaduwvoeg bij de montage van absorptieplaten?
Bij het monteren van onze aixFOAM absorptieplaten in paneelvorm raden we meestal het gebruik van schaduwvoeg aan, maar wat is dat precies en waarom is dat zo zinvol?
Onder een schaduwvoeg verstaat men in het algemeen een voeg tussen twee bouwelementen (of absorptieplaten), die de elementen in optisch opzicht van elkaar scheidt.
In de architectuur wordt deze bijv. bij bekleding of houten beplanking gebruikt. Zo kan er tussen de planken of langs een aangrenzende muur of plafond een anders gekleurde achtergrond doorschijnen, waardoor er een interessant visueel effect ontstaat.
Waarom is een schaduwvoeg bij de montage van absorptieplaten zinvol?
Voor het gebruik van schaduwvoeg bij de montage van absorptieplaten in paneelvorm zijn er meerdere goede argumenten.
Optische aspecten van een schaduwvoeg
Alle aixFOAM absorptieplaten worden gemaakt van zeer elastisch poriënmateriaal. Daarom zijn die elementen bij geluidsabsorptie zeer effectief. Het materiaal heeft ook een bepaalde samenpers- en rekbaarheid, waardoor er tussen de absorptieplaten kleine optische verschillen kunnen ontstaan. Deze natuurlijke afwijking noemt men tolerantie en dit wordt zelfs beschreven in een afzonderlijke DIN-norm (DIN 7715 deel 5 p3).
Als afzonderlijk absorptieplaten direct aan elkaar worden vastgelijmd, dan worden de mogelijke verschillen tussen de platen, hoe klein ze ook zijn, duidelijker. Om een homogeen legpatroon te krijgen is het om optische redenen aan te raden alle absorptieplaten te verlijmen met een schaduwvoeg van minstens 2 cm tussen de elementen.
Wij raden het gebruik van schaduwvoeg vooral aan bij de montage van het klassieke noppenschuim. Door de vele noppen op de absorptieplaat is het bijna onmogelijk om twee panelen zo dicht op elkaar te zetten dat een overgang niet zichtbaar is.
Bij onze absorptieplaten FELT met laminering van vilt is het gebruik van een schaduwvoeg ook zinvol. Anders kan er door de verschillende vezelrichtingen van viltmateriaal (vooral bij marmertinten) een ongelijkmatig beeld ontstaan.
Effectieve absorptieplaat door het randeffect
De schaduwvoeg heeft niet enkel invloed op het optisch effect van de absorptieplaat, maar ook op de akoestische eigenschappen.
Door het gebruik van schaduwvoeg wordt het absorptieoppervlak van het element vergroot, omdat het geluid van meerdere kanten de absorber kan raken. Door dit „randeffect“ wordt de werking van de absorptieplaat verbeterd.
Enkele van onze aixFOAM absorptieplaten, zoals de vierkante absorber SMOOD, hebben afgevlakte (afgeschuinde) randen), waardoor het geluid, ook met montage zonder een schaduwvoeg, van alle kanten de absorber kan raken. Daarom is een schaduwvoeg bij het opstellen van deze absorbers op akoestische gronden optioneel en is dus is het afhankelijk van de visuele voorkeuren van de kijker.
Montageadvies voor de aixFOAM absorptieplaat
In dit overzicht hebben wij onze respectievelijke montageadviezen voor onze aixFOAM absorptieplaten in paneelvorm voor u samengevat.
Wat is de beste manier om de absorptieplaat met schaduwvoeg te installeren?
Om een nauwkeurig en gelijkmatig beeld te krijgen bij het installeren van de absorptieplaten, dient u eerst het inrichten van deze absorbers zorgvuldig bepalen. Teken deze dan met potlood op de muur of op het plafond. Gebruik een waterpas of, in het ideale geval, een laserwaterpas om de referentieranden uit te tekenen.
Indien nodig dient u bij het uittekenen van de opstelling van de absorbers ervoor te zorgen dat de lijnen volledig door de panelen worden bedekt of dat ze later eenvoudig weer kunnen worden weggehaald.
Als richtlijn moet de schaduwvoeg een minimale breedte van 2 cm hebben.
Één van onze klanten heeft het ideale installatieproces van zijn absorptieplaten met schaduwvoeg voor ons gedocumenteerd.
Wij ondersteunen u bij de keuze en bij de montage van uw absorptieplaten.
Mocht u meer vragen hebben over de montage van onze aixFOAM absorptieplaten of over het gebruik van schaduwvoeg, richt u zich dan tot onze akoestisch-adviseur. Wij helpen u graag verder met een gratis advies.